Enlaces accesibilidad
Òpera

Per què el vestigi del Gran Teatre del Liceu és a Esplugues de Llobregat i no a Barcelona?

  • El Gran Teatre del Liceu, una de les institucions culturals més importants de Catalunya, va celebrar el seu 175è aniversari el 2022
  • El seu origen es remunta al 1837, deu anys abans que es construís l'edifici que actualment coneixem
  • Pots veure a RTVE Play Catalunya 'Històries del Liceu', presentat per Albert Galceran

Per

Històries del Liceu - El Liceu abans del Liceu

El Gran Teatre del Liceu, una de les institucions culturals més importants de Catalunya, va celebrar el seu 175è aniversari el 2022, però el seu origen es remunta deu anys abans que es construís l’edifici que actualment coneixem.

L’historiador Enric Calpena explica al programa ‘Històries del Liceu’, disponible a RTVE Play Catalunya, que el febrer de 1837 alguns membres de l'organització liberal de ciutadans armats anomenada Milícia Nacional, sota la iniciativa de Manuel Gibert, van decidir muntar una societat per organitzar balls i representacions teatrals i pagar-se així els uniformes. “Allò els va engrescar i al cap de molt poc temps van crear la Sociedad Dramàtica de Aficionados", comenta Calpena. Després es va convertir en el Liceo Filarmónico Dramático Barcelonés per la necessitat de crear un conservatori de música.

L'agrupació va ubicar-se al carrer Montsió de Barcelona, on avui en dia és el famós bar ‘Els Quatre Gats’. Allà hi havia el convent de Montsió, d'on les monges havien estat desallotjades dos anys abans. El 1835 va començar la famosa desamortització de Mendizábal. L'historiador apunta que dues terceres parts de les propietats de la ciutat eren de l’Església i que les anomenaven “mans mortes” perquè no servien per a res o les tenien abandonades. Gran part d’aquests edificis, incloent-hi el convent de Montsió, van acabar en mans de la burgesia liberal catalana.

Antic convent de Montsió a Barcelona

Antic convent de Montsió a Barcelona RTVE Catalunya

A ‘Històries del Liceu’, el presentador Albert Galceran visita el Convent de Montsió que s’ubica a Esplugues de Llobregat, ja que l’edifici on es van instal·lar la Sociedad Dramàtica de Aficionados no existeix. Segons explica la monja dominica Sor Lucía Caram, per situacions de violència, guerres i les desamortitzacions, les monges van haver de traslladar el claustre tres vegades fins a arribar a la localització actual. Per tant, podríem dir que a Esplugues de Llobregat és l'últim vestigi de l'antic teatre de Montsió, l’origen del Gran Teatre del Liceu.

Actual convent de Montsió a Esplugues de Llobregat

Actual convent de Montsió a Esplugues de Llobregat RTVE Catalunya

Una nova ubicació

Era una gran oportunitat per construir un teatre de nou

Els membres que formaven part del Liceu estaven ben relacionts amb les autoritats de l'època i van aconseguir que els cedissin un terreny. “Ells tenien aquest convent de Montsió amb un teatre bastant maldestre, en bastants males condicions. Hi havia un altre convent, el dels Trinitaris, que estava totalment destrossat, al mig de les Rambles, on està situat el teatre. Allò era una gran oportunitat per construir un teatre de nou”, comenta Enric Calpena. El 4 d’abril de 1847 es van obrir les portes del Gran Teatre del Liceu.