Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 2 de març de 2023 | El MWC supera les expectatives i assoleix els 88.500 assistents

  • L'atur baixa lleugerament en 365 aturats a Catalunya al febrer
  • Detinguts cinc menors acusats d'agredir sexualment una companya a un institut de Rubí
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Última jornada del MWC23 - Notícies avui a Catalunya
Els congressistes abandonen el recinte de Fira de Barcelona on s'ha celebrat el MWC

L'actualitat d'aquest dijous passa per la darrera jornada del Mobile World Congress, que finalment ha aconseguit superar els 88.500 assistents després de tres anys marcats per la pandèmia.

L'ACA ratifica l'excepcionalitat de la situació d'excepcionalitat per sequera. Un cop publicat al DOG, les restriccions entraran en vigor la setmana vinent. De moment no afecta l'aigua de boca, però els sectors agrícola, industrial i públic s'han d'adaptar a marxes forçades.

Les dades d'atur de febrer ens deixen 356 aturats menys registrats al Servei d'Ocupació de Catalunya i la xifra total d'aturats se situa en el nivell més baix des de 2008.

Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc menors acusats d'agredir sexualment una companya a l'interior d'un institut de Rubí.

Resum notícies a Catalunya: 2 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:17

    Badalona denuncia que una fuita en una canonada malbarata 180.000 litres d'aigua cada dia fa més de 15 anys

     

    En plenes restriccions per la sequera extrema que pateix Catalunya, l'Ajuntament de Badalona ha denunciat que una fuita en una canonada provoca que cada dia es malbaratin milers de litres d'aigua des de fa més de 15 anys. L'alcalde del municipi, Rubén Guijarro, ha explicat que la canonada malmesa està ubicada al barri de Canyet, que la fuita es va detectar el 2005 i que des d'aleshores uns 180.000 litres diaris baixen per la riera de Canyet, a un ritme de 2 litres per segon. Guijarro ha instat l'empresa concessionària del servei, Aigües Ter-Llobregat, a solucionar "de manera urgent" la incidència.

  • 19:44

    Demanen 6 anys de presó a un psiquiatre acusat d'apropiar-se de diners i finques de dos germans pacients seus

     

    La fiscalia demana 6 anys de presó a un psiquiatre lleidatà acusat d'apropiar-se de diners i finques de dos germans que eren pacients seus, "aprofitant-se de la confiança" que li tenien. Segons l'escrit del ministeri públic, l'acusat va posar al seu nom, l'any 2003, una finca de Lleida valorada en 240.000 euros. A més, l'any 2006 va retirar uns 18.000 euros del compte d'un dels germans i, entre els anys 2006 i 2009, va cobrar el lloguer d'unes finques de les víctimes i va deixar de pagar les despeses de la comunitat. A més, segons la fiscalia, l'acusat tenia "plena disposició" d'un fons d'inversió dels germans de prop de 450.000 euros. El judici es farà dijous 9 de març a l'Audiència de Lleida.

  • 19:10

    Busquen l'home que convivia amb la víctima de Sant Sadurní d'Anoia

     

    La policia busca l'home que convivia com a parella sentimental amb l'individu de 41 anys que ha aparegut mort amb signes de violència en un pis de Sant Sadurní d'Anoia, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons el TSJC, el Jutjat d'Instrucció número 3 de Vilafranca del Penedès, en funcions de guàrdia, ha fet l'aixecament del cadàver per mort violenta. La causa està declarada secreta.

  • 18:20

    Una família necessita mínim 1.500 euros per viure amb dignitat a Barcelona, segons un estudi

     

    Segons un estudi encarregat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el salari mínim per viure amb dignitat una família a Barcelona és de 1.447 euros, lluny dels 1080 euros en què enguany ha fixat el Govern com a Salari Mínim Interprofessional. Aquest estudi avalaria l'afirmació de la vulnerabilitat d'algunes famílies que, tot i treballar, no poden assumir les despeses mínimes per viure.

  • 18:07

    El Col·legi d'Infermeres de Barcelona veu ''inacceptable'' el vídeo de la infermera que critica el requisit del català a les oposicions

     

    El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona considera "inacceptable" el vídeo d'una infermera de l'hospital Vall d'Hebron en què critica que es demani el nivell C de català per superar les oposicions. Tant l'hospital com el Departament de Salut han obert expedients per esclarir les circumstàncies del fet.

