Enlaces accesibilidad

Progressa el coneixement sobre un dels trastorns neurodegeneratius més prevalents

  • Una nova teràpia subcutània millora el control dels símptomes motors del Parkinson
  • Un projecte del Vall d'Hebron reuneix pacients i alumnes d'institut per fomentar la interacció social i millorar la salut mental

Per
Al voltant de 30.000 persones pateixen de Parkinson a Catalunya.
Al voltant de 30.000 persones pateixen de Parkinson a Catalunya.

Aquest dijous se celebra el Dia Mundial del Parkinson. Es tracta del segon trastorn neurodegeneratiu més prevalent; una malaltia diagnosticada a 30.000 persones a Catalunya. Per aquest motiu, un dels reptes prioritaris de la comunitat científica és millorar la qualitat de vida dels pacients que el pateixen.

L'estudi sobre el trastorn ha aconseguit avenços destacats. Avui en dia sabem que hi ha trastorns cognitius conductuals i, fins i tot, psicosi, que s'associen a la malaltia. De fet, cada vegada coneguem millor les regions del cervell afectades i això està facilitant noves troballes.

Anna Bañeres

El Parkinson va molt més enllà de les tremolors, tot i que moltes investigacions i tractaments se centren en aquestes, ja que és un impediment, en diverses ocasions, perquè els pacients puguin fer amb normalitat el seu dia a dia

Per exemple, l'Hospital Germans Trias aplica ultrasons que les redueixen fins al 90%, mentre que la Vall d'Hebron participa en un assaig que confirma l’eficàcia i seguretat d'una teràpia subcutània.

La teràpia més efectiva actualment

Segons s'extreu dels resultats d'un assaig clínic de caràcter internacional en el qual ha participat l'hospital Vall d'Hebron, hi ha una teràpia basada en el medicament Levodopa, que disminueix les tremolors. Es tracta de la fórmula més eficaç avui en dia.

S'administra la medicina amb una agulla per mitigar el descontrol dels moviments. Una tècnica molt menys invasiva que d'altres existents. Fins ara, però, la Levodopa es prenia per via oral, no sent d'aquesta manera tan eficient perquè els símptomes motors apareixien i desapareixien, segons el moment del dia.

Èmfasi en la salut mental

També l'Hospital Vall d'Hebron, ha impulsat un projecte pioner entre alumnes d'institut i persones amb Parkinson amb l'objectiu de millorar la salut mental dels pacients i, per tant, la seva qualitat de vida. A banda, la intenció és que els més joves aprenguin sobre la malaltia i siguin més empàtics.

Vall d'Hebron impulsa un projecte entre pacients amb Parkinson i alumnes

Trenta alumnes de 4t d'ESO i nou pacients es reuneixen cada setmana per jugar a jocs de taula, visitar l'hort o fer ioga. Segons la doctora de malalties neurodegeneratives a Vall d'Hebron, Ariadna Laguna, "els estudis demostren que la interacció social millora les connexions neuronals i la percepció pròpia de qualitat de vida i benestar".