Enlaces accesibilidad

125 anys del Real Club de Tenis Barcelona

  • El Real Club de Tenis Barcelona compleix 125 anys ensenyant l'esport de la raqueta i allotjant grans tornejos internacionals
  • Recuperem de l'Arxiu de TVE Catalunya moments històrics i també el dia a dia d'un club arrelat a la ciutat des del 1899

Por
125 anys del club del Real Club de Tenis Barcelona
Imatge que mostra com eren les pistes del Real Club de Tenis Barcelona el segle passat

El Real Club de Tenis Barcelona fa 125 anys. El germen d'aquesta entitat esportiva catalana va ser fundada el 1899 per un grup de socis i el cònsol anglès: va esdevenir pionera en la pràctica del tenis i en va ser la primera escola a Espanya. Del club han sorgit grans jugadors professionals que l'han fet conegut i prestigiós arreu del món.

Des dels primers anys de la televisió, milions d'espectadors s'han familiaritzat amb el tenis, gràcies a la col·laboració entre TVE i entitats com el RCT Barcelona. No pretenem explicar la història d'aquesta entitat, sinó reviure moments que ens mostren el club com a motor dels valors esportius.

Els grans tornejos, moments d'emoció en família

Competir és també una part de l'esport: al RCT Barcelona, afeccionats, socis, treballadors, directius, equips i jugadors fan possible que s'hi visquin tornejos des del 1923. Amb el pas del temps i els canvis de seu, el club ha anat ampliant l'espai i les activitats. El 1953, quan Carlos Godó presidia el club, instaurà el Trofeu Conde de Godó. Un torneig que ha permès viure a Barcelona la traça de les grans figures mundials i consagrar les pròpies.

Les grans finals són els partits més esperats, i es juguen a la pista central. Ara hi poden seure nou mil espectadors, però no s'hi sent res en els moments més emocionants: el silenci només es trenca quan tot es decideix. El darrer punt entre Guillermo Vilas i Mats Wilander, a la final del Godó de 1983, el vam seguir a TVE amb la locució de Matías Prats fill.

Último punto final Conde de Godó 1983: Vilas-Wilander

El boom dels anys 60

Des dels anys vint fins a mitjan segle, el tenis continuava sent un esport de minories. El 1965 tot va canviar. El mes de maig va començar al RCT Barcelona un torneig amb noms espanyols. TVE va estar atenta a retransmetre els partits, gràcies als periodistes que apostaven pel tenis.

Tothom coneixia l'equip que formaven Manolo Santana, Joan Gisbert, Josep Lluis Arilla, Juan Manuel Couder i Jaume Bartrolí. La Copa Davis, una competició entre països creada el 1900 per la Federació Internacional de Tenis, es convertia en part de la programació a l'única televisió i entrava a la vida diària de milions d'espectadors que començaven a conèixer un joc atractiu i emocionant.

Copa Davis: España gana a Yugoeslavia en el RCT Barcelona

Gràcies a l'esforç del club i l'escola, el Real Club de Tenis Barcelona es va consolidar i va donar bon fruit i van jugar a les seves pistes una llarga llista de jugadors de casa, guanyadors internacionals, un dels primers Andreu Gimeno - que també durant dècades seria locutor de partits de tenis. La figura de Manolo Orantes, estendard de l'equip espanyol a la Davis entre 1967 i 1980, va expandir l'admiració i la pràctica del tenis arreu d'Espanya. Aquí veiem Orantes guanyant contra el britànic Roger Taylor, al RCT Barcelona el 1975. El jugador y el públic estan bojos d'alegria.

Copa Davis 1975: Orantes se proclama vencedor en el RCT Barcelona

Els partits de dobles són una disciplina molt esperada a la Copa Davis. Recordem l'enfrontament entre Espanya i Àustria, el 1990 al RCT Barcelona. Jugaven Thomas Muster i el Emilio Sánchez Vicario, que arribaria a sumar cinc Gran Slam, els tornejos més prestigiosos del món.

