Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Buch nega haver informat Borràs sobre la seva investigació

  • L'exconseller d'Interior admet que no li va anar "gens bé" que Laura Borràs assegurés que li havia dit que els Mossos no l'investigava
  • Buch, sobre la relació amb l'expresident Torra: "No va ser de les millors que recordo políticament"

Per
Cafè d'idees - Buch nega haver informat Borràs sobre la seva investigació

L'exconseller d'Interior, Miquel Buch, desmenteix Laura Borràs i nega haver-la informat sobre la investigació sobre les presumptes irregularitats de les quals ha estat jutjada quan era la màxima responsable de l'Institut de les Lletres Catalanes que els mossos feien contra ella: "És molt greu. Tinc testimonis". Buch admet que no li va anar "gens bé" que Laura Borràs assegurés que li havia dit que els Mossos no l'investigava.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, assegura que això el va perjudicar i va fer que els Mossos d'Esquadra li perdessin la confiança.

Quim Torra: "La relació no va ser de les millors"

Buch explica que l'expresident de la Generalitat Quim Torra no va acceptar cap de les tres dimissions que li va presentar: "El suport no el vaig deixar de tenir fins que no em va cessar". L'exconseller d'Interior recorda que va saber pels mitjans de comunicació que Quim Torra el cessaria, i per això quan li va trucar no el va sorprendre: "Ho van filtrar i jo ja ho sabia. El president té dret a cessar-nos".

A la pregunta de si Quim Torra li va demanar que els Mossos no actuessin contra els independentistes durant les protestes postsentència de l'1-O, Buch explica que Torra no era contundent en demanar-li'n i que ho feia "potser no amb tanta força o d'una forma diferent". Buch ho justifica en què els polítics han de prendre decisions, "però els dispositius els gestiona un responsable policial".

Buch destaca que la feina a la conselleria d'Interior va tenir "certa incomprensió" per part del president Torra quan ell era conseller: "La relació no va ser de les millors que recordo políticament. Hi havia companys que entenien més bé la feina que em tocava fer".

Sobre la pandèmia: "Ens en vam sortir prou bé"

L'exconseller d'interior, amb qui hem recordat la gestió de la pandèmia ara fa 3 anys, també ha posat sobre la taula la incomprensió del president Torra amb l'acció de la policia davant les protestes postsentència de l'1-O. "Ens en vam sortir prou bé", assegura. Buch diu que "a pilota passada" canviaria coses, però argumenta que s'havia d'actuar a curt termini: "En segons, havies de prendre decisions".

L'exconseller d'Interior retreu als jutges que van sentenciar sobre les mesures per l'estat d'alarma que "tenen molt de temps per prendre decisions". Buch defensa que es va fer el que s'havia de fer per protegir els ciutadans.

Buch es desentén de les declaracions de Meritxell Budó quan va dir que si Catalunya fos independent no hi hauria hagut tants morts: "Si algú ho va dir, no vaig ser jo". I recorda que demanaven al Govern d'Espanya confinar tot Catalunya, i al cap de dies "el que nosaltres vam demanar, Madrid ho feia". L'exconseller nega que hi hagués mala relació amb la consellera de Salut, Alba Vergés: "Treballàvem braç a braç. Les decisions es prenien 50%-50%".

"La justícia es pot equivocar"

Buch defensa la seva decisió de contractar al sergent dels Mossos, Lluís Escolà, com a assessor. Per aquest cas, Busch s'enfronta a sis anys de presó i 27 d'inhabilitació pels delictes de malversació de fons i de prevaricació que l'acusa la fiscalia. El sergent hauria fet alhora d'assessor i d'escolta a Carles Puigdemont.

Buch afirma que les proves de la fiscalia és d'uns dies en què l'agent estava de vacances: "Com si ha estat amb Rita la Cantaora". Creu que la justícia es pot equivocar i que el judici més important serà el judici dels seus fills: "Els hi he traslladat que vaig fer el que havia de fer i ho tornaria a fer".

Està preparat, diu, pel judici que ha d'afrontar en un parell de messos.