     

    "La llei és molt clara en aquest sentit, i exigeix que els professionals de la salut coneguin les llengües oficials del lloc on treballen", assegura el COIB. L'entitat s'ha posat en contacte amb l'hospital i amb Salut per manifestar la "indignació" pel cas i demanar "explicacions". Alhora han exigit als proveïdors sanitaris que "garanteixin el dret" dels usuaris" a poder fer servir la seva llengua.

     

  • 17:49

    Fira de Barcelona celebra l'èxit del MWC: "El Mobile ha tornat amb tota la força"

     

    El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha celebrat aquest dijous l'èxit d'assistència al Mobile Congress d'aquest any, que ha finalitzat a primera hora d'aquesta tarda al recinte de Gran Via de l'Hospitalet. "El Mobile ha tornat amb tota la força", ha destacat el director general de Fira Barcelona en una atenció als mitjans de comunicació minuts després que el congrés tanqués portes. Segons ha admès, els 88.500 visitants registrats en aquesta edició és un número "inesperat" només fa uns mesos.

  • 17:31

    Els Mossos investiguen la mort violenta d'un home a Sant Sadurní d'Anoia

     
    Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort violenta d’un home de 41 anys a Sant Sadurní d’Anoia. Els fets han succeït a un quart d’una del migdia quan persones de l’entorn d’un home han informat el cos policial que no el localitzaven. Els agents de seguretat ciutadana de la comissaria de l’Alt Penedès s’han adreçat al seu domicili, on l’han localitzat sense vida i amb signes de violència. La causa està sota secret de sumari.

  • 17:15

    El 70% de les persones sense sostre es veu dormint al carrer per sempre

     

    El nombre de persones sense sostre s'ha multiplicat a Barcelona respecte a abans de la pandèmia. Així ho han notat a la Parròquia de Santa Anna, al centre de Barcelona, on ofereixen diferents serveis per persones en situació de vulnerabilitat. I també ho corrobora el darrer informe de la Fundació Arrels, que a més conclou que el 70% de les persones que viuen al carrer no espera accedir a un habitatge.

  • 16:30

    El Mobile World Congress 2024 de Barcelona tindrà lloc del 26 al 29 de febrer
     

    Les noves dates s'han donat a conèixer en l'últim dia de l'edició d'enguany, que ha congregat a més de 88.500 persones en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona, situat a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). L'organització ha destacat el "ressorgiment" de l'esdeveniment, que en aquesta edició ha deixat enrere les restriccions per la pandèmia.

  • 15:30

    El Mobile supera les seves millors previsions i supera els 88.500 visitants

     

    El Mobile World Congress (MWC) 2023 de Barcelona, que ha tingut lloc fins a aquest dijous en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), ha superat les seves millors previsions superant els 88.500 visitants. En un comunicat aquest dijous, la GSMA ha celebrat les xifres i ha destacat el "ressorgiment" de l'esdeveniment, que en aquesta edició ha deixat enrere les restriccions per la pandèmia. El CEO de la GSMA, John Hoffman, ha assegurat que l'MWC 2023 "ha tornat amb totes les forces" i que els exhibidors asseguren que s'han superat totes les seves expectatives.
     

  • 14:43

    OPERACIÓ ANTICORRUPCIÓ | Els Mossos D'Esquadra i la Guàrdia Civil registren les seus de les ambulàncies Egara a Catalunya, que des de 2015 gestiona el transport sanitari a diverses zones de Catalunya.

    S'estan fent 15 escorcolls i s'esperen detinguts. Alguns dels investigats estarien vinculats a casos com el del 3% i la productora Triacom, que va esquitxar dirigents de CDC. 

     
  • 14:11

    L'atur aguanta al febrer i l'afiliació s'enfila fins a nivells de 2004

     

    El febrer s'acaba amb una baixada de 356 aturats registrats a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (-0,1%). El nombre total d'aturats se situa en els 351.288, el nivell més baix des de 2008. En el context del darrer any, les dades també són positives, amb una reducció acumulada de 20.372 persones (-5,5%). També hi ha 25.000 afiliats més a la Seguretat Social.  Amb un total de 3,6 milions de persones, es tracta de la xifra més alta des de 2004. Bones xifres segons els experts per un mes de febrer que acostuma a caracteritzar-se per la ressaca dels contractes de Nadal i les rebaixes.    

