Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El programa Òpera oberta es basa en audiovisuals del Gran Teatre del Liceu en col·laboració amb diferents universitats de Barcelona, i que es poden veure abans de la representació. S'hi explica el context social i cultural del moment en què es va escriure l'obra, la biografia de l'autor i la sinopsi, i per què cada funció és diferent, segons quins siguin els intèrprets, la posada en escena i la direcció. Aquestes imatges corresponen a l'òpera "Tiefland" , inspirada en l'obra "Terra baixa", d'Àngel Guimerà.

Retransmissió parcial en diferit des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en la temporada 1977-1978. Obra de Giacomo Meyerbeer i Eugene Scribe. Realització de Jose Luis Mendizabal, producció de Pedro Sierra, direcció de Diego Monjo, coreografia d'Assumpció Aguadé. Amb Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Joan Pons, Guillermo Sarabia, Christine Weidinger, Dimiter Petkov, Ballet del Gran Teatre del Liceu, Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, de Barcelona.

Reportatge sobre Josep Carreras amb motiu del 50 aniversari del seu debut al Liceu. Declaracions de Carreras, de Pablo Meléndez Haddad, comissari de l'exposició 'Josep Carreras, l'home, l'artista', que el Gran Teatre dedica al tenor. Guió i entrevistes de Soledat Gomis.

El venezolano Gustavo Dudamel ha dirigido este domingo a la Orquesta Filarmónica de Los Ángeles en el primero de los conciertos en el Gran Teatre del Liceu de una producción inclusiva de 'Fidelio', de Ludwig van Beethoven, con una propuesta semiescénica creada para público sordo y oyente.

FOTO: GETTY

  • 30 anys després de l'incendi que va destruir el Gran Teatre del Liceu, girem la vista enrere per recordar què es vivia llavors al voltant del teatre
  • Recuperem imatges i declaracions de persones implicades, anteriors al sinistre: aquell foc va posar fi a diferents situacions polèmiques

A l'espai d'actualitat Línia 900, que ofereix programes sobre temes polèmics a partir de denúncies rebudes a la redacció del programa, reportatge El Liceu, el mite que s'ofega, dedicat a demostrar la situació crítica, econòmica i artística, que pateix el Gran Teatre del Liceu, per l'augment continu de dèficit que ja passa dels 6.000 milions de pessetes. El programa analitza el projecte d'ampliació, polèmic, i la infraestructura en desavantatge respecte a altres teatres de la mateixa categoria.

El 31 de enero de 1994, la ciudad condal vivió una de las catástrofes más duras, el incendio del Teatro del Liceu de Barcelona. Una chispa que prendió el telón principal provocó que se derrumbara toda la estructura de madera sobre el patio de butacas. Todo ocurrió en unas horas. Treinta años después, recordamos lo ocurrido gracias a nuestro archivo sonoro.

Hoy en Por tres razones hablamos con Ita O'Brien, la coordinadora de intimidad más demandada de Hollywood, que nos habla sobre cómo debemos abordar estas escenas en la ficción. Aunque su primera vez en un set de rodaje como coordinadora de intimidad fue de la mano de la serie de Netflix Sex Education, en 2018, fue su participación en Podría destruirte (HBO, 2020) la que le dió fama mundial. El Gran Teatro del Liceo inauguró en octubre la ópera Antony and Cleopatra basada en la obra de Shakespeare, en la que Ita fue la directora de intimidad.

La compositora Raquel García-Tomás és la primera catalana que ha presentat una òpera al Gran Teatre del Liceu en 175 anys d’història. I també és la primera compositora que porta a escena la història d’una persona intersexual amb 'Alexina B'.

L'escriptor Albert Sánchez Piñol ha presentat la seva setena novel·la: 'Pregària a Prosèrpina'. Un llibre d’aventures clàssic ambientat en l’antiga Roma on està molt present l’univers literari del seu autor.

També ha visitat 'Punts de vista' l'escriptora Raquel García-Tomás. La primera catalana que ha presentat una òpera al Gran Teatre del Liceu en 175 anys d’història. I també és la primera compositora que porta a escena la història d’una persona intersexual amb 'Alexina B'.

Amb música de bon rotllo i ganes d'estimar la vida, el músic Guillem Roma ha parlat del seu últim disc 'El Postureo Real' i ha interpretat el single 'Todo y nada'. A més, secció de cinema de Desirée de Fez.

El escultor y artista plástico Jaume Plensa estrena esta noche una nueva especialidad para él. Es el escenógrafo y diseñador del vestuario de la ópera 'Macbeth', de Verdi, que se representa en el Liceu de Barcelona. Once noches de teatro lírico con la marca de este escultor universal.

