Enlaces accesibilidad
Inflació

Els preus repunten a l'abril i l'IPC se situa en el 3,9%

  • La inflació escala mig punt a Catalunya a l'abril arrossegat pels aliments (12,2%)
  • Els sindicats veuen positiu el descens de la inflació subjacent, però alerten de l'impacte acumulat a les llars

Por
L'encariment dels aliments es manté per sobre dels dos dígits
L'encariment dels aliments es manté per sobre dels dos dígits

L'encariment dels aliments torna a estirar la inflació. A Catalunya els preus repunten mig punt més que al març i se situen en el 3,9%. Així i tot, la taxa catalana és dues dècimes més baixes que la de la resta de l'Estat, que se situa en el 4,1%.

Els aliments segueixen disparats

La taxa d'inflació subjacent, que no té en compte els preus de l'energia ni dels productes frescos, ha baixat 1 punt respecte al març, del 7,5 al 6,6%. Una davallada que s'explica per la baixada de la cistella de la compra, tot i que els aliments són, de mitjana, més cars que fa un any. De fet, el que més preocupa ara mateix els consumidors torna a ser el repunt del 12,2% dels aliments i les begudes no alcohòliques, tot i que moderen lleugerament el seu ritme de pujades.

Respecte al mateix mes de fa un any, també s'han encarit per sobre de la mitjana les begudes alcohòliques i tabac (8,6%); hotels, cafès i restaurants (7,2%), i parament (6,7%). Van créixer en menys mesura els preus de lleure i cultura (4,7%); altres (4,5%); medicina (2,5%); comunicacions (2,4%); vestit i calçat (1,6%), transport (0,8%) i educació (0,6%), i van baixar en habitatge (-9,2%).

Els sindicats insisteixen en els salaris

Des dels sindicats celebren la reducció de la inflació subjacent, tot i que alerten de l'efecte acumulat dels preus sobre les llars catalanes, que adverteixen que estan al límit. En aquest sentit, insisteixen en la necessitat de seguir revaloritzant els sous per poder facilitar que les famílies arribin a final de mes.

La inflació torna a pujar a l'abril | Maria Huguet

La variació interanual de l'IPC a l'abril es va situar en el 4,5% a Lleida, seguida de Barcelona i Girona, totes dues amb el 3,9%, i Tarragona, amb el 3,5%. Respecte al març, els preus van augmentar un 0,8% a Tarragona i un 0,4% tant a Barcelona com a Girona i Lleida.