  • 13:30

    El MWC tanca l'edició postpandèmia recuperant els 85.000 congressistes

     

    Lara Dewar, cap Marketing GSMA, confirma que l’edició del Mobile World Congréss assolirà finalment més de 80.000 assistents. En declaracions a Ràdio 4, Dewart s’ha mostrat convençuda que la xifra s’acostarà fins i tot als 85.000 congressistes. En aquest sentit, l’organització el MWC s’ha mostrat molt satisfet amb el resultat de l’edició que tanca aquesta tarda amb “més expositors, procedents de més de 200 països d’arreu del món” i ha destacat que “Barcelona és com la nostra segona casa”. 

  • 13:19

    Detenen a Barcelona una dona per provocar una explosió en el replà d'un edifici a Sants-Montjuïc

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir dimecres a la tarda una dona de 40 anys per haver fet explotar el replà d'un bloc de pisos al barri de la Font de la Guatlla, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van localitzar una garrafa d’aigua de cinc litres que estava parcialment desfeta per l’explosió i van comprovar com tot el replà estava ple d’un líquid transparent. La dona havia intimidat en altres ocasions els veïns d'un dels pisos. 

  • 12:39

    L'incendi en unes naus industrials de Girona continua actiu

     

     

    L'incendi declarat aquest dimecres a la nit al concessionari de motocicletes Basolí Girona encara està actiu. Hi continuen treballant deu dotacions de Bombers, que intenten extingir les darreres flames atrapades dins les teulades metàl·liques i que cremen el material aïllant. El cap de guàrdia de la regió d'Emergències de Girona, Jordi Marqués, ha detallat que s'estan desmuntant algunes teulades per extingir el foc, però que no es podrà fer amb totes perquè "hi ha un sostres de fibrociment o de plàstic, pels que no es pot circular pel risc de col·lapse". 

  • 12:00

    Creixen un 23% les pernoctacions a càmpings, apartaments i turisme rural

     

    Les pernoctacions en establiments extrahotelers com càmpings, apartaments o el turisme rural van pujar un 23% al gener fins a aproximar-se als 6 milions, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Aquesta pujada ha sigut gràcies al turisme estranger, que va pujar gairebé un 32% respecte al gener de l'any anterior. En canvi, l'espanyol tan sols un 5,5%. Els principals mercats emissors van ser el britànic, l'alemany i el francès. Pel que fa a destins preferits, Canàries va ser el més escollit amb més de 8 milions de pernoctacions, seguit d'Andalusia i Catalunya. 
     

  • 12:00

    Creixen un 23% les pernoctacions a càmpings, apartaments i turisme rural

     

    Les pernoctacions en establiments extrahotelers com càmpings, apartaments o el turisme rural van pujar un 23% al gener fins a aproximar-se als 6 milions, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Aquesta pujada ha sigut gràcies al turisme estranger, que va pujar gairebé un 32% respecte al gener de l'any anterior. En canvi, l'espanyol tan sols un 5,5%. Els principals mercats emissors van ser el britànic, l'alemany i el francès. Pel que fa a destins preferits, Canàries va ser el més escollit amb més de 8 milions de pernoctacions, seguit d'Andalusia i Catalunya. 
     

  • 11:24

    Dincat reclama augmentar com a mínim un 5% les subvencions als Centres Especials de Treball

     

    Ho fa per afrontar, diuen, l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI). En un comunicat, celebren aquest increment del salari, però alerten de les dificultats dels centres per mantenir els llocs de feina de les persones amb discapacitat. Segons l'estadística anual sobre l'ocupació de les persones amb discapacitat de l'INE, només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual treballa.

  • 11:17

    L'Hospital Universitari de Bellvitge transforma l'edifici Delta en una àrea especialitzada en neurologia i neurocirurgia

     

    L’Hospital Universitari de Bellvitge concentrarà l’atenció als pacients de neurologia i neurocirurgia en l'edifici Delta, l'annex que es va posar en marxa el gener de 2021 per respondre a la covid-19. La progressiva pèrdua de virulència de la pandèmia i la conseqüent reducció d'ingressos ha permès al centre sanitari replantejar el futur de l'equipament.

     

    L'edifici té 4.500 metres quadrats, distribuïts en quatre plantes i disposa d'un pont que connecta amb el bloc tecnoquirúrgic, on se situen les Urgències, les UCI i els quiròfans. En els propers mesos es crearà una nova àrea de ressonància magnètica i angiotac a la planta baixa i s'incorporaran les eines de monitoratge necessàries a les zones d'hospitalització.

