Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies avui a Catalunya: 23 de desembre de 2022 | Convocades les vagues de metges i mestres pel 25 i 26 de gener

  • Barcelona aprova els pressupostos del 2023 amb l'abstenció d'ERC
  • Arriben les festes de Nadal més cares i amb més mobilitat dels dos últims anys
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els treballadors de SISCAT aniran a vaga tot i arribar a un preacord amb el departament de Salut
Els treballadors de SISCAT aniran a vaga tot i arribar a un preacord amb el departament de Salut

L'actualitat d'aquest divendres passa per la convocatòria de vaga del sector sanitari pels dies 25 i 26 de gener, tot i el preacord a què avui el departament ha arribat per millorar les condicions dels 70.000 treballadors que formen part del SISCAT. Una vaga que també secundarà el sector de l'educació.

D'altra banda, l'ajuntament de Barcelona ha aprovat el pressupost municipal per al 2023. El Consistori tira endavant els comptes públics gràcies a l'abstenció d'ERC. Una fita que encara no ha aconseguit la Generalitat, tot i que les negociacions es troben molt avançades. Pel que fa al Congrés dels Diputats, el Govern i els seus socis parlamentaris continuen treballant en la proposició de llei que inclouran les dues esmenes de la reforma judicial aturades pel Constitucional.

A les portes de Nadal, a l'habitual encariment de molts aliments, se suma la pujada acumulada dels preus dels últims mesos, amb l'IPC disparat. Per això, serà un dels Nadals més cars de la història. Tot i això, les ganes de viatjar no es frenen i comença l'activitat frenètica a les carreteres, aeroports i estacions de trens.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:17

    Com serà la Cavalcada dels Reis d'Orient 2023 a Barcelona?

     

    Un any més, ses majestats Melcior, Gaspar i Baltasar tornaran a portar la màgia a tot arreu amb la tradicional desfilada pels carrers de les ciutats aquest 5 de gener. El recorregut començarà a les 18:00 h de la tarda a l’avinguda del Marquès de l’Argentera amb passeig de la Circumval·lació, i acabarà al voltant de les nou del vespre a la Font Màgica de Montjuïc. I estrenarà sis noves carrosses.

  • 17:05

    Detingut un camioner acusat de fugir d'un accident amb un ferit greu a Sant Boi de Llobregat

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dimecres un camioner acusat de fugir d'un accident el 12 de desembre a la carretera B-204, en terme municipal de Sant Boi de Llobregat. El sinistre va causar un ferit greu. En arribar al lloc de l'accident, la policia només va trobar un vehicle amb el conductor ferit a dins. L'home presentava lesions de gravetat i va ser traslladat a un centre hospitalari pel Sistema d'Emergències Mèdiques.

  • 16:01

    Augmenten els contagis per covid amb 241 noves morts l'última setmana

     

    Espanya ha registrat 241 noves morts per covid-19 l'última setmana i ara la xifra global des de l'inici de la pandèmia és de 116.899 víctimes. El registre de contagis ha sofert un augment de 18.798 infectats en els darrers 7 dies, fet que situa la xifra global des del març del 2020 en els 13.670.037. El nombre d'ingressats a l'hospital ha baixat des de divendres fins a les 4.095 persones, 336 menys que en l'últim recompte, mentre que a l'UCI ara en són 233, 36 menys.

  • 15:37

    Augment dels descomptes al peatge de la C-16 al Bages i ja no caldrà el teletac a la ronda de Manresa

     

    El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha anunciat noves bonificacions per als usuaris del peatge de la C-16 a Sant Vicenç de Castellet. Durant el primer trimestre del 2023, les rebaixes passaran del 70 al 80% a la barrera troncal i del 41 al 60% a la lateral. L'impacte dels descomptes encara s'ha de determinar a l'espera de l'actualització dels preus amb la inflació.

     

    Una altra de les millores serà que als usuaris de la ronda de Manresa no els caldrà teletac per passar-hi, sinó que la barrera s'obrirà previ registre a un web.

  • 15:11

    El ple de Barcelona aprova provisionalment la 'taxa Amazon'

     

    El ple de Barcelona ha aprovat provisionalment la iniciativa per gravar les distribuïdores de comerç electrònic per l'ús de l'espai públic en el repartiment, l'anomenada 'taxa Amazon'. La proposta ha comptat amb els vots favorables dels grups de govern, BComú i PSC, i del grup municipal d'ERC. JxCat s'ha abstingut i la resta de grups -Cs, PP i Valents- hi han votat en contra. 

  • 14:50

    El preu de la llum repunta lleugerament aquest dissabte

     

     

    El preu de la llum repuntarà lleugerament aquest dissabte fins als 34,36 euros per MWh davant els 21,12 euros per MWh d'aquest divendres, el preu més baix des del 9 de maig del 2021. L'hora més cara serà entre sis de la tarda i set del vespre, amb una punta de 106,48 euros per MWh mentre que la franja més barata serà entre quatre i cinc de la matinada amb 20,4 euros per MWh.

  • 14:33

    Segona denuncia contra Saül Gordillo per una suposada agressió sexual

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han rebut una segona denúncia contra el periodista i director del diari digital 'Principal', Saül Gordillo, per un presumpte delicte sexual. La denúncia ha estat presentada per una altra redactora del mitjà que dirigeix.

