Enlaces accesibilidad
A tot l'estat

60 anys de la campanya de vacunació de la pòlio: un gran pas per la salut infantil

  • Ara fa 60 anys es va començar a vacunar els infants de la pòlio, una malaltia que s'havia convertit en epidèmia, provocava la mort i esguerrava moltes criatures
  • Recuperem imatges d'aquella campanya que va posar fi a un malson i d'instal·lacions de pediatria d'aquell any, de l'Arxiu de TVE Catalunya

Per
Arxiu TVE Catalunya - Campanya de vacunació contra la poliomielitis a Barcelona, el 1963

La vacuna contra la pòlio es va administrar a milers de nens i nenes arreu d'Espanya l'hivern del 1963, ara fa 60 anys. Les imatges de l'Arxiu històric de TVE Catalunya, que encapçalen aquesta informació, són enregistrades a Barcelona el mes de desembre: un grup de nenes rep els terrossos de sucre amb unes gotes del vaccí.

La poliomielitis es va estendre com una epidèmia, i era esfereïdora perquè provocava la mort dels infants o els esguerrava per tota la vida. Destrueix les neurones del moviment i els muscles queden febles o paralitzats. Va ser un gran problema de salut als països desenvolupats durant la primera meitat del segle XX. La vacuna es va descobrir el 1957 i va començar la fi d'aquell malson.

El virus de la poliomielitis pot provocar la mort i esguerrar els malalts, perquè els afebleix la musculatura

El virus de la poliomielitis pot provocar la mort i esguerrar els malalts, perquè els afebleix la musculatura rtve

La campanya per immunitzar la població espanyola el 1963 es va fer amb un vaccí inactiu, és a dir, que no provoca infecció. Aquesta mesura va tan efectiva que l'OMS i l'UNICEF s'hi van implicar i finalment es va considerar una malaltia erradicada el 1994 a Amèrica, el 2000 al Pacífic i el 2002 a Europa.

Els centres de pediatria d'aquell 1963

El capellà italià Benito Meni va fundar el 1889 al barri de les Corts de Barcelona l'Asil Sant Rafael, que acollia i cuidava nenes pobres malaltes, moltes afectades de poliomielitis. El centre es mantenia gràcies a les donacions i la feina de les religioses de la congregació de les Germanes Hospitalàries i de metges voluntaris.

Eren tantes les criatures que calia atendre que el 1963 es va traslladar l'asil a un edifici molt més gran, a la Vall d'Hebron, l'actual l'Hospital de Sant Rafael. El desembre, quan es va fer el trasllat, Barcelona era tota nevada: van ser els taxistes, la Creu Roja i moltes persones les que voluntàriament van ajudar a fer el trasllat dels nens i del material des de les Corts al nou edifici. Des del 1980, els sanitaris que s'hi van quedar ja n'eren treballadors en tota regla.

TVE Catalunya va enregistrar la nova a la pediàtrica el 18 de desembre del 1963, el dia que els patges els Reis d'Orient hi van anar a veure els nens i entretenir-los, i els repartien caramels.

Un dia abans, el 17 de febrer, les càmeres de Miramar van entrar a la nova àrea de pediatria de l'Hospital de Sant Joan de Déu, atès pels frares de l'orde de Sant Joan de Déu. Els llits eren arrenglerats a una gran sala i els nens s'entretenien amb les joguines posades a una safata damunt del llit. A algunes criatures els acompanyaven els seus pares.