Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies avui a Catalunya, 10 de maig de 2023 | Els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEOE ratifiquen la pujada del 10% dels sous

  • Consum obre un expedient sancionador a Renfe per l'avaria de l'R2 Sud
  • RTVE a Catalunya celebra el primer debat televisat amb els candidats a l'alcaldia de Barcelona
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els líders de l'UGT, CCOO, CEOE I Cepyme signen l'acord salarial fins 2025
Els líders de l'UGT, CCOO, CEOE I Cepyme signen l'acord salarial fins 2025

L'actualitat d'aquest dimecres 10 de maig de 2023 passa per la vigília a l'inici de la campanya electoral del 28M, que comença demà. Aquesta nit, RTVE televisarà el debat dels candidats a l'alcaldia de Barcelona, a les 22:35 h a La 1, Ràdio 4 i RTVE Play.

L'Agència Catalana de Consum ha obert un expedient sancionador contra Renfe per la gestió de l'avaria de l'R2 Sud de Gavà.

Comissions Obreres s'ha sumat al pacte de salaris i aquest migdia conjuntament amb la UGT han ratificat amb la patronal CEOE l'acord per augmentar un 10% els salaris entre 2023 i 2025.

La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dimecres la incineradora de Sant Adrià de Besos per una possible contaminació excessiva. Els Mossos detenen un home en el marc d'un dispositiu antidroga al barri de Sant Roc de Badalona.

Notícies a Catalunya: 10 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:50

    Mossos acordonen la plaça Bonanova de Barcelona després de protestes de veïns contra els ocupes



    Els Mossos d'Esquadra han acordonat aquest dimecres al voltant de les 21.00 la plaça Bonanova després que uns veïns tiressin una bengala contra els ocupes de La Ruïna i El Kubo i que ells responguessin fent soroll amb les tanques de l'interior dels edificis ocupats. Poc abans, uns 200 veïns s'han concentrat davant els edificis fins que han arribat furgons de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos, han precintat la zona i han posat un cordó policial.

  • 18:54

    Vueling canviarà el calçat de les tripulants de cabina després de la denúncia per exigir maquillatge i talons

     

    Vueling ha anunciat que ha inclòs l'opció de sabates planes entre les tripulants de cabina i ha assegurat que no hi haurà distinció de gènere ni obligatorietat de maquillatge. Així ho ha explicat en un comunicat després que Inspecció de Treball proposés sancionar la companyia amb 30.000 euros per exigir maquillatge i talons a les hostesses. Fins ara, el calçat preveia opcions a partir dels 3 centímetres i Vueling ha optat per presentar quatre opcions, entre les quals hi ha la sabata plana, perquè els tripulants les provin i escullin la millor opció. D'altra banda, l'aerolínia ha assenyalat que finalment no presentarà al·legacions per l'expedient sancionador de 30.000 euros que li va obrir Inspecció de Treball.

  • 18:31

    La JEC dóna 5 dies al Parlament per informar perquè no ha retirat l'escó a Laura Borràs

     

    La Junta Electoral Central (JEC) ha donat cinc dies al Parlament de Catalunya per informar sobre perquè no ha retirat l'acta de diputada a la presidenta suspesa, Laura Borràs. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral tramita la denúncia presentada per Ciutadans per no fer efectiva la seva ordre. A l'escrit els taronges demanaven a la JEC que requeís els membres de la Mesa perquè acatessin l'ordre "immediatament" i també demanaven que s'iniciés un procediment sancionador contra la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i els membres de la Mesa que van votar a favor de presentar un recurs i no retirar l'acta.

  • 16:08

    Els talls d'aigua nocturns de l'Espluga de Francolí es tornen a escurçar

     

    Els talls de subministrament d'aigua de boca a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) es tornaran a fer de deu de la nit a set del matí, tota la setmana. Els últims dies, les aturades s'havien allargat a dotze hores, a partir de les set del vespre. Segons comunica l'Ajuntament als veïns, la decisió s'ha pres després que els talls "més servers" han permès recuperar els nivells dels dipòsits municipals. També "la conscienciació" de la població, que ha reduït el consum, ha contribuït a augmentar el volum dels camions cisterna diaris.