     

    Gordillo va declarar aquest dijous davant dels Mossos per la primera denúncia presentada, en aquest cas per una treballadora de 23 anys del 'Principal' per un presumpte cas d'agressió sexual que s'hauria produït la nit de l'1 de desembre després del sopar d'empresa.

  • 13:59

    Les festes de Nadal comencen amb una alta mobilitat a tot arreu

     

    És moment de retrobades familiars amb l'arribada de Nadal. Unes festes molt especials que, després de dos anys, poden celebrar-se amb una quasi normalitat. Les ganes de tornar a casa són palpables i per això s'espera un alt nivell de mobilitat a les carreteres i als aeroports. De fet, per aquestes festes i fins al 8 de gener, es preveuen més de 18 milions de desplaçaments per carretera arreu de l'Estat.

  • 13:44

    ECONOMIA | El sopar de Nadal més car dels últims anys

     

    Últimes compres en les hores prèvies a la nit de Nadal. Els preus dels aliments han pujat un 15% i això és nota en el moment de triar els productes que posarem a la taula al llarg d'aquests dies. La sensació entre els compradors és la mateixa i tots es queixen d'aquest augment

  • 12:44

    USTEC anuncia vaga als centres educatius el 25 i 26 de gener. La jornada coincidirà amb la vaga convocada per la de metges. 

     

     

    El sindicat majoritari a l'educació, la USTEC, creu que Educació no ha fet suficient per revertir les retallades i convoca a 120.000 mestres a una aturada de dos dies al gener.

    Per una altra banda, Metges de Catalunya ha registrat aquest divendres al Departament d’Empresa i Treball la convocatòria de vaga de facultatius els dies 25 i 26 de gener en veure “totalment insuficients” les mesures presentades durant la negociació dels convenis del Siscat i de l’ICS. Un mes després d’anunciar la vaga, el sindicat diu que encara no ha rebut cap proposta formal per part del Departament de Salut que respongui a les seves reivindicacions.

  • 12:10

    AGRESSIÓ SEXUAL | Detingut un infermer de l’Hospital Plató de Barcelona acusat d’agredir sexualment una pacient de 77 anys mentre aquesta estava ingressada.

     

     

    Segons fonts policials, es tracta d’un home de 33 anys sense antecedents previs. La víctima va denunciar el cas a la policia aquesta setmana. Immediatament, els agents van obrir una investigació per aclarir els fets. Està previst que l’acusat passi aquest dissabte a disposició judicial.

  • 11:30

    PRESSUPOSTOS AJUNTAMENT BCN | El ple de l'Ajuntament de Barcelona aprova el pressupost municipal per al 2023 amb els vots a favor de Comuns i PSC, i l'abstenció d'ERC.

     

     

    Els republicans han facilitat l'aprovació dels comptes després d'haver acordat un pla de xoc social i econòmic de 100 milions d'euros que inclou, entre altres coses, augmentar el fons d'infància per a famílies en situació de vulnerabilitat en 15 milions d'euros o una línia d'ajuts de 5 milions d'euros per a clubs esportius i entitats culturals per fer front a l'augment de la despesa energètica.

  • 9:55

    ECONOMIA | El creixement de l'economia espanyola s'estanca fins al 0,1% en el tercer trimestre. 

     


    És una dècima menys respecte a les estimacions de finals d'octubre mentre que la variació interanual va ser del 4,4 %.

  • 8:50

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El conseller de Salut, Manel Balcells, avança que avui se signarà el conveni amb el SISCAT. Detalla que contempla una pujada de sous "considerable" i creu que aquesta signatura del conveni pot ajudar a aturar la vaga de metges.

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 21 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras. 

     

    Divendres de bonança i amb temperatures fins a 10¿°C per sobre les habituals. Les festes nadalenques comencen amb suavitat, sol, núvols prims, boires interiors i núvols baixos costaners. I com acabarà el 2022? 

  • 8:20

    OPERACIÓ SORTIDA NADAL | Es preveuen més de 18 milions de desplaçaments per carretera arreu de l'Estat des d'avui i fins diumenge 8 de gener de 2023. També s'espera molt moviment als aeroports. 

     

  • 8:10

    PRESSUPOSTOS 2023 BCN | El Ple de l’Ajuntament de Barcelona aprova avui el pressupost municipal per al 2023. El Consistori tirarà endavant els comptes públics gràcies a l'abstenció d'Esquerra Republicana.

     

     

    Els republicans van decidir l'abstenció després que s'inclogués un pla de xoc social i econòmic de 100 milions d'euros en els pressupostos, que seran de 3.600 milions d'euros.

    L'ajuntament de Barcelona agraeix el gest i diu que implica més estabilitat per la ciutat. Des del PSC, Jaume Collboni admet que el clima d'entesa amb ERC pot afavorir les aproximacions al Parlament, sense pressuposar, però quina serà la posició dels socialistes als comptes de la Generalitat.
     

  • 8:15

    PREUS NADAL | A les portes de Nadal, a l'habitual encariment de molts aliments, se suma la pujada acumulada  dels preus dels últims mesos, amb l'IPC disparat. 

     

    En aquest context, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que estudien una ajuda en forma xec-alimentació per ser destinada a la cistella de la compra. Els detalls els donarà la setmana vinent. 

     

    Els ingredients més típics de les compres nadalenques seran enguany un 15 % més cars. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 23 de desembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.