Enlaces accesibilidad
Gramàtica

Com s'escriu "Barcelona" o "la Barcelona"?

  • Els noms de lloc a vegades s'escriuen sense article
  • França s'escriu sense res i la Xina amb el "la"

Per
Com s'escriu: Barcelona o La Barcelona?
La Shalana explica la manera correcta de col·locar articles davant de noms de llocs

Els noms de lloc a vegades s’escriuen amb article i a vegades sense. Per exemple, Barcelona s’escriu sense article (ningú diu La Barcelona), mentre que el barri de la Barceloneta sí que s’escriu amb article. França s’escriu sense article i la Xina s’escriu amb article. No hi ha cap mena de coherència en aquesta repartició d’articles: és purament aleatòria.

Així com a dada, aquest article mai va en majúscules (si no és que apareix al principi del text o després d’un punt, òbviament). Si dic, he anat a la Barceloneta, escric la en minúscules.

Però també poden sorgir dubtes si s’ha d’escriure alguna cosa del tipus “La cursa passa pel Pont de Suert”. Com s’escriu això? ¿“Passa “per el” Pont de Suert” o “Passa “pel” Pont de Suert”? La segona opció és la correcta. Els articles dels noms de lloc són solubles, és a dir, es barregen igual de bé que la llet i el Colacao. Per tant, cal que diguem (i que escrivim) Vaig “al” Pont de Suert, Vinc “del” Pont de Suert i Passo “pel” Pont de Suert. La preposició sempre s’enganxa a l’article. Com la llet i el Colacao.

Per més curiositats sobre la llengua catalana pots recuperar el programa “Déu n’hi do” amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.