Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 19 de juny de 2023 | Barcelona ret homenatge a les víctimes de l'atemptat d'Hipercor en el 36 aniversari

  • ERC crida a l'independentisme a votar el 23-J i situa Ernest Maragall de 2 pel Senat
  • Una investigació aconsegueix que un fetus sobrevisqui 12 dies en una placenta artificial
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'ajuntament de Barcelona presideix l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat d'Hipercor
L'ajuntament de Barcelona presideix l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat d'Hipercor

L'actualitat d'aquest dilluns passa per les acusacions creuades entre formacions després que el socialista Jaume Collboni assolís finalment l'alcaldia gràcies als vots dels comuns i el PP. Els comuns neguen que hi hagi un pacte ocult per mantenir els càrrecs del govern d'Ada Colau.

ERC demana l'independentisme que vagi a votar el 23-J i no secundi la petició d'abstenció de plataformes com l'ANC. Els republicans han situat Ernest Maragall com a número 2 a la llista del Senat per Barcelona.

El monument a les víctimes del terrorisme del Parc de Can Dragó de Barcelona és l'escenari de l'homenatge coincidint amb el 36 aniversari de l'atemptat d'Hipercor.

Lufthansa escull Barcelona com a destí del seu primer centre tecnològic al sud d'Europa, un nou 'hub digital' que suposarà la creació de fins a 300 llocs de feina. Renfe reprendrà els trajectes a França a partir del 13 de juliol amb la ruta Barcelona-Lió amb AVE. Unió de Pagesos protagonitzarà el 5 de juliol una tractorada a Madrid contra la sequera.

Resum notícies a Catalunya: 19 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 17:23

    El Govern, confiat de mantenir el creixement de l'economia catalana per sobre del 2%. 

     

     

    El Govern afirma que l'economia catalana creixerà un 1,7% el 2023, i un 2,2% el 2024, i es mostren optimistes per modificar la xifra d'aquest any a l'alça, arribant al 2%. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha tornat a carregar contra un finançament “injust” i ha criticat la diferència entre l'execució d'inversions de l'Estat i la Generalitat a Catalunya. Per la seva banda, la directora general d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica, Marta Curto, ha parlat de creixement econòmic moderat pel context inflacionista i l'enduriment de la política monetària, però amb un ritme superior al de la majoria d'economies avançades.

  • 16:43

    Mor el menor d'edat ferit crític en el xoc frontal de Navata d'aquest diumenge

     

    El menor d'edat que va quedar ferit crític en l'accident de Navata (Alt Empordà) d'aquest divendres ha mort a l'hospital Josep Trueta de Girona, on estava ingressat. El sinistre es va produir pels volts de dos quarts de tres de la tarda. Per causes que s'estan investigant, es va produir un xoc frontal entre dos vehicles a l'N-260, a l'alçada de la localitat alt-empordanesa. A conseqüència de l'accident, quatre persones van haver d'ingressar a l'hospital, entre elles el nen que ha mort. 

  • 15:30

    Troben en una platja de Begur el primer niu de tortuga careta a la Costa Brava

     

    Fins ara, aquest exemplar només se l'havia vist entrant o sortint de l'aigua, però mai fent una posta. Va ser aquest cap de setmana a Begur (Baix Empordà) quan un vigilant de la guingueta va veure com nidificava i de seguida va donar l'avís perquè els tècnics del Departament d'Acció Climàtica vinguessin a fer les comprovacions pertinents. Un cop al lloc, els experts es van trobar amb 130 ous de tortuga careta enterrats a la sorra de la platja. Seguint el protocol marcat, els tècnics van retirar 40 ous que s'han traslladat a la Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM), per assegurar que naixen.

  • 14:08

    USTEC amenaça amb una nova vaga de docents al setembre

     

    El sindicat majoritari de mestres, la USTEC, assegura que si la setmana vinent no poden tancar acords amb la nova consellera d'Educació, convocaran una vaga al setembre. Entre els punts a negociar, segons el sindicat, el retorn del deute dels sexennis, l'equiparació salarial dels mestres de FP, la reducció de 2 hores lectives als majors de 55 anys i la modificació del calendari escolar. USTEC considera que el curs hauria de començar el 12 de setembre. 

