Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ernest Urtasun: "L'amnistia no està pactada, s'està negociant"

  • L'eurodiputat d'En Comú Podem veu "difícil" que el tràmit parlamentari de l'amnistia estigui aprovat abans de la investidura
  • Urtasun confirma que "alguns partits independentistes" han posat sobre la taula de negociació la figura del mediador

Per
Cafè d'idees - Ernest Urtasun: "L'amnistia no està pactada, s'està negociant"

L'eurodiputat d'En Comú Podem i vicepresident del Grup dels Verds al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, assegura que la negociació d'una eventual investidura de Pedro Sánchez com a president, gira entorn de l'amnistia, i no sobre altres qüestions com l'autodeterminació i un referèndum. Urtasun afirma que l'amnistia s'està negociant, però que encara no està pactada: "Som partidaris a l'amnistia i no tenim por d'utilitzar aquest terme".

Urtasun: "Tothom està parlant amb tothom"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Urtasun veu "difícil" que el tràmit parlamentari de l'amnistia estigui aprovat abans de la investidura: "La voluntat política ha d'encaixar amb temps parlamentaris".

En aquest sentit, demana no ser "presoners del terme" amnistia i que es doni la importància a l'acord polític: "Si estem d'acord en el fons, no és problema com l'anomenem".

Sobre la crítica als acords progressistes que està treballant el PSOE al Congrés, el polític europeu creu que el PP no pot donar lliçons sobre negociacions perquè "ha estat en contacte amb Junts" i diu que els diferents partits estan negociant de forma independent: "Tothom està parlant amb tothom".

Amb relació a la petició d'Espanya a l'Europol perquè l'independentisme deixar de ser considerat com a organització terrorista, l'eurodiputat d'En Comú Podem diu que és una petició lògica que no sap si el govern la tenia prevista d'abans o si forma part de la negociació.

Urtasun veu lluny el repartiment de "carteres"

Urtasun admet que volen un acord "ambiciós" en la negociació de l'acord del govern de coalició: "És una part important de les negociacions actuals". Posa com a prioritats a la negociació, "el cost de la vida, el preu dels aliments, l'emergència climàtica o la reducció de la jornada laboral.

L'eurodiputat diu que no estan parlant de qui ocuparà cada ministeri "perquè estan centrats en els continguts": "L'organigrama ha de respondre a un projecte i a unes polítiques. No entrarem a discutir carteres, és una fase més endavant".

Yolanda Díaz no va intervenir al debat "per decisió pròpia", segons Urtasun

Amb relació al debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, el també portaveu nacional de Sumar explica que Yolanda Díaz va prendre la decisió de no intervenir al debat per no convertir-lo "en una espècie de moció de censura" que afegeix, "és el que pretenia Feijóo".

Urtasun argumenta que Sumar no va prendre decisió en funció del que fessin els altres, en referència al fet que Pedro Sánchez tampoc va intervenir: "Tenim una portaveu brillant".

Per altra banda, Urtasun nega autoritarisme a Sumar i argumenta que la decisió de les intervencions al Congrés "s'ha pres de forma democràtica". Esgrimeix que veu lògic que en un moment de "redefinició del projecte" de Sumar "hi pot haver declaracions més o menys desafortunades" o que organitzacions com IU "facin les propostes que considerin".

Pel que fa al debat de política general del Parlament, Urtasun coincideix amb Jéssica Albiach qui demana "un govern que funcioni bé" i recorda que ha allargat la mà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, "la mà estesa està aquí".