Enlaces accesibilidad

Els preus tornen a disparar-se, ara per l'encariment dels carburants

Per
Els carburants es tornen a encarir
Els carburants es tornen a encarir

Els preus no donen treva i repunten de nou aquest darrer mes d'abril. Mentre que el març va confirmar-ne el ritme a la baixa, la dada avançada de l'IPC d'abril ha trencat la bona dinàmica i la inflació s'ha enfilat al conjunt d'Espanya fins al 4,1%, vuit dècimes més que al març. La pujada no és ara pels aliments, sinó per l'augment dels preus dels carburants i perquè l'electricitat no s'abarateix tant com fa un any.

El ministeri d'Afers Econòmics considera que les dades són lògiques “perquè es comparen amb el mes en el qual es va introduir el descompte dels carburants i la resta de mesures” per contenir la inflació. I destaca que la taxa general de l'IPC és la meitat de la registrada fa un any. Pel que fa a la variació mensual de l'IPC, en comparació amb el març els preus s'han enfilat un 0,6%.

Els aliments contenen els preus

Els preus dels productes que no tenen en compte l'electricitat ni els aliments frescos han caigut nou dècimes respecte del març, fins al 6,6%, i encadena dos mesos de baixades. I és que el preu dels aliments i les begudes no alcohòliques no es redueixen, però han pujat menys que fa un any.

Els preus repunten vuit dècimes per l'encariment dels carburants | Climent Sabater

Tant als mercats com als supermercats, l'opinió que tenen els compradors sobre els preus dels productes és la mateixa. Ho troben tot molt car i ja no poden comprar segons quins productes, segons han dit alguns testimonis a Ràdio 4. Augments que troben a tots els productes, sobretot a l'oli i la carn. Altres busquen alternatives, com aprofitar les ofertes per fer la compra o comprar els productes en diferents supermercats en funció dels preus.

Quins efectes té la inflació en el dia a dia dels ciutadans? | Marga Esparza

I és que moltes persones viuen en situacions especialment difícils per fer front a l'augment dels preus. Un exemple és les persones grans que compten amb una baixa pensió, ja que els resulta difícil fer front a les despeses. I es veuen obligades a prohibir-se d'alguns productes que abans sí que podien permetre's.