  • 13:57

    Avenç contra el càncer de mama: un fàrmac oral redueix la metàstasi

     

    Un nou fàrmac oral millora la supervivència en pacients amb un càncer de mama metastàtic comú. Els bons resultats que ha donat, combinat amb el tractament estàndard reduiria un 40% el risc de progressió del càncer o la mort.  Han participat en l'estudi més de 700 pacients de tot el món. El medicament, que es troba en fase d'estudi III, gairebé no té efectes secundaris, i podria estar al mercat d'aquí a un any i mig o dos. 

  • 13:29

    Unió de Pagesos organitza una tractorada fins a Madrid pel 5 de juliol

     

    Unió de Pagesos convoca una tractorada fins a Madrid pel dimecres 5 de juliol per continuar amb les mobilitzacions per reclamar ajudes a causa de la crisi que pateix el sector. El dimarts 4 sortiran tres columnes des de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i Lleida i preveuen arribar a les portes de la capital de l'Estat per fer nit i entrar-hi l'endemà manifestant-se fins al Ministeri d'Agricultura. Allà s'agruparan amb altres pagesos vinguts des d'altres territoris com Andalusia, el País Valencià o Cantàbria. El responsable d'Organització d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, ha indicat que volen exigir "més transparència i més diners" al ministeri a causa de la "situació crítica" provocada per la sequera.

  • 13:20

    Ernest Maragall serà el número dos de la llista d'ERC al Senat a les eleccions del 23-J per Barcelona.

     

     

    El president del partit, Oriol Junqueras, ha argumentat que es presenta a la cambra alta espanyola per "respondre al pacte d'Estat contra Barcelona". Al seu torn, Junqueras ha denunciat que, quan Catalunya i Barcelona vota, l'Estat "veta", i que PSOE, Sumar i PP són "eines" al servei d'Espanya. Així mateix, Junqueras ha rebutjat votar una presidència del PSC a la Diputació de Barcelona: "No hi haurà una presidència socialista amb els vots d'ERC", ha assegurat.

  • 13:11

    Barcelona recorda les víctimes de l'atemptat d'Hipercor en el 36è aniversari de la tragèdia

     

    Familiars i víctimes del terrorisme s'han concentrat aquest dilluns al migdia per recordar les persones que van morir o van resultar ferides a l'atemptat al centre comercial Hipercor de l'avinguda Meridiana de la capital catalana la tarda del 19 de juny de 1987. L'acte de record, que també ha comptat amb representació de l'Ajuntament de Barcelona i dels cossos policials, s'ha fet al monument a les víctimes del terrorisme, situat a prop de l'Hipercor on va tenir lloc l'atemptat d'ETA ara fa 36 anys. La banda va fer esclatar un cotxe bomba situat a l'aparcament del soterrat del centre comercial, provocant un total de 21 morts i 46 ferits.

  • 12:44

    Lufthansa escull Barcelona pel seu primer centre tecnològic al sud d'Europa

     

    El nou 'hub digital' de l'aerolínia suposarà la creació de fins a 300 llocs de treball i obrirà les portes els mesos vinents de la mà de l'empresa catalana Quantion. El centre es dedicarà a desenvolupar solucions tecnològiques en àmbits com les reserves o l'atenció al client, entre d'altres. El Govern ha destacat el suport d'Acció en l'arribada d'aquesta inversió que treballarà també per altres companyies com Austrian Airlines.

  • 12:00

    Woody Allen actuarà a Barcelona el 19 de setembre per a obrir el Voll-Damm Festival de Jazz
     

     

    El cineasta Woody Allen obrirà el dimarts 19 de setembre el Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona en el Teatre Tívoli acompanyat per la Nova Orleans Jazz Band. Les entrades per al concert es posaran a la venda aquest dimecres 21 de juny a les 11 en la web oficial del festival, informa aquest dilluns la promotora The Project en un comunicat. Serà el debut en el festival d'Allen, clarinetista ocasional que toca des de fa anys amb la banda (ara dirigida per Conal Fowkes) i pel festival també passaran Joshua Redman, Bebel Gilberto, Michel Camilo, Sergio Mendes, Richard Bona, Clara Peya, Andrea Motis i la Sant Andreu Jazz Band, entre altres.

