Enlaces accesibilidad
Gastronomia

Carme Ruscalleda presenta el llibre 'La paella pel mànec'

  • La cuinera defensa l'atreviment a la cuina, els productes de temporada i la catalanitat del salmorejo i el gaspatxo
  • Ruscalleda parla al Cafè d'idees d'una publicació amb propostes de receptes variades i també "consells per cuinar bé"

Per
Cafè d'idees - Carme Ruscalleda presenta el llibre 'La paella pel mànec'

La cuinera Carme Ruscalleda ens presenta el seu darrer llibre La paella pel mànec. Consells i receptes per cuinar bé i viure millor. La reputada xef catalana ens parla d'un receptari amb propostes sorprenents, innovadores i variades per a cada ocasió, acompanyat de tècniques i coneixements per cuinar bé a casa. "Hem de transmetre a la societat que posin la cuina i la nutrició a la llista de les coses que els interessen. Quan una cosa t'interessa, trobes temps", ha reivindicat.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, insisteix a posar en valor que és important el que mengem, la "gasolina" que posem al nostre organisme i que alhora "dona corda al sector primari" del nostre voltant: "No girem l'esquena a aquesta cultura". En aquest sentit, reivindica els productes frescos i de temporada: "A les cuines has de notar que ara és la tardor. Que canvia de color i de forma". Proposa que les parelles joves transmetin a la canalla els "sabors naturals", que "són els que els hi pertoquen".

D'altra banda, la xef també ha explicat que ha cuinat per alguns polítics, però que cada cop es mira la política més de lluny. "No es guanyen el sou. Haurien de ser una gent més resolutiva. És anar marejant la perdiu", ha lamentat la xef Ruscalleda.

La cultura sempre suma

Carme Ruscalleda reivindica que el salmorejo i el gaspatxo formen part de la nostra identitat cultural i culinària: "La cultura sempre suma", ha dit. La xef recorda que es tracta d'elaboracions que han arribat a la nostra identitat cultural i culinària, i que nosaltres hem "abraçat". De fet, a la darrera edició del Corpus de la cuina catalana ja hi apareix el gaspatxo, com ha recordat.

Al llibre també hi apareixen referències la cuinna asiàtica, d'on Ruscalleda ha begut durant la seva trajectòria. Proposa, per exemple, un brou dashi, una base de molts plats japonesos, mesclat amb una salsa de romesco. També fer el sashimi, partint d'un producte bo, la seguretat alimentària de congelar l'ingredient i el tall adient: "És un lluïment a taula".

Ruscalleda també ha remarcat que cada cultura culinària té la seva escudella, com la japonesa té el ramen. Per això, a La paella pel mànec ens proposa fer un ramen a la catalana, una escudella "per un dia de divertimento", apostant per un mar i muntanya.

Els consells de Ruscalleda

Ruscalleda defensa l'atreviment a la cuina: insta a la gent a fer les combinacions que se'ls acudeixi i, si surt bé, anotar-la per a poder-la repetir. "Si no et surt bé no cal que te l'anotis, te'n recordaràs sempre. Les errades també són bones: aprens allò que no has de fer". Tot i això, recomana fer un "assaig" d'aquells plats que volem fer per a més gent, en petit comitè, abans de la gran posada en escena.

Entre altres consells, també ha recomanat no coure en excés els vegetals, perquè perden propietats i colors, i tampoc utilitzar massa aigua per fer-ho. O afrontar-nos a la cuina amb autocrítica i exigència, buscant la perfecció: "Petits detalls, grans resultats finals".