Enlaces accesibilidad
Negociació

Els cinc acords de la reunió entre Sánchez i Aragonès

  • Pere Aragonès plantejarà el referèndum a la taula de diàleg prevista pel primer trimestre
  • Ambdós presidents acorden aprovar una llei orgànica pel plurilingüisme i obren la porta al pacte fiscal

Per
Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuneixen per primera vegada després de la investidura
Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuneixen per primera vegada després de la investidura

Nou pas en la normalització de les relacions entre la Generalitat i la Moncloa. Pere Aragonès ha rebut al Palau de la Generalitat al president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, en la que ha estat la primera reunió després de l'acord d'investidura. La trobada ha servit per contrastar posicions en qüestions com la necessitat de convocar un referèndum. Aquesta qüestió figurarà, de fet a l'ordre del dia, segons ha avançat Aragonès, a la reunió de la taula de diàleg prevista pel primer trimestre de 2024.

Pedro Sánchez i Pere Aragonès acorden reactivar la taula de diàleg

Altres acords de la trobada són: l'aprovació d'una Llei orgànica de garantia del plurilingüisme que garanteixi el dret de la ciutadania a dirigir-se a l'Administració General de l'Estat en llengües cooficials; el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital que s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres del 27 de desembre; l'impuls i finançament del projecte per a la instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de producció de xips (Innofab) i desenvolupar a partir de gener l'acord i calendari per a avançar en el traspàs de Rodalies.

Pedro Sánchez i Pere Aragonès pacten reactivar la taula de diàleg

Reactivació de la taula de diàleg

El president de la Generalitat ha avançat que plantejarà en persona a la propera reunió de la taula de diàleg la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. Un dels elements que posarà sobre la taula és l'informe d'experts acadèmics en relació amb un acord de claredat, seguint la via del Canadà i el Quebec per fixar les condicions de l'eventual convocatòria.

Sánchez ha insistit a rebutjar una proposta que considera "de màxims" a la que no dona viabilitat perquè "no cap a la Constitució". Planteja, en canvi, avançar en l'autogovern. El que si que s'ha obert després de la visita de Sánchez a Barcelona és la possibilitat d'una Hisenda pròpia catalana, que el president ha admès que figura dins l'Estatut. En aquest sentit, Aragonès aposta per un finançament singular amb "sobirania fiscal" per Catalunya.

Llei de plurilingüisme

Sánchez i Aragonès han pactat també l'aprovació d'una llei orgànica de garantia del plurilingüisme que garanteixi el dret de la ciutadania a dirigir-se a l'Administració General de l'Estat en llengües cooficials. Una mesura que s'aprovarà en el primer semestre de 2024.

Aragonès ha especificat que aquesta llei tindrà especial rellevància per a garantir els drets dels catalanoparlants en l'àmbit de la justícia, però també "per a preservar el sistema d'educació de Catalunya" i la immersió lingüística, o per a enfortir el català en l'audiovisual.

Ingrés Mínim Vital

El traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a la Generalitat s'aprovarà al darrer Consell de Ministres de l'any. El Govern podrà "alinear" dues ajudes a la població vulnerable: l'Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania. Es podrà tramitar a través del que es coneix com a "finestreta única", per a "estalviar temps, errors i endarreriments". A més, hauria de permetre incrementar els beneficiaris.

Planta de fabricació de xips a Catalunya

La instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de producció de xips (Innofab) per a desenvolupar la indústria de semiconductors comptarà amb una inversió de 300 milions d'euros i el compromís de finançament per part de l'Estat. Aquesta planta se situarà al costat del Sincrotró Alba.

Avançar en el traspàs de Rodalies

El traspàs de Rodalies entrarà en una fase de treball que ha de materialitzar l'acord aconseguit per a la investidura. Aragonès ha recordat que al gener es durà a terme una reunió per a establir calendaris de traspàs i de constitució de la nova empresa que operarà el servei. En el primer trimestre es constituirà la comissió Generalitat-Estat per al traspàs de la infraestructura ferroviària. Els pressupostos generals inclouran la dotació pressupostària de 600 milions inicials.