  • 11:44

    Els Mossos desmantellen un cultiu interior de més de 2.600 plantes de marihuana a Vinyols i els Arcs

     

    Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un cultiu indoor de marihuana amb 2.637 plantes a l'interior d'un mas del municipi de Vinyols i els Arcs, al Baix Camp. Com a suposat responsable de la plantació, van detenir un home de 33 anys a qui se li atribueixen suposats delictes contra la salut pública i defraudació del fluid elèctric. La investigació policial es va iniciar després que arribessin als Mossos informacions sobre el conreu interior en un mas. Al mateix lloc, els agents van percebre una forta olor de marihuana. Ja a l'interior, van comprovar que el mas estava dividit en tres estances on hi havia un total de 2.637 plantes de marihuana.

  • 11:40

    Renfe arrencarà el 13 de juliol la seva ruta d'AVE Barcelona-Lió i el 28 de juliol la Madrid-Marsella



    El 13 de juliol serà la primera vegada que un maquinista espanyol circuli en operacions comercials més enllà de Perpinyà.  El president d'aquest operador ferroviari, Raül Blanco ha explicat en un acte a Barcelona que els bitllets per a aquestes rutes, que s'operaran sota la marca AVE, es posaran a la venda a partir d'aquest dimecres, 21 de juny. L'operador ferroviari espera poder arribar a París en l'estiu de 2024.  Els bitllets tindran dos preus de llançament per a les rutes internacionals: un de 19 euros per a viatjar des de Montpeller o Narbona fins a Barcelona, Saragossa o Madrid, i un altre, de 29 euros, per a la ruta completa, la connexió des de Marsella i Lió amb Espanya.

  • 11:22

    Descobreixen un nou fàrmac oral que millora la supervivència en pacients amb un càncer de mama metastàtic comú

     

    El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia ha participat en un assaig clínic amb 708 pacients, prèviament tractats amb teràpia endocrina.  L'estudi, que s'ha publicat a la revista 'New England Journal of Medicine', ha demostrat que la combinació de la medicació habitual amb el nou fàrmac Capivasertib, desenvolupat per Astrazeneca, pot reduir en un 40% del risc de progressió de la patologia i la mort.

  • 11:01

    Desmantellen un grup a Barcelona que va fer 17 'estafes de l'amor' o falsos anuncis de lloguer

     

    La Policia Nacional desmantella un grup a Barcelona que va fer almenys 17 ‘estafes de l’amor’ o amb falsos anuncis de lloguer arreu de l’Estat. En total haurien estafat més de 22.000 euros. El grup desarticulat està format per 4 persones. El seu líder és un prolífic estafador que utilitzava el contacte personal i les xarxes socials, principalment aplicacions de cites. Els anuncis falsos de lloguer s’anunciaven en diverses plataformes online. S’oferien habitatges a un preu més baix que el que marca el mercat immobiliari. Les víctimes feien transferències a mode de fiança a canvi de res. Amb l’altra modalitat, el líder del grup intimava amb homes o dones i després els demanava diners.

  • 10:56

    El confinament de la covid va perjudicar especialment els usuaris crònics de fisioteràpia

     

     El confinament per la covid-19 va perjudicar especialment els usuaris crònics de fisioteràpia, com ara les persones amb discapacitat i les que pateixen patologies neurodegeneratives o cognitives, així com els pacients geriàtrics. Fins i tot persones "completament autònomes" van arribar a un estat de "dependència". Així ho afirma una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) publicada a la revista 'Physiotherapy Research International'. L'estudi qualitatiu també posa de manifest les barreres tecnològiques de la teleassistència per a col·lectius vulnerables com ara les famílies sense recursos, les persones migrades, les situacions de dependència o les persones amb baixa alfabetització digital.

