Enlaces accesibilidad
Fundació Arrels

El 70% de les persones sense sostre es veu dormint al carrer per sempre

Per
El 15 de juny de 2022 hi havia almenys 1.231 persones vivint als carrers a Barcelona
El 15 de juny de 2022 hi havia almenys 1.231 persones vivint als carrers a Barcelona

El nombre de persones sense sostre s'ha multiplicat a Barcelona respecte a abans de la pandèmia. Així ho han notat a la Parròquia de Santa Anna, al centre de Barcelona, on ofereixen diferents serveis per persones en situació de vulnerabilitat. I també ho corrobora el darrer informe de la Fundació Arrels, que a més conclou que el 70% de les persones que viuen al carrer no espera accedir a un habitatge.

L'estudi, on han participat 354 enquestats, posa de manifest que gairebé la meitat de les persones sense sostre no han rebut atenció dels serveis socials o de cap altra entitat en els últims sis mesos, un fet que s'ha agreujat respecte al 2020, en plena pandèmia. A més, per primer cop s'ha preguntat quin ha estat l'últim allotjament abans de dormir al carrer i el 21% ho feien de lloguer i un 5% de propietat.

El problema del lloguer

Un dels motius de pèrdua de l'allotjament, segons Arrels, són els problemes relacionats amb l'habitatge. I és que els preus dels lloguers, sobretot a la ciutat de Barcelona, s'han encarit notablement en els darrers mesos. Això i el fet d'haver perdut la feina explica que moltes persones sense llar hagin acabat sobrevivint com poden al carrer.

L'estudi indica altres factors que expliquen per què acaben dormint al carrer, com els problemes amb la família, una separació de parella o el fet de migrar d'un lloc a un altre. De fet, les xifres assenyalen que el 70% de les persones sense llar són estrangeres, i la gran part d'aquest grup, extracomunitària. Destaca el fet que el 5% diu no haver viscut mai a la vida en un habitatge estable.

Retards en l’atenció social

Les persones que viuen al carrer denuncien la desatenció que pateixen per part de les administracions, un percentatge que és el més elevat des que es fa l'enquesta d'Arrels. Segons la fundació, només una de cada tres persones sense sostre ha estat atesa per part dels serveis socials en els sis mesos previs. A més, d'aquests, un 77% ho van ser quan ja dormien al carrer.

La meitat de les persones sense llar assegura sentir-se sola

Per això, Arrels critica la lentitud de les institucions, el temps d'espera i els problemes que sorgeixen a l'hora de fer tràmits burocràtics i poder accedir a determinats recursos, com menjadors socials. En aquesta línia, demanen a les administracions que s'adaptin a les necessitats dels exclosos i no fer adaptar els més vulnerables a les exigències de les institucions.

En aquest sentit, la fundació matisa que l'ajuda que demanen també té a veure amb la companyia i no únicament amb el menjar i la higiene, ja que l'enquesta evidencia que quatre de cada deu persones no tenen ningú amb qui comptar i se senten soles. Això, segons la cap d'acollida d'Arrels, Marta Mainou, també té a veure amb els problemes psicològics que pateixen, sobretot a partir dels sis mesos de vida al carrer.

Perfil del sensellarisme

L'enquesta per elaborar l'estudi de la Fundació Arrels es va fer durant la nit del 15 de juny de 2022, quan es van detectar almenys 1.231 persones vivint als carrers de Barcelona. La radiografia de les persones sense llar mostra que el districte amb més presència és Ciutat Vella, seguit de l'Eixample. El 90% són homes, amb una mitjana d'edat d'uns 40 anys i el 70% són persones migrades.

Set de cada deu persones que viuen al carrer no tenen l'esperança de trobar un habitatge

D’altra banda, una de cada cinc no saben llegir o escriure, o no tenen cap nivell d’estudis acabat. El 29% ha viscut en centres infantils o juvenils. Només hi ha tres accions molt bàsiques que, com a mínim, la meitat de les persones creuen que poden fer amb certa facilitat: anar al lavabo, alimentar-se i accedir a serveis higiènics algun dia a la setmana.