Enlaces accesibilidad
Inflació de març

Els aliments es mantenen al marge del descens dels preus

Per
Els preus dels aliments escalen un 16,5% en el darrer any
Els preus dels aliments escalen un 16,5% en el darrer any

L'Institut Nacional d'Estadística confirma la caiguda dels preus en més de dos punts i mig al març. D'aquesta manera, la inflació se situa en el 3'1% a Catalunya, per l'abaratiment de l'energia. Fa tot just un any es van disparar fins a superar els dos dígits per l'inici de la guerra a Ucraïna. En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 3,3%.

Els aliments, en canvi, mantenen la tendència de preus alts. Només s'abarateixen una dècima, i continuen per sobre del 14,6%, amb alguns com els cereals, els ous, l'oli o els llegums superant el 20%. La inflació subjacent, sense aliments frescos ni energia, queda en el 7,5%, només una dècima per sota que al febrer. Per això economistes i consumidors demanen més mesures per frenar les pujades de preu de la cistella de la compra.

L'encariment dels aliments segueix sense aturador | Climent Sabater

Els aliments no cedeixen

Els preus que més van pujar al març a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els d'aliments i begudes no alcohòliques (14,6%); begudes alcohòliques i tabac (8,5%); parament (7,8%), i hotels, cafès i restaurants (7,3%). Van créixer en grau més baix els preus d'oci i cultura (5,4%); uns altres (4,5%); vestit i calçat (3,2%); medicina (2,3%); comunicacions (2,3%), i educació (0,6%), i van baixar en habitatge (-12,9%) i transport (-5,0%).

Els economistes demanen noves mesures per contenir el preu de la cistella de la compra, igual que l'organització de consumidors Facua. Volen un topall de preus després de comprovar que el 40% dels productes amb la reducció de l'IVA aplicada són ara més cars que abans de la mesura. La portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, també ha demanat ajuts directes per a les famílies per fer front a l'encariment de la cistella de la compra.

Encariment tot i la rebaixa de l'IVA

Quatre de cada deu dels aliments afectats per la rebaixa de l'IVA han pujat el seu preu en els lineals dels supermercats des que entrés en vigor la mesura aprovada pel Govern, per la qual cosa continua l'escalada inflacionista tenint en compte que al març eren un de cada tres els que s'havien encarit, i al febrer un de cada cinc, segons denúncia Facua-Consumidors en Acció, que ha realitzat a l'abril un seguiment sobre l'evolució de gairebé 1.000 preus d'aliments en vuit cadenes de distribució.

En concret, l'associació ha revisat a l'abril l'evolució de 991 preus en aquestes vuit cadenes de distribució, on ha detectat que en 416 casos, això és, el 42%, el preu s'ha encarit respecte al que tenien el passat 30 de desembre una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA.

Lleida, on més pugen els preus

La variació interanual de l'IPC al març es va situar en el 3,6% a Lleida, seguida de Barcelona, amb el 3,2%; Girona, amb el 3,1%, i Tarragona, amb el 2,1%. Respecte a febrer, els preus van augmentar un 0,5% a Barcelona; un 0,4% a Girona, un 0,3% a Lleida, i es van mantenir estables a Tarragona.

De fet, la davallada de la inflació del març, té a veure amb un efecte estadístic, per la comparació amb el març de l'any passat quan la Guerra a Ucraïna va disparar el preu de l'energia.