Enlaces accesibilidad
Collita

La pedregada malmet el 100% de la collita de poma a Alguaire

  • La tempesta a aquesta localitat del Segrià, ha estat breu, però ha descarregat amb molta força
  • El president d'Asaja Lleida demana "rapidesa important" pel tema dels peritatges

Per
La pedra ha provocat danys de fins al 85% en plantacions de poma i pera d'Alguaire
La pedra ha provocat danys de fins al 85% en plantacions de poma i pera d'Alguaire

La pluja d'aquest cap de setmana ha tingut doble cara: per una banda, perquè al Pla de Lleida no hi plovia tant des del setembre passat i, per tant, era una pluja molt esperada, però, per l'altra banda, aquesta pedregada ha fet mal. Els pagesos calculen que els danys assoleixen fins al 85% en plantacions de poma i pera d'Alguaire. Els cultius de figues també han estat perjudicats.

La tempesta acompanyada de pedra va caure dilluns a la tarda entre el Segrià i la Noguera. El president del sindicat agrari Asaja Lleida, Pere Roqué, ha explicat que la zona on hi ha hagut més danys ha estat sobretot a la zona de l'aeroport. Va arribar a altres municipis com Vilanova del Segrià i la Portella.

Alguaire, la més perjudicada

La tempesta a Alguaire, al Segrià, ha estat breu, però ha descarregat amb molta força i amb pedra de la mida d'un cigró. Ha tocat fruita de llavors, poma i pera, i també de pinyol, préssec i nectarina. Les peces que han quedat marcades difícilment es podran regenerar per a quan toqui collir-les i així el mercat no les accepta. Una situació que es repeteix un mes després, quan va ocórrer un episodi similar.

La pedregada malmet la meitat de la collita a Alguaire

Així, els pagesos calculen que les pèrdues en la collita de poma arriben al 100%. "No he trobat encara cap fruit que no tingui un petit patac", comenta un dels pagesos de la localitat, Fausto Guàrdia. Aquestes pomes no es cullen fins a l'octubre. Tanmateix, no tindran temps de regenerar-se per ser acceptades al mercat. Roqué demana "rapidesa important" pel tema dels peritatges.

Pèrdues per la sequera

La manca d'aigua que impedeix regar amb normalitat els cultius perjudica greument els camps de Catalunya. Les pèrdues al cereal de secà se situen sobre els 3.600 quilos per hectàrea, segons han comprovat els tècnics d'Agroseguro. Si els rendiments en un any amb la pluviometria normal se situen sobre els 4.000 quilos per hectàrea, enguany tot just s'arriba als 400.

De les 110.000 hectàrees reclamades a Catalunya ja n'hi ha unes 30.000 per on han passat els pèrits. El director general d'Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, ha confirmat les pitjors previsions de la companyia estatal i s'ha mostrat convençut que hauran de pagar entre 40 i 43 milions d'euros en indemnitzacions, dels quals un 25 a Lleida. Es tracta del sinistre en cereal més important que han registrat mai.