  • 15:44

    Amazon comença a expedir comandes des del nou centre logístic de l'Empordà

     

    Amazon ha començat a expedir comandes des del nou centre logístic del Far d'Empordà, que ha suposat una inversió de 200 milions d'euros. Hi treballen 900 persones i l'objectiu és arribar a una plantilla de 1.500 d'aquí a 3 anys. 7 treballadors provenen del centre de Martorelles, tancat fa poc. Des d'aquestes instal·lacions, es poden arribar a repartir fins a 600.000 comandes en un sol dia, que es repartiran tant a la seva àrea d'influència com arreu d'Europa.

  • 15:10

    El Govern rep 4.136 queixes per les incidències durant les oposicions

     

    El Govern ha rebut un total de 4.136 queixes per les incidències durant el concurs oposició d'estabilització del 29 de maig. Totes les proves s'hauran de repetir, com ja va anunciar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. La majoria de les queixes tenen a veure amb retards per l'inici de les proves, però també n'hi ha hagut per l'ús d'espais inadequats, l'aparició de mòbils o dispositius, la manca de vigilància, la manca de models i separació, sortides d'aula no controlades o exàmens sense enunciat. Els nous exàmens es faran l'1 de juliol per al personal laboral, els agents rurals i el personal funcionari d'execució penal, i el dia 8 per al personal funcionari.

  • 14:00

    Radio Televisió Espanyola a Catalunya emet el primer debat televisat dels candidats a l'alcaldia de Barcelona

     

    Serà aquest dimecres 10 de maig passats cinc minuts de dos quarts d'onze de la nit. Hi seran presents tots els caps de llista que actualment tenen representació a l'Ajuntament. Tindrà una durada d'una hora i mitja i estarà moderat per Gemma Nierga i Quim Barnola des dels estudis de Sant Cugat del Vallès. El debat es podrà seguir a la 1 de RTVE Catalunya, al canal 24 Horas, a Ràdio 4 i en desconnexió per tot Catalunya a Radio 5. També a través de RTVE Play Catalunya. 
     

  • 13:55

    La construcció del parc eòlic de l'Ametlló, al Perelló i l'Ametlla de Mar, suposaria pèrdues de prop de 7 milions d'euros per als veïns i empreses de la zona. 

     

     

    És el que assegura un estudi elaborat per la Universitat de Barcelona, que també afirma que si es fa la central, el 70¿% dels veïns marxaran i tancaran la meitat de les activitats econòmiques de la zona. D'altra banda, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat aquest matí al Congrés els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim aprovats recentment i que, entre d'altres, preveuen espais on poder implantar els parcs eòlics marins. La compareixença s'ha fet a instàncies de l'oposició, que considera que no s'ha tingut en compte les demandes dels sectors afectats, com el pesquer. 

     

  • 13:53

    Comencen els treballs de desbrossament per prevenir incendis al massís del Garraf

     

    La manca de pluges i l'elevada massa forestal augmenta el risc d'incendi i la seva incidència. Per això, eliminar la massa forestal és clau. A la zona del massís del Garraf ja s'estan portant a terme els treballs per evitar episodis com el de l'any passat, quan van cremar 185 hectàrees a Olivella i Sant Pere de Ribes. Les tasques afecten unes quatre hectàrees que han d'actuar de tallafocs i també de zones de concentració dels bombers i de salvaguarda per als veïns, en cas de foc.

  • 13:00

    Augmenta la població que viu de lloguer a Barcelona

     

    A Barcelona cada cop hi ha més gent que viu de lloguer respecte als que són propietaris, i els inquilins, cada vegada són més grans. Segons l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona, 4 de cada 10 persones que viuen a la capital catalana ho fan pagant una renda. Però, el que crida més l'atenció és que el 65% ja té més de 35 anys. El perfil robot del llogater a Barcelona és el d'una persona de 40 anys amb nacionalitat espanyola i que no espera heretar cap habitatge en el futur.  De fet, un de cada quatre és major de 50 anys. L'estudi, amb una mostra de mil llogaters, conclou que el 60% de les llars "tenen problemes d'habitabilitat", com l'aïllament tèrmic i acústic o humitats.

