Enlaces accesibilidad
Habitatge

La Generalitat impulsarà 10.000 habitatges de lloguer social en tres anys

Per
Catalunya tindrà 60.000 lloguers socials el 2026
Catalunya tindrà 60.000 lloguers socials el 2026

L'encariment dels lloguers és un problema per molts, i a Catalunya només hi ha un 2% d'oferta de lloguer reduït per persones en situació de vulnerabilitat. Aquesta xifra es troba molt lluny del 15% de mitjana de la Unió Europea, per això el Govern de la Generalitat s'ha compromès a ampliar els lloguers socials a tot el territori, sobretot als llocs més tensionats. En un termini de tres anys, s'hi impulsaran 10.000 habitatges nous.

Ho han anunciat aquest divendres el president Pere Aragonès i el conseller de Territori, Juli Fernández. Han explicat que l'objectiu és passar dels 50.000 habitatges socials actuals als 60.000 fins al 2026. Una xifra que, tot i això, està molt per sota dels 400.000 que tocarien de complir-se la mitjana europea. En aquest sentit, Aragonès ha admès que l'accés a l'habitatge a Catalunya "és una necessitat social més que evident".

Dues fórmules per aconseguir-ho

Per incorporar els nous habitatges socials, el Govern ha previst dues fórmules: una part seran propietat de la Generalitat (3.655) a través de promocions directes i d'adquisició directa mitjançant la compra directa o el dret de tanteig i retracte. De l'altra part, amb l'impuls de la Generalitat, se cedirà sòl públic per a la promoció (1.062 habitatges) i s'oferiran ajuts públics a la promoció (5.126 habitatges).

Aragonès i Juli Fernández han visitat una promoció de 24 habitatges de lloguer assequible de l'Institut Català del Sòl a Rubí. Es tracta d'una promoció de lloguer situada al carrer Marconi, que està previst que finalitzi al novembre, i la tercera al sector de Can Sant Joan de Rubí un cop finalitzades dues més amb 66 pisos.

La Generalitat presenta un pla per impulsar 10.000 habitatges socials | Climent Sabater

La llista de 82 municipis on la Generalitat incorporarà els nous habitatges inclou les quatre capitals: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Pel que fa a la resta, la majoria es troben a l'Àmbit Metropolità de Barcelona: Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Granollers, Martorell, Sabadell i Terrassa. A banda, el llistat també contempla municipis on, sobretot durant la temporada d'estiu, es concentra una forta demanda d'habitatge, com el Masnou, Blanes, Lloret de Mar, Arenys de Mar, Sitges o Palamós.

Els llogaters ho consideren "insuficient"

Segons les entitats del tercer sector, la quantitat de 10.000 nous habitatges socials és "insuficient", perquè la previsió de la Generalitat és arribar al 7% de lloguer social d'aquí a 20 anys. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, creu que aquesta "no pot ser la fórmula donar diners públics a habitatge que només estarà protegit durant un temps i després tornarà a preus de mercat".

Justament aquest dijous l'Observatori DESC i l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona han donat a conéixer que Barcelona i l'àrea metropolitana perdrà el 50% dels habitatges de protecció oficial en 7 anys. Una realitat que també s'ha criticat des de la part dels llogaters, ja que no veuen congruent que se celebri que es creïn 10.000 habitatges mentre se n'estan perdent molts més al mateix temps.