Enlaces accesibilidad
Habitatge assequible

El Govern començarà a expropiar pisos buits a grans tenidors

  • En una primera fase, s’actuarà en 14 municipis legalment declarats àrees amb una demanda forta
  • Els pisos que s’obtinguin a través d’aquesta via es posaran a disposició de les famílies vulnerables

Per
Promoció d'habitatges desocupada que podria ser expropiada pel Govern
Promoció d'habitatges desocupada que podria ser expropiada pel Govern

El Govern començarà a expropiar habitatges buits propietat de grans tenidors per incompliment de la funció social de la propietat. L’expropiació només afecta els habitatges inclosos al Registre d’habitatges buits i ocupats sense títol habilitant. Per tant, n’estan exclosos els petits propietaris.

De moment, la mesura afectarà 14 municipis catalans situats en àrees legalment declarades com a zones amb una demanda forta i acreditada d’habitatge. Es tracta de Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.

La Generalitat inicia els tràmits per expropiar pisos de grans tenidors

De les inspeccions realitzades en aquests municipis, 189 complien els requisits per iniciar el procés, que comença amb un requeriment, però de moment, el Govern dedicarà uns 5 milions d'euros a l'adquisició, que estima que serveixi per fer-se inicialment amb entre 50 i 70 habitatges.

Es destinaran a famílies vulnerables

Els pròxims dies s’enviaran les primeres cartes amb el requeriment perquè els propietaris dels habitatges acreditin legalment que es destinen a la residència de persones. Si no l'atenen en el termini d’un mes, Territori declararà l’incompliment de la funció social de la propietat i iniciarà el procediment d’expropiació, que pot durar uns sis mesos.

El Govern expropiarà pisos buits pel lloguer social | Marga Esparza

Aquesta és la primera vegada que el Govern aprofita totes les eines legals per iniciar el tràmit d’expropiació de la propietat per incompliment de la funció social. L’objectiu és obtenir habitatges per a les famílies més vulnerables, principalment procedents de les meses d’emergència, en aquelles zones amb més demanda d’habitatge social.

5 milions per uns 70 pisos

La Generalitat destinarà cinc milions d'euros a l'expropiació -s'arribi o no a un acord amb la propietat-, que es poden ampliar en el futur si s'arriba a acords amb nous municipis. La despesa anirà a càrrec de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), mentre que el lloguer el gestionarà l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

Actualment, en el registre de la Generalitat hi ha 31.918 habitatges buits i 1.800 famílies es troben en la mesa d'emergència a Catalunya

Mesura tímida pels comuns

Els Comuns titllen de poc ambiciosa, tímida i insuficient, l'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors que activa el Govern. Els morats reivindiquen l'eina que reclamaven a la Generalitat que apliqués, però veuen la proporció molt lluny perquè sigui efectiva. A més, els comuns lamenten que la mesura, de moment, no inclou Barcelona.