Enlaces accesibilidad
Negociacions

Els comuns neguen un pacte ocult per mantenir els càrrecs a Barcelona

Per
El regidor de BCN en Comú, Jordi Martí, intervé al Cafè d'Idees
El regidor de BCN en Comú, Jordi Martí, intervé al Cafè d'Idees

El regidor de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, rebutja de ple les informacions que indiquen "una mena de sotogoverno que es queda als comuns". Ara bé, Martí considera que aquesta "estructura executiva, d'alts càrrecs públics, amb una llarga experiència gestionant la ciutat és un dels principals tresors de la ciutat". En aquest sentit, ha advertit l'alcalde socialista Jaume Collboni que "farà bé de mantenir aquesta estructura, com també va fer Trias en el seu moment, amb els canvis que consideri oportú".

Jordi Martí: "Collboni dona alguna garantia més que Trias"

Conservar l'herència dels comuns

En una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2 amb Gemma Nierga, Martí ha insistit a defensar el suport a la investidura de Collboni, en ser "el mal menor". Els comuns consideren que "dona alguna garantia més" que Xavier Trias a què el seu projecte a Barcelona continuï: "És la pressió real, ser útils als més de 130.000 votants", ha dit. En aquest sentit, ha rebutjat encesament que la decisió es prengués al Madrid.

Martí ha criticat que "la supèrbia de Collboni ha estat el gran impediment per a l'acord d'esquerres" i creu que "té l'oportunitat" de recuperar l'aliança d'esquerres: "Passaran eleccions i hi haurà la possibilitat de tornar a obrir aquest pacte". L'extinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona recomana, en aquest sentit, al nou batlle de la ciutat que intenti recuperar "la confiança" entre les forces d'esquerres.

El nou Ajuntament de Barcelona comença a caminar amb les ferides obertes | Maite Boada

Les claus de l'acord amb el PP

De moment, el nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, sembla disposat a mantenir l'actual estructura de gerents i càrrecs de l'administració de Colau i obre la porta a ampliar el seu govern els propers mesos per incloure altres formacions polítiques. Així ho diu en una entrevista a La Vanguardia. Diu que no li preocupa començar el mandat amb només 10 regidors i que espera mantenir bones relacions amb totes les forces polítiques.

El PP, que va facilitar la investidura de Collboni, espera ara que el socialista compleixi la seva paraula i no pactin amb els d'Ada Colau. En declaracions a RNE, el líder dels populars a l'Ajuntament de Barcelona ha explicat que Collboni es va comprometre "minuts abans d'arrencar el ple d'investidura a no governar amb els comuns".

Sirera també ha explicat que l'acord amb el PSC inclou l'eliminació de la moratòria hotelera a la ciutat i acabar amb la reserva del 30% de pisos de protecció oficial en les noves promocions, entre d'altres.

Maragall de número 2 al Senat

El pacte entre PP i PSC, ressitua el futur d'Ernest Maragall. Els republicans han anunciat que serà el número dos en la candidatura al Senat de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. De moment, insisteix a mantenir el seu compromís de seguir a l'oposició de l'Ajuntament i assegura que podrà compatibilitzar el càrrec de senador. Maragall ha argumentat que vol respondre "el pacte d'estat contra Barcelona".

"Volem donar l'oportunitat al conjunt de la ciutadania de Barcelona i de Catalunya de corregir amb els nostres vots el que l'Estat ha impedit, el que el PP, el PSOE i Sumar han decidit espatllar", ha explicat en una roda de premsa acompanyat de Maragall. Per això, ha cridat el conjunt de catalans a no desaprofitar aquesta oportunitat i els ha demanat que ajudin amb els seus vots "a defensar Catalunya".

Qui no farà de cap de l'oposició és Xavier Trias, que situa la mirada en una altra pantalla les negociacions per governar la Diputació de Barcelona. Ara governen plegats el PSC i Junts. Que es repeteixi el pacte sembla l'opció més factible. Esquerra diu no vol saber-ne res, tot i que presidiran les de Lleida i Tarragona, gràcies a un pacte amb els socialistes.

Les ferides obertes després de l'elecció de Collboni a Barcelona

Rufián: "Es va decidir des d'un despatx de Madrid"

Precisament, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, insisteix a posar en dubte que el projecte del PSC a Barcelona sigui d'esquerres i diu que tant el programa del nou alcalde, Jaume Collboni, com el del candidat de Junts, Xavier Trias, són molt semblants. En declaracions al Cafè d'Idees, el diputat d'ERC creu que el pacte que ha fet alcalde a Collboni "no és bo per Barcelona" si ha estat "aplaudit" per Núñez Feijóo, Álvarez de Toledo o Díaz Ayuso i afirma que es va decidir des d'un despatx de Madrid: "Semblava un capítol de 'Succession'. No és opinable".