Enlaces accesibilidad

'La sociedad de la nieve' de J. A. Bayona arrasa als Goya

  • El film de J.A. Bayona es converteix en la tercera pel·lícula més premiada de la història dels Goya, amb 12 premis
  • Guardona també a ‘Robot dreams’, 'Mentre siguis tu’, David Verdaguer i Rigoberta Bandini

Per
J.A. Bayona acceptant el premi a millor director per 'La sociedad de la nieve' | ACN
J.A. Bayona acceptant el premi a millor director per 'La sociedad de la nieve' | ACN ACN

Els Goya 2024 han destacat pel domini del cinema català. 'La sociedad de la nieve', de J. A. Bayona, ha guanyat dotze dels tretze premis als quals optava, convertint-se en la tercera pel·lícula més premiada de la història dels Goya, darrere de 'Mar Adentro' (14) i 'Ay, Carmela' (13). Bayona ja havia guanyat el Goya a millor director tres vegades, fins que la seva versió de la tragèdia als Andes, convertida en un autèntic fenomen, l'ha coronat en els premis del cinema espanyol.

El projecte "impossible" que triomfa a escala mundial

Una hora després de l'inici de la gala, 'La sociedad de la nieve' ja havia guanyat set estatuetes, principalment tècniques, insinuant una gran nit per al film de J. A. Bayona. La previsió es va fer realitat quan la pel·lícula catalana va obtenir dotze dels tretze premis als quals estava nominada, incloent-hi millor direcció i millor pel·lícula, una primera per al director. L'únic premi que 'La sociedad de la nieve' no ha aconseguit ha estat el de millor guió adaptat, atorgat a 'Robot dreams' de Pablo Berger.

Juan Antonio Bayona, Goya a la mejor dirección por 'La sociedad de la nieve'

Després de guanyar el premi al millor director, Bayona ha expressat el seu agraïment a l'acadèmia per la confiança dipositada en ells per portar-los als Oscars: "Tant de bo pugui recollir-lo en nom de tots". El cineasta ha revelat que durant deu anys van sentir que 'La sociedad de la nieve' era un projecte impossible i que no es podria fer un film en castellà amb aquest nivell d’ambició, fins que Netflix va demostrar que era viable. Destaca que han arribat a 150 milions d'espectadors a escala mundial a través de la plataforma i 450.000 a les sales d'Espanya.

El director també ha admès que quan presenta una pel·lícula en castellà a l'estranger, ha de lluitar "el doble de fort", mentre que a "casa" sent que és percebut d'una manera diferent. "Casa meva és el cinema espanyol i estic molt orgullós de formar part d’aquesta família. Crec en el cinema espanyol i penso en aquesta gent que va estar abandonada a la muntanya i que creien que estaven morts i van sortir perquè van treballar junts i aquesta és la idea que tinc de la família del cinema espanyol, que junts aconseguirem el que vulguem".

El talent català triomfa als Goya 2024

Talent català, un èxit rotund

David Verdaguer ha guanyat el premi al millor actor per la seva interpretació de l'humorista Eugenio a 'Saben aquell', dedicant el reconeixement als humoristes i còmics. Afirmant que tant ell com Eugenio tenien molta por, Verdaguer destaca el poder del cinema per distraure la gent de les seves preocupacions: “He descobert fent la pel·lícula que Eugenio tenia molta por i jo també tinc molta por i crec que la majoria de la gent que està aquí també, però ho aparquem i fem pel·lícules, que potser serveixen perquè la gent s’oblidi durant una estona de les seves pors i això és molt bonic”.

L'Acadèmia de Cinema espanyola també ha reconegut a 'Mentre siguis tu. L’ara i aquí de Carme Elias' en la categoria de millor pel·lícula documental. La directora, Claudia Pinto, ha compartit el seu reconeixement amb Carme Elias, elogiada per la seva valentia, generositat i amor a la professió. Pinto ha dedicat el premi a les 900.000 persones que pateixen demències al país i a les seves famílies.

Per altra banda, la cantant catalana Rigoberta Bandini ha rebut el premi Goya a la millor cançó original per 'Yo solo quiero amor', del film 'Te estoy amando locamente'. En el seu discurs, ha dedicat el guardó als seus amics i familiars del col·lectiu LGTBIQ+, inspirant-se en les seves lluites i reivindicant els seus drets. “A totes els hi han dit ‘maricons’ o ‘boyeras’ als patis de l’escola i s’han amagat la seva forma de ser per encaixar. És per vosaltres, mai més vulneraran els vostres drets”. 

Els Goya també han coronat ‘Robot dreams’ amb l’estatueta a la millor pel·lícula d’animació i millor guió adaptat. El seu director, Pablo Berger, ha dedicat el premi al millor film d’animació al públic que ha comprat la seva entrada i ha anat al cinema veure la pel·lícula. "‘Robot dreams’ només està als cinemes i vull donar les gràcies als exhibidors que van estrenar el film i als que la mantenen dos mesos més tard. Llarga vida al cinema als cinemes". 

Triomf de 'La sociedad de la nieve' als Premis Goya | Informa: OLGA RODRÍGUEZ

Altres premiats

Una de les altres favorites, amb 15 nominacions, la coproducció catalana '20.000 espècies d’abelles' s’ha alçat amb tres estatuetes: millor direcció novella i millor guió original per Estibaliz Urresola Solaguren i millor actriu de repartiment per Ane Gabarain.

L’Acadèmia de Cinema espanyola també ha homenatjat el centenari director de fotografia, restaurador fílmic i investigador Juan Mariné, nascut a Barcelona el 1920, a qui se li ha concedit el Goya d'Honor.

D'altra banda, l'Acadèmia de Cinema espanyola ha atorgat el Goya Internacional 2024 a l'actriu i productora nord-americana Sigourney Weaver. Amb emoció i aclamada pel públic, l'actriu ha expressat sentir-se com una "reina". "Quin profund honor estar aquí aquesta nit amb tots vosaltres. Estic plena de gratitud", ha dit Weaver en castellà, destacant les contribucions cinematogràfiques del país.

L’actriu també ha tingut paraules per Bayona i ‘La sociedad de la nieve’, i ha destacat la delicadesa de la cinta. Finalment, ha agraït la feina de la seva dobladora en més de 30 pel·lícules.

Es tracta de la barcelonina Maria Lluïsa Solà que, als seus 85 anys, ha posat veu a infinitat de personatges del cinema, des de Sofia Loren fins a Diane Keaton. Diu estar disposada a seguir cedint la seva veu molts anys més. La Maria Lluïsa, des de casa, no s'ho podia creure, es va emocionar molt.

Maria Lluïsa Solà, actriu de doblatge homenatjada per Sigourney Weaver

Solà porta treballant en aquest sector des de fa 67 anys i comenta que doblar actrius com Weaver és tot un plaer perquè "ho fa fàcil". També està molt agraïda pel reconeixement de l'estrella americana, no només des del punt de vista peronal, sinó per donar "una mica de visibilitat a aquesta feina", la del doblatge, que sovint queda massa en segon pla i és vista amb suspicàcies des d'alguns àmbits.