Enlaces accesibilidad
El 7 de novembre del 1982

Joan Pau II: 40 anys de la seva visita a Catalunya

  • Han passat 40 anys de la visita del papa Joan Pau II a Barcelona i a la muntanya de Montserrat
  • A Barcelona va ser a les obres de la Sagrada Família i va presidir la missa al Camp Nou
  • El temporal tan fort d'aquell dia va deixar 14 morts: ho viem a l'Arxiu històric de TVE Catalunya

Per
Joan Pau II va ser el primer papa que va visitar Catalunya , ara fa 40 anys
Joan Pau II va ser el primer papa que va visitar Catalunya , ara fa 40 anys

Catalunya estava afectada per un temporal excepcional. La gent però, es va carregar de paraigües, impermeables i molta paciència. Per primer cop arribava un papa a terres catalanes, Joan Pau II, el papa Wojtyla, i als seus actes no hi cabria ni una agulla. Només al Camp Nou es van comptar 113.000 persones.

TVE Catalunya va retransmetre tots els actes amb un gran desplegament de tècnics i professionals, un moment considerat històric perquè era la primera vegada que un papa visitava Catalunya.

Aquell dia va caure un dels temporals més forts del segle XX, amb esllavissades i inundacions que van deixar 14 morts a Catalunya.

La primera visita, Montserrat

Ben d'hora al matí, a Montserrat era ple de gom a gom, places, carrers, camins... No parava de ploure. La roba d'abrigar, de pluja i els paraigües poc feien, la gent estava xopa però esperaven. L'helicòpter que duia Joan Pau II des de Saragossa no va poder aterrar on era previst i va haver de marxar fins a l'aeroport del Prat. Allà, papa i comitiva van agafar un cotxe: van arribar a Montserrat dues hores tard.

Un cop a Montserrat, Joan Pau II va pujar al papamòbil. Hi havia poca visibilitat per l'aigua que ho entelava tot, també les càmeres de televisió. El papa havia de fer la missa a la plaça, però no el van deixar. Dins l'església, a l'altar, va llegir l'evangeli en castellà i va fer una pregària en català. Després va pujar al cambril.

En les seves paraules a Montserrat va destacar que 'impressiona saber que som a un lloc sagrat per on han passat multitud de pelegrins. És un goig saber que seguim les petjades de Joan de Mata, Pere Nolasc, Raimon de Penyafort, Vicenç Ferrer, Lluís Gonzaga, Francesc de Borja, Josep de Calassanç, Antoni Maria Claret i molts altres sants, sense oblidar aquell soldat, Ignasi de Loiola, que va desar les seves armes als peus de la Moreneta i va baixar de la muntanya per a fundar la Companyia de Jesús.

Aquell dia a Montserrat va ser tràgic. Entre la multitud, dues noies del col·legi Les Alzines, de Girona, que hi havien anat amb d'altres companyes, van morir a conseqüència d'una esllavissada. Les va atendre la Creu Roja, que aquell dia no va donar l'abast.

Joan Pau II va baixar cap a Barcelona per a fer l'Àngelus a la Sagrada Família. La basílica era en obres i ell es va situar davant la façana del naixement. La gentada també ho omplia aquí tot a vessar, carrers i places dels voltants. El papa hi parla dels dos homes que van iniciar la sagrada família: 'el pare Josep Manyanet i el genial mestre Antoni Gaudí'. Relacionant el temple amb la família diu: 'una realitat misteriosa però vertadera perquè Barcelona ha sabut donar vigència a aquesta vocació familiar amb la unitat de la fe i comunió de vida que animen la vida diària dels seus habitants. Cap i Casal de Catalunya, Barcelona és admirada arreu del món perquè se'n coneix el dinamisme, laboral i emprenedor; i per l'Església és destacable i meritori l'ànim tradicional que ha permès que vosaltres, catalans i barcelonins, haguiu compartit la ciutadania humana i cristiana amb innombrables persones originàries d'altres regions d'Espanya'.

Al Camp Nou, darrer acte, a la tarda. No para de ploure. Joan Pau II hi torna a fer referència als alspectes que més li preocupen de l'àmbit familiar. Diu que 'cal viure i defensar la indisolubilitat i els altres valors del matrimoni, i promoure el respecte a la vida des del moment de la concepció'.

En un altre moment del viatge, a Montjuïc, Joan Pau II es va reunir amb empresaris i treballadors i els va parlar de l'atur, que afectava tan greument l'estat. Va afirmar que 'la falta de feina va contra el dret al treball, un dels drets fonamentals. De l'atur perllongat en sorgeixen les crisis familiars, la desesperació'. L'atur és símptoma d'un desordre moral." I va afegir: 'l'Església recorda que la solució a aquest problema greu implica revisar l'ordre econòmic en conjunt. Cal una organització del treball correcta i racional i la solidaritat de tots.' Als empresaris els demana no tancar les empreses quan sorgeixin dificutats, perquè els treballadors, diu, 'només tenen les seves mans per a sobreviure'. I acaba: 'la jerarquia de valors, el sentit profund del treball. exigeixen que el capital estigui en funció del treball i noi el treball en funció del capital.'

El viatge del papa era apostòlic, és a dir, per donar a conèixer l'Evangeli i celebrar els sagraments. Actualment, Joan Pau II és reconegut com a sant per l'Església catòiica. Aquesta va ser l'única vegada que va ser a Catalunya i la primera que un Sant Pare la va trepitjar. Caldria esperar 28 anys exactes perquè arribés Benet XVI, un altre 7 de novembre del 2010, per consagrar precisament la Sagrada Família.