Enlaces accesibilidad
Salut mental

Un de cada 4 adolescents ha pensat a morir-se

Per
Creix el consum de tranquil·litzants entre els adolescents

Molts estudis avalen que la salut mental ha de ser una prioritat. L'últim, l'enquesta d'hàbits de salut en joves de quart d'ESO de la Diputació de Barcelona que mostra que un de cada quatre adolescents ha pensat a morir-se. A banda, més de la meitat de les noies asseguren viure en un estat d'ànim negatiu, i més del 10%, el doble que en el cas dels nois, ha pres tranquil·litzants sense recepta mèdica i, per tant, sense supervisió.

La gestió de la salut mental en infants i joves

Pensar a morir-se

El 18% de les noies de quinze anys de la província de Barcelona afirma que ha pensat alguna vegada a morir-se o a adormir-se i no tornar a despertar-se, enfront del 4% dels nois, mentre que el 12% del col·lectiu assegura que pensa en això amb freqüència. De fet, el 54% de les noies ha mostrat interès a rebre informació sobre benestar emocional, mentre que entre els nois el percentatge es redueix al 24,3%.

Creix l'ús de tranquil·litzants

L'enquesta d'hàbits de salut i oci de la Diputació de Barcelona revela que el 53% de les noies quart d'ESO reconeix tenir un estat d'ànim negatiu. Mentrestant, el 70% dels nois reconeix un estat d'ànim positiu. Encara relacionat amb la salut mental, repunten els tranquil·litzants sense recepta mèdica fins al 5% en el cas dels nois, i el 10% en les noies. S'estanca l'assetjament escolar, respecte d'altres anys.

En l'àmbit de la salut sexual, cada vegada són més els adolescents que utilitzen preservatiu si tenen relacions sexuals, tot i que retrocedeix la preocupació per fer-ho. L'informe també apunta que creix el consum d'internet i les xarxes sobretot en l'oci, i també ho fa la pràctica d'esport, tot i que elles en fan menys.

Així i tot, augmenta el consum d'alcohol, especialment en noies, que en fan més consum de risc; i també les botellades. Més de la meitat dels adolescents de quart d'ESO s'ha emborratxat alguna vegada. L'altra cara de la moneda és el de la caiguda del tabaquisme i el consum de tabac.

El cas de les bessones de Sallent

Un estudi que arriba tot just dos dies després que dues bessones de 12 anys es precipitessin des d'un balcó al seu domicili de Sallent. Una d'elles va morir i l'altra continua en estat crític a l'hospital Parc Taulí de Sabadell.

Educacio no descarta cap hipòtesi sobre el cas de Sallent

Les investigacions dels Mossos se centren en un suïcidi mentre analitzen les dues notes de comiat que van deixar les germanes per esclarir la motivació. Educació ja no descarta cap hipòtesi, fins i tot la de l'assetjament escolar.