Esta obra, dice, le ha inspirado en su carrera. Un argumento oscuro con aires algo malvados. A Macbeth, general del ejército, unas brujas le profetizan que será rey. Movido por su mujer, asesina al que ocupa el trono en ese momento, pero todo crimen tiene sus consecuencias. "Creo que si esta obra tiene alguna virtud es que habla de la invisibilidad. La imposibilidad de dormir a través de la materia", cuenta a TVE el artista. Foto: EFE/Quique García

Monogràfic sobre el Gran Teatre del Liceu enregistrat el 1973 i sobre els orígens del barri on s'ubica. Recorre la plaça Catalunya, les Rambles, el Born, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i els volts el Portal de l'Àngel, on hi havia el Convent de Montsió, on es feia teatre. El Gran Teatre del Liceu a les Rambles, al mateix emplaçament que avui en dia. Sala, cinquè pis, Cercle del Liceu, quadres de Ramon Casas i el mobiliari modernista. Assajos de ballet. El so original s'ha perdut i se'n desconeix la data d'emissió.  

La temporada 1962-1963 al Gran Teatre del Liceu s'inaugura amb Norma, de Norma Vincenzo Bellini, amb les veus de Mario Parenti, Ricardo Moresco, Leyla Gencer, Fiorenza Cossotto, Bruno Prevedi i Ivo Vinco. Imatges sense so dels camerinos, amb Cossotto vestida d'Adalgisa, i de l'arribada dels espectadors. És la nit de gala del 3 de novembre del 1962. No se'n conserva el so original.

Concert de gala de les Festes de la Mercè del 1965. La nit del 27 de setembre, l'Orquestra Filarmònica de Viena i el Cor de la Societat d'Amics de la Música, de la capital austríaca, dirigits per Reinhold Schmid, interpreten la Simfonia Nº 40 i el Rèquiem de Mozart. No se'n conserva el so original.

Se prepara una nueva temporada en el Teatro de Liceu de Barcelona, la de 1971-1972. El empresario Joan Antoni Pàmies anuncia que se trata de la temporada del 125 aniversario del teatro. Decorados, bajo la direcció de Josep Mestres Cabanes. Joan Magriñà y su cuerpo de baile. Noche de gala y brindis de aniversario en los palcos mientras se representa Rigoletto, de Giuseppe Verdi. Es la noche del 11 de noviembre de 1972.

Reportaje del programa 'Buenas tardes' en el que la gran soprano Montserrat Caballé nos acompaña en un recorrido por el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Nos habla de 'su' teatro, recuerdos y anécdotas, lo que representa, de lo que significa actuar, asistir, lo que ha sido para muchos y os que pasan, pasarán y han pasado por este centro de la lírica, mientras nos muestra diferentes dependencias. Emitido el 22/11/1972

Preparación de una representación en el Liceo. Ensayo del cuerpo de baile del Liceo dirigdo por Joan Magrinyà. Gardarropía. Atrezzo. Llegada el público con vestidos de gala. Representación de Don Carlo, de Giuseppe Verdi. Platea. Estreno de la obra el día 14 de noviembre de 1968.

Reportatge del programa Giravolt (1974-1978) sobre els aficionats del 5è pis del Gran Teatre del Liceu. Joan Lluch fa el seguiment d'un jove estudiant aficionat. Taquilles. Escales que pugen al 5è pis. La cantant que interpreta a Dalila a 'Sanson i Dalila', signa autògrafs. Es desconeix la data d'emissió. Enregistrat l'any 1974.

La soprano María Uriz premiada amb la Medalla de RNE a la cantant més jove i distingida de la temporada del Gran Teatre del Liceu. Acte de lliurament amb paraules de Jorge Arandes, director de RNE i la presència de Joan Muntsó Cabús, cap de serveis de RNE i el Josep Maria Colomer, crític musical i creador del premi. Jerònia Vidal entrevista María Uriz: explica què representa per ella el premi i com va començar a estudir música. Jerònia Vidal entrevista també Joan Antoni Pàmias sobre el significat del guardó. Emès a la Segona cadena el 19/05/1977

La soprano María Uriz premiada amb la Medalla de RNE a la cantant més jove i distingida de la temporada del Gran Teatre del Liceu. Acte de lliurament amb paraules de Jorge Arandes, director de RNE i la presència de Joan Muntsó Cabús, cap de serveis de RNE i el Josep Maria Colomer, crític musical i creador del premi. Jerònia Vidal entrevista María Uriz: explica què representa per ella el premi i com va començar a estudir música. Jerònia Vidal entrevista també Joan Antoni Pàmias sobre el significat del guardó.
La revista musical 'Loco Paralelo', de Paco Morán, amb imatges de l'espectacle en què una cantant imita Guillermina Motta cantant 'Remena, nena' i d'Edith Piaf cantant. Anna Castells entrevista Paco Morán. 
Emès a la Segona cadena el 19/05/1977