Enlaces accesibilidad

La Setmana del Llibre en Català, 40 anys de lletres a l'abast del passejant

  • La Setmana del Llibre en Català arriba a la 40a edició amb la il·lusió de sempre per cercar el lector
  • Són quatre décades d'esforç de l'Associació d’Editors en Llengua Catalana pel foment de la lectura en català
  • Recordem amb l'Arxiu de TVE Catalunya els indrets i els moments que ha viscut aquesta mostra

Per
Il·lustració del dibuixant Cesc per al cartell de la 2a Setmana del Llibre en Català, a l'estació de Sants, el 1984
Il·lustració del dibuixant Cesc per al cartell de la 2a Setmana del Llibre en Català, a l'estació de Sants, el 1984

Enguany se celebra la 40 edició de la Setmana del Llibre en Català. Quatre dècades en què els llibres surten al carrer a buscar els lectors. Ben arrenglerats, ens criden a mirar-ne la portada, a llegir els textos de l'editor a la sobrecoberta, ens fan l'ullet perquè els duguem a casa. Per a molts, aquesta és una de les millors passejades possibles, entre títols nous i reedicions, que ens fan venir ganes de gaudir del magnífic moment de seure, a soles, amb un llibre a les mans.

No sabem si el 1983, en fer la primera Setmana, es podia imaginar que arribaríem al 2022 amb l'esforç anual de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana complert. Aquesta fira, gairebé sempre a l'aire lliure, és amb la diada de Sant Jordi la crida més important al lector en ple carrer. A la Setmana però, només s'hi presenten i venen llibres en català. A l'Arxiu de TVE Catalunya conservem fragments d'aquestes cites que estenen l'amor per la lectura i donen impuls ajuden el sector editorial, les llibreries i els escriptors.

Quatre dècades fomentant la lectura en català

La 1a Setmana del Llibre en Català es va fer a l'estació de Sants, amb les característiques que conserva, amb dos i dos caps de setmana i cinc dies feiners de trobada en un espai gran on la gent s'aturi a conèixer, fullejar i comprar les novetats. L'organització de l'esdeveniment va anar a càrrec de la Cambra del Llibre de Catalunya. En conservem imatges emeses al programa Recull al seu resum final de l'any. Es tracta de les parades muntades al Passeig de Gràcia per animar els ciutadans a visitar la fira.

Arxiu TVE Catalunya - Recull Informatiu - I Setmana del Llibre en català

La 2a Setmana va tornar a l'estació de Sants. Hi va fer cap el programa Punt de reunió, que va entrevistar el president de la mostra. Es va posar especial èmfasi en oferir un espai ben ampli pel públic infantil, perquè els nens trobessin llibres que els fessin venir ganes de quedar-se'ls i sobretot, de llegir. Aquell any, 1984, Setmana del Llibre en Català va organitzar molts actes culturals i també el lliurament de dos importants premis literaris: el Carme Riba de poesia i el Sant Jordi 1983, premi que va ser per a Jaume Cabré.

Arxiu TVE Catalunya - Punt de reunió - 2a Setmana del Llibre en català

En aquella segons edició, el 1984, les novetats editorials compartien espai amb molts llibres infantils, reedicions d'obres catalanes de tots els temps i també amb les traduccions. El sector volia deixar clar que a les seves llibreries oferia exemplars en català de molts autors estrangers i també els importantíssms clàssics grecs en la nostra llengua.

El 1986, Jordi Guardiola va ser al programa D'ací, d'allà per a explicar com seria la 4a edició de la Setmana i en va destacar el suport necessari de les institucions per a normalitzar la cultura catalana, i per això destacava la necessitat de continuar traduint els grans clàssics. També encoratjava els pares i les escoles a tenir una bona llibreria per a afavor la lectura entre la canalla.

El 1994, el programa cultural L'Odissea mostra la Setmana del Llibre en Català instal·lada a les Drassanes de Barcelona. Un gran saló permetia els expositors no haver depatir ni pels metres quadrats ni tampoc per la pluja. El president Ramon López va explicar a TVE Catalunya l'ànim de l'edició i també es va fer memòria de la del 1985.

La 17a Setmana del Llibre en català va ser inaugurada per Jordi Pujol i es va repetir a les Drassanes. En aquesta ocasió, la mostra es feia a l'hora que a altres ciutats catalanes com Girona, Tarragona, Perpinyà o Palma.

En ocasió, l'any 2012, de la 30 edició de la Setmana, l'exposició es va dur a l'avinguda de la Catedral de Barcelona. També s'hi van fer taller, xerrades i lliurament de premis i a més, activitats perquè la mainada escoltes contes i després volgués agafar un llibre amb molta més il·lusió per a continuar imaginant.

La 31a edició de la Setmana del Llibre en Català va ocupar el 2013 un espai ja conegut pels escriptors, lectors, editors i llibreters: la plaça de la Catedral de Barcelona. Actuacions, contes per la canalla i trobades amb escriptors es van fer una altra vegada en aquest indret idoni pel passeig.

L'any passat va ser el Moll de la Fusta l'indret escollit per a la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català. Un passeig ideal per trobar un bon títol per acabar les jornades dels darrers dies d'estiu. Les parades de llibreries i editorials mostraven les novetats arribades el darrer any al sector professional.