  • 12:22

    Convoquen una nova manifestació contra el macroprojecte del Hard Rock

     

    La Plataforma Aturem Hard Rock ha convocat una manifestació per al pròxim 18 de juny per tornar a mostrar el seu rebuig al projecte. La protesta es farà tres dies abans de la Comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona on previsiblement s'aprovarà el Pla Director Urbanístic que ha de permetre desencallar el complex. L'acord de pressupostos entre ERC i PSC estableix que l'aprovació del PDU s'ha de fer en el primer semestre d'enguany. El portaveu del col·lectiu, Eloi Redón, ha dit que el Departament d'Acció Climàtica encara no ha emès l'informe favorable per corregir "les deficiències" del pla i ha apuntat que encara falten cinc o sis informes sectorials.

  • 12:01

    La Guàrdia Civil escorcolla la incineradora del Besòs per possible contaminació

     

    El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil continua escorcollant la incineradora de Sant Adrià de Besòs que gestiona l'empresa pública Tersa, a la recerca de proves d'una possible contaminació excessiva. La Fiscalia va denunciar la incineradora per un presumpte delicte ecològic, i va assenyalar com a possibles responsables el president de Tersa i regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d'explotació de l'empresa.
     

  • 11:55

    El Consell de Ministres es reuneix d'urgència aquest dijous per abordar noves mesures contra la sequera

     

    La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha avançat que les mesures que demà aprovarà el Consell de Ministres per a fer front a la sequera busquen anticipar-se i garantir si fos necessari el proveïment d'aigua a les ciutats i la seva disponibilitat per als agricultors. En declaracions als mitjans en els passadissos del Congrés, Ribera ha justificat la necessitat de celebrar una reunió extraordinària monogràfica per a dedicar tota l'atenció del conjunt dels ministres a aquest assumpte "rellevant", davant sequeres "cada vegada més intenses i freqüents".

  • 11:41

    El TSJC confirma 17 anys de presó per a l'acusat de matar Janet Jumillas a Cornellà (Barcelona)

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat aquest dimecres la condemna de 17 anys de presó per a l'acusat de matar i amagar el cos de Janet Jumillas el 2019 a Cornellà de Llobregat (Barcelona). En l'escrit, la sala d'apel·lacions de la sala civil i penal del TSJC ha confirmat la sentència del judici celebrat a l'Audiència de Barcelona.
     

  • 11:12

    Els sindicats UGT i CCOO i la patronal CEOE signen l'acord que permetrà la pujada de salaris un 10% en 3 anys.

     

    Es tracta d'un document que marcarà la negociació col·lectiva dels convenis que falten per signar. Un acord molt important com qualifica el president de la CEOE, Antonio Garamendi que a TVE destacava que donarà estabilitat. Un acte on no acudeix cap membre del govern espanyol, un fet al qual treu importància la ministra de treball, Yolanda Diaz. 

  • 11:02

    Desarticulat un grup criminal especialitzat a robar en domicilis de comerciants del Baix Llobregat i el Barcelonès

     

     

    Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Policial (DIC) han desarticulat un grup criminal format per sis persones relacionat amb almenys set robatoris amb força i dos de violents a interior de domicilis del Baix Llobregat i Barcelonès. Els investigadors han detingut quatre homes i n’han denunciat dos més, d’entre 30 i 54 anys.

    Els integrants del grup criminal feien els seguiments per ubicar els seus domicilis i conèixer les seves rutines i posteriorment sostreien diners, joies, aparells electrònics i altres objectes amb una sortida fàcil al mercat il·legal. 

     
  • 11:00

    Sergio Busquets anuncia que deixa el Barça a la fi de temporada


    El jugador del Barça, Sergio Busquets, de 34 anys, ha confirmat aquest dimecres que aquesta serà la seva darrera etapa a l'equip blaugrana. "Ha arribat el moment d'anunciar que aquesta sàrria la meva última temporada en el Barça", ha anunciat en un vídeo compartit pel mateix FC Barcelona. Busquets marxa del Barcelona després 15 temporades al primer equip, en les que ha assolit 31 títols (8 Lligues, 7 Copes del Rei, 7 Supercopas d'Espanya, 3 Lligues de Campions, 3 Mundials de Clubs i 3 Supercopas d'Europa). 

