Enlaces accesibilidad
Pressupostos

El PSC apuja el to a poques hores que venci la negociació

  • Salvador Illa defensa la seva proposta de "mínims" i acusa "d'intransigent" el president de la Generalitat
  • Els socialistes reivindiquen la necessitat de projectes com l'ampliació de l'aeroport, la B-40 o el Hard-Rock
  • El Govern respon al PSC i a Junts que no deixin passar més temps per "qüestions tàctiques"

Per
Salvador Illa intervé al Consell Nacional del PSC
Salvador Illa intervé al Consell Nacional del PSC

A la recta final de la negociació dels pressupostos, el líder del PSC carrega contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per la seva "actitud intransigent". "L'amenaça és la manifestació de la impotència", ha avisat Salvador Illa en un discurs aquest dissabte durant el consell nacional de la formació.

El dirigent dels socialistes catalans assegura que estan negociant "pensant més en Catalunya i en Espanya" que en ells com a partit. I ha tornat a estendre la mà al Govern per aprovar els comptes, tot defensant que la seva proposta és de "mínims" i que s'ha d'acceptar íntegrament.

Illa ha reptat el president de la Generalitat i a Esquerra Republicana a buscar un pacte amb "altres grups" si l'oferta dels socialistes no els convenç.

El Govern no vol dilatar gaire més la negociació

La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, treu importància a les crítiques del PSC però subratlla la necessitat que Catalunya tingui aprovats els comptes del 2023 "com més aviat millor" perquè el país no es pot "permetre el luxe de passar més temps simplement per qüestions tàctiques".

Tot i afirmar que el Govern "no s'ha posat una data" per aprovar-los, diu que cada dia que passa significa "menys dies d'execució i més dificultats per tirar endavant els projectes i inversions que cal desenvolupar". Durant una visita a la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà), també ha dit que, tant el PSC com Junts, "han de notar la pressió" per aprovar els pressupostos si "posen al centre les persones i el territori".

Dies de distanciament

Aragonès i Illa es van reunir personalment el cap de setmana passat a Arenys de Mar durant una hora i mitja però la trobada no va servir per desencallar les converses. Es tractava de la reunió al més alt nivell després de setmanes de negociació entre el Govern i el PSC per acordar els comptes de la Generalitat que haurien hagut d'entrar en vigor l'1 de gener.

Les dues parts es van emplaçar a seguir parlant però el temps se'ls tira a sobre, i els terminis per tenir uns comptes que es puguin desplegar mínimament amb normalitat durant aquest 2023 s'esgoten.

En una atenció als mitjans dimecres passat, Aragonès va exigir a Illa que no "maximitzés" les seves demandes sobre els grans projectes per acordar els pressupostos. L'ampliació del Prat, el Hard Rock i la B-40 són tres de les reivindicacions dels socialistes. Si bé el cap del Govern encara veu marge per arribar a consensos sobre els projectes, Aragonès va avisar que "potser no podran ser immediats".

Sense retirar la mà estesa per pactar els comptes, Illa ha continuat insistint aquest dissabte que els territoris de Barcelona, el Vallès i Tarragona "necessiten" aquests projectes: "És un oferiment de mínims perquè Catalunya recuperi l'excel·lència".

Junts i Comuns reparteixen responsabilitats

La resta de partits implicats en la negociació dels pressupostos contemplen astorats com passen els dies sense que Esquerra i el PSC es defineixin. Els Comuns ja van signar un acord amb el Govern per donar suport als comptes però aquest acord quedaria en paper mullat si finalment l'executiu incorpora algunes exigències del PSC, com ara l'ampliació de l'aeroport del Prat, la B-40 o el Hard-Rock a Vilaseca.

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, recrimina al líder del PSC que estigui fent un "ultimàtum" al Govern d'ERC en la seva negociació per "fomentar la ludopatia".

Des de Junts per Catalunya critiquen l'acostament del Govern cap als socialistes. El secretari general de la formació, Jordi Turull, lamenta que els republicans "prioritzin poc el país" per arribar a un acord "com sigui".

La presidenta del partit, Laura Borràs, ha afirmat que les mobilitzacions contra la cimera hispano-francesa demostren que el procés per assolir la independència "no s'ha acabat". I ha tret pit que Junts treballi per les mateixes causes a Catalunya i a Madrid i que no se n'hagin "d'amagar" com altres partits.