  • 11:08

    Aena inicia les obres de regeneració del paviment d'una pista llarga de l'aeroport de Barcelona - El Prat

     

    Aena començarà aquest dissabte les obres de regeneració del paviment d'un tram de la pista llarga de l'aeroport del Prat, la 06L/24. Segons el gestor aeroportuari, les obres interrompran l'activitat de la zona durant 14 dies, de manera que obligaran les aerolínies a adaptar l'operativa per afectar el mínim possible a la capacitat.

     

    Els treballs consistiran a pavimentar l'àrea de rodatge de la pista, substituir les llums d'abalisament i repintar la senyalització, entre altres. En conjunt, les obres a la infraestructura s'allargaran durant vuit mesos. Tot plegat s'emmarca en el manteniment habitual de l'aeroport i suposa una inversió de 4,7 milions d'euros.

  • 10:53

    El preu del dièsel recupera nivells de fa un any en caure un 1,36% i la gasolina baixa un 0,24% 

     

    El preu mitjà del litre de gasolina a Espanya se situa aquesta setmana en 1,632 euros, la qual cosa suposa una lleugera baixada del 0,24% respecte als set dies anteriors, mentre que el dièsel s'ha abaratit per quarta setmana consecutiva (-1,36%), fins a 1,589 euros el litre, el seu nivell més baix des de la primera setmana de març de 2022, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

  • 10:33

    Detinguts 5 menors acusats d'agredir sexualment una companya a un institut de Rubí

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc menors acusats d'agredir sexualment una companya a l'interior d'un institut de Rubí segons ha avançat 'El País'. La presumpta agressió va tenir lloc el 2 de febrer. 4 dels pressumptes agressors tenen 14 anys i l'altre en té 17. Les detencions es van produir el dia 7 de febrer, també al centre educatiu.

     

    La policia ha assegurat que es van fer "de forma pedagògica, a l'interior d'una aula i amb agents de paisà". Els joves van passar a disposició del ministeri fiscal i ja s'han aplicat les mesures cautelars pertinents. Els Mossos estan fent seguiment i acompanyament a la víctima en el procés de denúncia i gestió del cas.

     

    El diari també ha assenyalat que tot plegat va tenir lloc a l'interior d'una aula, durant un canvi d'assignatura. Així mateix, ha precisat que a la classe també hi havia un professor que no hauria estat conscient del que estava passant. 

  • 9:54

    El degà del degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carles Puig de Travy, celebra les dades de l'atur a Catalunya perquè ha "disminuït molt poc": "No es preveu que hi hagi moviments, estarà estable".

  • 9:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El president del @Pdemocratacat@davidbonvehi, diu que l'estratègia Trias s'acosta més a la de la plataforma municipal del @Pdemocratacat que a la de Junts.

  • 9:04

    L'atur baixa en 356 persones al febrer a Catalunya, fins als 351.288 aturats.

     


    Això representa un 0,10 % menys respecte a gener, després de pujar un 1,53 % el mes anterior, i el nombre total d'aturats s'ha situat en els 351.288. 

  • 8:37

    Cinc menors detinguts per una presumpta agressió sexual a una noia en un institut de Rubí.

     

     

    Tots de tercer de l'ESO. Un cinquè era multirepetidor, de 17 anys. Els fets van passar el 2 de febrer i dins del centre i les detencions es van fer cinc dies després, el 7. La detenció, segons ha pogut saber RTVE, es va fer de "forma pedagògica", en una aula, i se'ls explica tot.

    Passen a mans fiscalia de menors, que els deixa en llibertat amb mesures que ja s'estan aplicant. Mossos fa seguiment exhaustiu de la víctima.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 2 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     
  • 8:15

    Primera reunió entre Grífols i el sindicat Comissions Obreres per negociar les condicions de l'ERO, que preveu 92 acomiadaments a Catalunya i 2.300 a tot el món.

     

     

    Els treballadors de la farmacèutica catalana Grifols a Sant Cugat del Vallès van protestar ahir per exigir que s'aturi l'ERO anunciat per l'empresa i que preveu milers d'acomiadaments arreu del món.

  • 8:10

    Ball d'esmenes al projecte de pressupostos de la Generalitat. 

     

    Aquest divendres es debatran a la comissió d'economia del Parlament. I les més polèmiques i perilloses per al Govern d'Aragonès són les que fan referència als macroprojectes.

  • 8:05

    Es publiquen les noves restriccions per la sequera.

     

     

    Després que l'ACA hagi ratificat l'excepcionalitat de la situació. De moment no afecta l'aigua de boca, però els sectors agrícola, industrial i públic s'han d'adaptar a marxes forçades. Les mesuren entraran en vigor la setmana vinent. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 2 de març de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.