Copa Davis: Emilio Sánchez Vicario contra Thomas Muster

Lis Arilla: un gran nom de la casa i comentarista de TVE Catalunya

Soci del club des de jovenet, Josep Lluís Arilla ha estat un jugador d'elit que ha aconseguit grans èxits, com quan va guanyar, amb Santana, la Copa Davis del 1966.

Arilla va sobresortir als Campionats d'Espanya de dobles compartint pista amb jugadors com Gimeno, Santana i el seu germà Albert Arilla, Josep Maria Gibert i Orantes. També ha pres part als Godó. Ell va ser en una ocasió el nostre amfitrió per recórrer part del RCT Barcelona.

La gran experiència i el profund coneixement del tenis van animar Lis Arilla i TVE a col·laborar per oferir als espectadors el millor a l'hora de comentar els partits que es juguen al RCT Barcelona. Arilla ha acompanyat periodistes de TVE Catalunya, com Xavi Díaz, des del 1987 fins als 2008.

El dia a dia: passió i esforç

El tenis demana molt d'entrenament i aquesta és part de la rutina diària que es viu al Reial Club de Tenis Barcelona 1899. Manolo Santana, un dels millors tenistes als anys 60 i guanyador de 4 Gran Slam, era el seleccionador espanyol l'any 1981, quan Eduard Berraondo el va entrevistar a la pista central on entrenaven Maeso, Casal i Giménez. 

Entrenos para la Copa Davis de tenis en el RCT Barcelona

Al programa Catalunya Avui vam conèixer un membre del RCT Barcelona que hi va entrar a treballar amb 14 anys i hi va fer de professor de tenis i assistent de jugadors, Antoni Corominas. Va morir el 2010, i tot el que ens va mostrar en aquest reportatge és part de la vida d'aquest club més que centenari.

El segon lloc més desitjat, el 'village'

El van deixar entrar: Enric Company, de l'Informatiu Catalunya Avui, tenia la credencial perfecta i ens va portar a un indret on es pot passejar, menjar, prendre un refresc i on tothom, sigui aficionat o no a l'esport de raqueta, hi passa bones estones.

En aquest passeig ple de parades i veles s'hi instal·len bars, botigues de marxandatge, cafeteries i empreses que promocionen els seus productes esportius i també patrocinadors. No hi falten mai els famosos que ocupen els millors llocs a la pista central en els tornejos més destacats. Al village del Real Club de Tenis Barcelona sempre hi fan un tomb les cares conegudes: empresaris, actors, artistes... I molts jugadors de futbol de primera, grans aficionats al tenis.

Rafa Nadal: el gran campió, com a casa

Es habitual el bany per tradició a la piscina del Club del guanyador del Tornegi Conde de Godó. TVE va ser al club de tenis el 2016 quan el tenista menorquí Rafa Nadal va guanyar el trofeu i va complir amb la tradició. Davant de la premsa i de desenes d'aficionats i seguidors, es va llençar a la piscina.

Tras ganar el Godó, Rafa Nadal se lanza a la piscina

Els valors de l'esport i del RCT Barcelona, els de Johan Cruyff

Al programa Més que un club vam poder veure la conferència de Johan Cruyff al Real Club de Tenis Barcelona, un dels actes de celebració del seu centenari. Cruyff va parlar dels valors que cal transmetre a la joventut: l'autodisciplina, l'esforç, la tolerància i la perseverança. Va proposar practicar més d'un esport, per poder aprendre aquests valors i saber ajudar als companys. L'holandès va fer un bon resum de què ha d'aprendre un jove obrir-se pas a la vida.

A partir d'aquest cap de setmana, l'emoció torna a les pistes del RCT Barcelona, en plena celebració dels seus 125 anys, amb el Barcelona Open Banc Sabadell 71 trofeu Conde de Godó. Rafa Nadal l'ha guanyat en 12 ocasions, i darrera seu, tres vegades Roy Emerson, Mats Wilander y el gran Manolo Orantes.