Enlaces accesibilidad
Negociacions

Illa es nega encara a un acord pels pressupostos, tot i el 'sí' d'ERC a la B-40

Per
Aragonès diu que 'sí' a la B-40 a canvi dels pressupostos

El Govern dona llum verda al polèmic projecte del quart cinturó que proposava el PSC i un punt de la negociació de pressupostos que més ha bloquejat la seva aprovació les darreres setmanes. Després que el ple del Parlament hagi aprovat el punt de la moció del PSC que insta el Govern a executar la Ronda Nord del Vallès amb el vot a favor d'ERC, el president català ha justificat aquest moviment en una compareixença.

ERC cedeix davant el PSC i vota a favor de la B-40 per tirar endavant els pressupostos | Laura Herrero

Pere Aragonès considera que aquesta és "l'opció més responsable si l'alternativa que hi ha és no disposar de pressupost" i perquè és "imprescindible que el país disposi ja d'uns pressupostos". Posteriorment, Salvador Illa ha sortit per dir que encara no hi ha un acord tancat i que "queden punts pendents" més enllà de la B-40.

Després de mesos d'estires i arronses entre ambdues parts, ERC ha decidit cedir i acceptar el quart cinturó. Per Aragonès, cedir ha estat l'"opció més útil per la ciutadania", tot i que el projecte no forma part del seu "model de país". El president republicà ha admès que assumeix "la contradicció, el cost i el desgast polític i personal que suposa prendre decisions per fer avançar el país".

Continuen les negociacions

El líder del PSC ha avisat el Govern que encara queda "feina i punts pendents" per arribar a tancar un acord, tot i que ERC hagi acceptat la B-40. En aquest sentit, Illa ha demanat "reprendre" la negociació sobre els comptes a partir del pròxim dilluns, tenint en compte que un dels esculls més importants "s'ha superat" aquest dijous.

Així, el socialista ha celebrat que s'ha fet "un pas endavant en la bona direcció per posar en marxa Catalunya" i ha reconegut el "coratge" d'ERC cedint amb la B-40. Però per als socialistes hi ha altres entrebancs que dificulten una entesa total per tirar endavant els comptes, com l'abstenció d'ERC en el punt de la moció referida a l'ampliació de l'aeroport del Prat, fet que li ha retret a Aragonès.

Albiach manté l'acord amb ERC

La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, que ja havia donat el seu suport als comptes, no ha vist amb bons ulls aquest moviment d'ERC, però ha assegurat que el seu acord de pressupostos amb el Govern "segueix intacte". En aquest sentit, ha dit que no hi haurà cap partida pressupostària dedicada a projectes com l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock o el Quart Cinturó.

"Tenim el compromís d'Aragonès que no es destinarà ni un euro dels propers pressupostos a macroprojectes", ha subratllat Albiach. I ha remarcat que qui haurà d'explicar les seves "contradiccions" és ERC. D'altra banda, ha instat el líder del PSC a aclarir si realment té intenció d'aprovar els comptes.

Junts fa retrets a Aragonès

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que faci 'més esforços' per arribar a un acord sobre els pressupostos amb el PSC que els que va fer al seu dia per complir amb l'acord de Govern que tenien ERC i JxCat.

Turull ha criticat que els republicans acceptin 'coses que no se les creuen', en referència a la moció del PSC sobre la B-40, per mirar de desencallar els comptes.