Enlaces accesibilidad
Calendari de mobilitzacions

Metges i professors aniran a la vaga el 25 i 26 de gener

Per
Metges de Catalunya aniran a la vaga el 25 i 26 de gener
Metges de Catalunya aniran a la vaga el 25 i 26 de gener

Treballadors de la xarxa concertada del sistema de salut pública i el sector de l'educació faran vaga els dies 25 i 26 de gener. Tot i el preacord a què han arribat el departament de Salut amb les patronals i els sindicats CCOO, UGT i d'infermeria SATSE, alguns sectors no el troben suficient. Es tracta de Metges de Catalunya, que aquest mateix divendres ha registrat la convocatòria de vaga.

El sector sanitari farà vaga els dies 25 i 26 de gener

Pel que fa als professors, el sindicat majoritari d'educació USTEC ha convocat vaga pels mateixos dies. Des del sindicat asseguren que del departament d'Educació no han fet cap pas per revertir la situació de retallades. La Generalitat confia a evitar les aturades i afirma que continuen les negociacions.

Un acord molt demanat

Els treballadors dels centres sanitaris concertats, SISCAT, tindran una pujada de sou del 3,5%, com els funcionaris. Rebran complements tant si el centre on treballen té beneficis com si no. A més, cobraran les lliurances i els pujaran la paga per guàrdia. El departament de Salut, amb una inversió de 460 milions d'euros, espera que a aquest acord el segueixi el dels treballadors de l'Institut Català de la Salut.

Metges de Catalunya convoca vaga de metges pel 25 i 26 de gener

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha avançat l'acord al programa Cafè d'idees de RTVE a Catalunya on ha anunciat també que el gener es presentaran plans urgents per a reduir llistes d'espera i augmentar el nombre de metges. El preacord a què han arribat aquest divendres permetria millorar les condicions laborals dels 70.000 treballadors que formen part del SISCAT.

Educació se suma a la vaga

D'altra banda, el sindicat USTEC ha anunciat dues jornades d'aturades als centres educatius el 25 i 26 de gener, coincidint amb la dels metges. El sindicat considera que el departament d’Educació “no ha aportat res significatiu” en les negociacions pel retorn de les retallades i per això insta el sector a mobilitzar-se “en defensa dels serveis públics”.

El sindicat majoritari d'educació USTEC convoca vaga pels dies 25 i 26 de gener.

De fet, la coincidència de dates amb les protestes dels metges pretén mostrar que es tracta dels "dos sectors més perjudicats". Entre les principals reivindicacions demanen una mesura pel col·lectiu més gran, negociar el calendari, un pacte d’estabilitat i el retorn dels sexennis amb certes condicions. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha indicat que la convocatòria pretén que “d’una vegada per totes” els dos sectors “tinguin una prioritat en els pressupostos i en les polítiques que gestionen els governs”.

Els professors aniran a la vaga els dies 25 i 26 de gener

Pel que fa al departament d'Educació, la directora general de Professorat del Departament d'Educació, Dolors Collell, ha assegurat que la ciutadania “no entendrà” que es faci una vaga després d’haver-se signat un acord “històric” amb els sindicats i mentre duren les negociacions. Collell confia que la relació “institucional” amb els sindicats que permetria “avançar” en la negociació.