Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Tània Verge a Sánchez: "Aquesta investidura té un preu"

  • La consellera d'Igualtat i Feminismes veu el cas Rubiales com "un manual de masclisme molt ben executat"
  • Tània Verge: "Els 14 diputats tenen la clau i tenen un preu cal afrontar el conflicte polític de cara"

Per
Cafè d'idees - Tània Verge a Sánchez: "Aquesta investidura té un preu"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, reclama a Pedro Sánchez que "es prengui seriosament la proposta" independentista si vol ser investit: "Aquesta investidura té un preu. Cal afrontar el conflicte de cara". Verge avisa que l'amnistia "tampoc és l'objectiu final", ja que "no resol el conflicte polític", i que Catalunya ha de "decidir el seu futur". La consellera de Igualtat i Feminismes afirma que les urnes han fet a l'independentisme una força clau per la investidura de Pedro Sánchez i que "és d'esperar" que els 3 grups conflueixin i la negociació del conflicte polític sigui un eix central: "Els 14 diputats tenen la clau i tenen un preu cal afrontar el conflicte polític de cara".

Sense concretar una data "pel referèndum"

Tània Verge explica què vol dir la resolució del Parlament que insta a "Que es creïn les condicions per un referèndum", diu que la ciutadania ha de poder votar, però sense concretar una data: "Que s'estableixin les bases perquè això pugui passar". Verge hi afegeix la proposta per un acord de claredat presentat per Pere Aragonès.

Tània Verge defensa la taula de diàleg i els acords d'ERC amb el govern socialista perquè ha possibilitat "ser on som ara": "Si no s'haguessin fet els passos anteriors no podríem ser on som ara".

El Govern de la Generalitat vol esgotar la legislatura

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Tània Verge insisteix que el Govern vol esgotar la legislatura perquè té un "full de ruta clar", i reivindica la feina l'executiu i la capacitat d'arribar a acords: "L'oposició fa d'oposició, i té tot el dret a fer-ho". La consellera d'Igualtat i Feminismes afirma ser conscient del nombre d'escons que donen suport al Govern, però reivindica l'acció de govern i els acords amb altres grups, agents econòmics i socials.

Dret a l'avortament: "L'Estat té deures pendents"

Amb relació a les concentracions de grups antiavortistes davant de centres sanitaris, Tània Verge reclama a l'Estat "fer els deures" per garantir als professionals i a les dones que volen interrompre l'embaràs, el dret a no ser assetjats: "No s'està garantint pel Ministeri de Justícia, ho vam comunicar a fiscalia perquè és un delicte i fiscalia ho va arxivar". Verge diu que des del Departament actuen per evitar les concentracions i qualifica als grups que s'hi concentren de "grups fonamentalistes organitzats a escala internacional".

Cas Rubiales: "Ha permès entendre què és el consentiment"

La consellera d'Igualtat i Feminismes afirma que el cas de l'expresident de la RFEF, Luis Rubiales, és un cas de manual de masclisme "molt ben executat": "La relació de Rubiales, de la gent de la seva junta, els aplaudiments còmplices, victimitzar-se ell, atacar a Jenny Hermoso, al feminisme... és de manual". Verge destaca que ha permès entendre clarament què és el consentiment i diu que les jugadores exigeixen canvis estructurals perquè "a la base hi ha desigualtats".

El telèfon d'atenció a les víctimes de violència de génere va rebre 9.500 trucades entre gener i agost, el que suposa un 16% més que l'any passat

L'augment de denúncies es deu a una major consciència social

La consellera de Igualtat i Feminismes assenyala que l'augment de trucades al telèfon d'atenció a les víctimes (900 900 120) es deu a major consciència social, que també hi truquin persones de l'entorn de la víctima "és cabdal" i també s'explica perquè hi ha servis en directe de suport psicològic i jurídic. Verge argumenta que l'augment de denúncies per violència masclista permet "atendre molt millor" les víctimes: "Matar, violar o assetjar durant molt de temps han estat amagades i estem trencant el silenci".

Verge reivindica la feina feta des del 2021 al Departament d'Igualtat i Feminismes per garantir el dret a l'avortament a totes les regions sanitàries: "Ho tenim plenament garantit. Catalunya representa el 40% de l'Estat". La consellera remarca també l'accés gratuït a parir del primer trimestre del 2024 a un producte reutilitzable per la menstruació. Verge detalla que un codi QR a través de l'aplicació "La meva salut" permetrà anar a la farmàcia a recollir-lo i rebre informació.