Enlaces accesibilidad

Radiació solar estival en ple mes d'abril

  • La intensitat dels rajos solars a finals d’agost és la mateixa que trobem aquests dies
  • Els nens de 0 a 3 anys són el col·lectiu més vulnerable davant les cremades per exposició a la llum solar

Per
Radiació solar estival en ple mes d'abril
El Sol, l'astre que il·lumina i escalfa, però també cega i crema

Bronzejat, “operació biquini” i altres formes de preparar-se per l’arribada de l’estiu agafen el protagonisme a mesura que avança la primavera i s’acosta l’època més càlida. Si bé tothom sap que l’estació estival és la que s’arriba a temperatures més altes, sovint es desconeix que els efectes de la radiació solar d’aquesta època i la de la segona quinzena del mes d’abril és exactament la mateixa.

La quantitat és la mateixa, però sovint les mesures de protecció contra aquesta no, i aquí és on rau bona part de la problemàtica, ja que és quan la gent s’exposa més a aquesta pensant que té una potència inferior.

Com es mesuren els rajos ultraviolats?

L’índex Ultraviolat (UVI) consisteix en un sistema de mesura de la intensitat amb el que la radiació ultraviolada arriba sobre la superfície terrestre segons la seva afectació sobre les persones. El valor mínim és zero i no té un màxim, però s’estableixen 5 categories, dividides pels colors que es mostren al gràfic següent. A partir dels deu, la radiació és extremadament alta.

Radiació solar estival a meitats d’abril

Índex ultraviolat (UVI) aquest 2024 a Catalunya

Tal com mostra la línia taronja de la gràfica, la quantitat de radiació de finals d’abril equival a la de finals d’agost, encara situats de ple a mig estiu. De fet, si seguim els valors d’aquest 2024, representats amb una línia més clara, s’observa que amb el que portem d’any ja hem tingut valors propis d’aquestes dates estivals amb el que portem d’aquest mes d’abril. L’època de l’any que acostuma a presentar la màxima intensitat és el juny i juliol, els quals se situen a la segona categoria d’exposició més elevada.

Cap de setmana amb radiació molt alta

Radiació solar estival a meitats d’abril

Previsió de l'Índex Ultraviolat a Catalunya aquest cap de setmana

Per aquest tram final de setmana, on pel que fa a temperatures tindrem valors molt per sobre dels habituals per l’època, es preveu que hi haurà una radiació ultraviolada considerable amb una valoració de 7/8 segons l’índex UVI, la qual se situa entre les categories d’alta i molt alta radiació. Davant d’aquesta situació, és molt important prendre precaucions i mesures de protecció. S’aconsella que es faci ús de protector solar, així com ulleres de sol o gorra. Si no es fa servir cap d’aquestes mesures, s’aconsella que es passi com a molt 20 minuts exposat directament al sol sense protecció, ja que a partir d’aquest moment és molt probable que es generin cremades. També es recomana hidratar-se de forma recurrent i anar per l’ombra.

Radiació solar estival a meitats d’abril

Previsió de radiació solar a Europa i al nord d'Àfrica aquest cap de setmana

Pel que fa a la resta de territoris, aquest cap de setmana s’espera que la radiació arribi a ser extremadament alta a les Illes Canàries i al Nord d’Àfrica, on els rajos solars impactaran de forma gairebé perpendicular a la superfície, mentre que al sud de la Península, a Andalusia, tindran valors molt alts.

Efectes de la radiació solar sobre els nens petits

Com bona part de les coses en aquesta vida, prendre el sol és bo, però prendre’l massa o fer-ho sense previsió ni precaució no ho és gens. Quan la radiació travessa el nostre organisme és capaç de provocar mutacions a les nostres cèl·lules. De fet, les cremades per excés de sol són una de les principals causes del càncer de pell.

Les altes temperatures afecten directament la nostra salut

Aquests efectes es veuen augmentats en la pell dels nens petits, principalment els que es troben en els primers tres anys de vida, ja que es troben en ple desenvolupament del seu organisme i encara tenen una capa de protecció corporal contra els rajos ultraviolats molt dèbil. Per tant, són el col·lectiu més vulnerable a aquesta problemàtica. I això no és tot, sinó que una exposició directa al sol en aquesta edat pot provocar efectes nocius al llarg del seu creixement i durant la vida adulta de la persona. Un estudi científic realitzat en terres australianes mostra com una cremada durant aquest període de la vida duplica el risc de desenvolupar un càncer de pell en l’etapa adulta, mentre que l’ús adequat del protector solar redueix aquest risc al 78%.