  • 10:22

    Els pilots d'Air Europa comencen una vaga a totes les bases de la companyia a l'Estat, també a Catalunya. 

     


    Reclamen increments salarials després d'11 anys de pèrdua de poder adquisitiu. El president de l'Associació de Línies Aèries, Javier Gándara, espera que s'arribi a un acord al més aviat possible. Entre els vols afectats aquest dilluns n'hi ha dos amb sortida o destinació a Barcelona. I què passa si la vaga afecta el seu vo? Doncs l'aerolínia li canviarà el bitllet o bé li donarà el valor en un abonament perquè pugui viatjar en un altre moment.
     

  • 10:00

    Un centenar de famílies de Lleida es manifesten aquest dilluns per protestar pel nou decret d'admissions a primer d'infantil.

     

    Asseguren que els seus fills han quedat fora de la plaça que havien demanat en favor d'alumnes amb necessitats socioculturals o educatives. Els afectats asseguren que quan van sortir les llistes provisionals d'alumnes a primer curs d'infantil, l'antic P3, estaven admesos als centres que havien triat en primera opció. No obstant, al cap d'uns dies van rebre un correu electrònic  d'Educació que els comunicava que s'havien quedat fora, malgrat tenir els punts necessaris, per la reserva de plaça per a nens amb necessitats específiques. 
     

  • 9:32

    Jordi Martí: "Collboni dona alguna garantia més que Trias"

     

    En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, el regidor de Barcelona en Comú ha defensat que l'aposta per l'alcaldia del socialista Jaume Collboni "dona alguna garantia més que "el projecte que vem encetar el 2015 pugui continuar", que no pas si el govern municipal hagués acabat en mans de Xavier Trias. "És la pressió real, ser útils als més de 130.000 votants", ha reivindicat Martí.  L'extinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, que ha negat un pacte ocult per mantenir els càrrecs municipals, creu que Collboni "té l'oportunitat" de recuperar l'aliança: "Passaran eleccions i hi haurà la possibilitat de tornar a obrir aquest pacte progressista amb ERC". 

  • 9:00

    Gabriel Rufián critica el "cordó sanitari" cap a "l'independentisme principalment d'esquerres" a Barcelona

     

    El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats posa en dubte que el projecte del PSC a Barcelona sigui d'esquerres i diu que tant el programa de Jaume Collboni com el de Xavier Trias són molt semblants. Gabriel Rufián creu que el pacte que ha fet alcalde a Collboni "no és bo per Barcelona" si ha estat "aplaudit" per Núñez Feijóo, Álvarez de Toledo o Díaz Ayuso i afirma que es va decidir des d'un despatx de Madrid. "S'està vetant Maragall, el problema no està en Trias", assegura. El diputat republicà creu que perjudicarà el model de ciutat: "Em sobta que Colau hagi facilitat un govern que es carrega la seva herència". 

  • 8:38

    El PP concreta els detalls de l'acord amb Collboni 

     

     

    Els populars, que va facilitar la investidura de Collboni, espera que els socialistes no pactin amb els d'Ada Colau i que d'aquesta manera es compleixi l'acord al qual van arribar minuts abans del ple de dissabte. El cap de files del PP a Barcelona Daniel Sirera, en declaracions a Ràdio Nacional, també ha explicat que han pactat amb el nou alcalde l'eliminació de la moratòria hotelera a la ciutat i acabar amb la reserva del 30% dels pisos de protecció oficial en les noves promocions.
     

  • 8:21

    Aquest matí es reprèn la recerca de la dona desapareguda dimarts passat a Ullastrell a causa de les pluges.

     

     

    Els Bombers de la Generalitat han informat via Twitter que es preveu activar un dispositiu amb submarinistes i la unitat canina dels Mossos d'Esquadra. La recerca de la dona continua després d'haver trobat dimecres el cadàver d'un home dins del cotxe que va quedar atrapat en una riera.
     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dilluns 19 de juny de 2023.