Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Carles Riera: "Hi ha la possibilitat que Junts se sumi a la desactivació"

  • El diputat de la CUP defensa que sigui el Parlament que prengui la iniciativa en la proposta de llei d'amnistia
  • Carles Riera: "Si s'aprova l'amnistia i inclou la policia, el beneficiari seria l'Estat espanyol"

Per
Cafè d'idees - Carles Riera: "Hi ha la possibilitat que Junts se sumi a la desactivació"

El diputat de la CUP-G, Carles Riera, assenyala la "possibilitat" que Junts se sumi a la "desactivació del conflicte" que considera que ha fet ERC els últims anys: "D'acord amb el pujolime més clàssic, cercar un nou encaix dintre de l'Estat". Riera espera que republicans i juntaires no renunciïn a la unilateralitat a canvi de l'amnistia: "Se sumaran al que fins ara ha estat la política d'ERC". Riera defensa que sigui el Parlament que prengui la iniciativa en la proposta de llei d'amnistia, i per això han presentat una proposició per a ser traslladada al Congrés: "És el mateix text de l'any 2020 que reconeix també el dret d'autodeterminació. Espero que ERC i Junts no el rebaixin".

El diputat de la CUP diu que la resolució que han presentat al Parlament planteja l'amnistia "no com a punt final sinó com a part ineludible que ha de passar per autodeterminació".

En contra de l'amnistia pels policies

Carles Riera defensa que l'amnistia no pot beneficiar els policies que van actuar l'1-O perquè "van vulnerar drets i reprimir. Seria una falta de respecte a la democràcia". Riera considera que ara han de començar els primers judicis que permetrien conèixer el paper dels diferents comandaments policials: "Si s'aprova una amnistia deslligada de l'autodeterminació i que inclogui policies, el beneficiari seria l'Estat Espanyol, que es deslliuraria de les causes europees".

"El pressupost és el programa del PSC"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Riera diu que espera "poca cosa" del discurs del president Pere Aragonès al debat de política general i es compromet a estudiar el pressupost de la Generalitat, però li reclamen un gir de 180 graus a favor dels serveis públics, la sanitat, l'educació, el transport públic o el dret a l'habitatge: "Els pressupostos són el programa del PSC i de la patronal, cada dia costa més d'arribar a final de mes. Defensem uns pressupostos socials".

Carles Riera posa d'exemple el fracàs de la consellera de Territori, Ester Capella que "se'n va a Madrid a demanar el traspàs de Rodalies" i torna sense Rodalies i amb la negativa a l'aplicació de llei d'habitatge.

Volen recuperar la vinculació als moviments socials i al municipalisme

Carles Riera defensa "actualitzar i adequar" l'estratègia de la CUP a un nou escenari polític i reconeix que els obliga a reflexionar: "Ja abans de les eleccions havíem posat en marxa un procés que va quedar troncat per la convocatòria anticipada de les eleccions". Riera diu que han iniciat una estratègia política "que pugui rebre més suport" i planteja recuperar la vinculació als moviments socials i reforçar el municipalisme: "Han passat molts anys de vida institucional".

"He tingut moments de dir 'ja no puc més, estic molt esgotat o ja no sé què aportar' però em pesa més el compromís i em sento millor quan hi ha moviment"

El diputat de la CUP "entén" la marxa d'Eulàlia Reguant perquè ha estat anys de molta lluita que genera "dolor, patiment i frustració": "Sembla que ERC i Junts es volen acomodar i nosaltres, en canvi, tornar-nos a arrelar. Voldríem tornar a ser aquella força incòmoda".

Riera diu que encara no han obert el debat de si tornar-se a presentar al Congrés de Diputats, després d'haver-ne quedat fora i reconeix que personalment ha tingut moments de dir "ja no puc més, estic molt esgotat o ja no sé què aportar": "Tinc moments d'aquest tipus, però em pesa més el compromís i em sento millor quan hi ha moviment que quan deriva a l'statu quo".