  • 10:30

    Un detingut en el marc d'un operatiu antidroga dels Mossos i la Guàrdia Urbana al barri de Sant Roc Badalona.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home en el marc d’un dispositiu antidroga fet al barri de Sant Roc de Badalona. Es tracta d'una intervenció contra el tràfic de substàncies estupefaents. Els agents també haurien fer diversos escorcolls a la zona. 

  • 10:15

    El Govern obre un expedient sancionador a Renfe per la incidència de Gavà

     

    L'Agència Catalana de Consum ha obert un expedient sancionador a Renfe per la gestió de la informació i de l'atenció als ciutadans després de la incidència ocorreguda a principis de mes en la R2 Sud, a Gavà. En declaracions a TV3, el conseller de Territori, Juli Fernàndez ha donat a conèixer que "Consum explicarà durant el dia un expedient sancionador a Renfe per la situació que ens hem trobat els dies posteriors a l'incident en la línia R2 Sud". El conseller no ha donat detalls de la sanció, però sí ha insistit a culpar a l'Estat de la falta d'inversions en Rodalies.

  • 09:40

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El fundador i director d'Open Arms, Òscar Camps, critica la "inacció deliberada" de la Unió Europea (UE) i els països de la frontera sud per evitar els naufragis al Mediterrani: "S'han de llançar al mar, de la manera més arriscada. Europa deixa que el mar faci la feina bruta".

     
  • 9:10

    Cinc persones ferides de diversa consideració en l'incendi d'un habitatge a Tortosa. 

     

    El foc s'ha produït en la segona planta d'un habitatge situat en la carretera Mas d'en Verge de Tortosa cap a les 02.21 hores d'aquest dimecres. En arribar els bombers al punt, les flames havien cremat el menjador, la cuina i el rebedor. Dues d'elles han estat ateses per inhalació de fum i han rebut l'alta in situ, mentre que les altres tres han estat traslladades en estat menys greu a l'Hospital Verge de la Cinta. 

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 10 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     
  • 8:15

    Sindicats i patronal ratificaran l'acord per augmentar salaris.

     

     

    Comissions Obreres s'ha sumat al pacte de salaris i aquest migdia conjuntament amb la UGT signaran amb la patronal CEOE aquest acord per augmentar un 10% els salaris entre 2023 i 2025. Com s'havia anunciat, Comissions Obrereres formarà part de l'acord. El secretari general del sindicat, Unai Sordo, BETA ha explicat que l'increment pactat ha de servir de guia pels mil tres-cents convenis pendents de signar. Pel que fa a Antonio Cañete de PIMEC ha insistit de nou en la reivindicació que feia al Cafè d'Idees perquè les petites i mitjanes empreses formin part d'aquesta taula estatal. 

  • 8:10

    La crisi de Rodalies arriba al Senat. 

     

     

    Mentre Junts torna a exigir el traspàs de les competències, el Govern retreu que s'utilitzi aquest cas per fer política. Després de les incidències en l'R2 Sud i la recent avaria de la R-2 a Gavà, el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha fet responsable a l'executiu del mal funcionament del sistema. Els acusa de manca d'inversió i incompetència i en reclama el traspàs. La ministra de política territorial, Isabel Rodríguez defensa que mai s'havia invertit tant en Rodalies a Catalunya i assegura que ja s'està treballant en el traspàs de competències.
     

     
  • 8:05

    La Generalitat inicia el procés per expropiar pisos buits a grans tenidors. 

     

     

    La Generalitat inicia els tràmits per expropiar fins a 189 habitatges buits de 14 municipis amb alta demanda a partir del 2024. La Generalitat requerirà als propietaris d'aquests 189 habitatges que acreditin que el pis està desocupat  i, si no poden fer-ho, començarà un procés de negociació perquè els destinin a lloguer social. Com a última instància s'optarà per l'expropiació forçosa. El Govern espera poder disposar dels primers habitatges a partir del 2024.

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 10 de maig de 2023. 

     

     

    Aquí pots consultar les més destacades d'ahir.