Enlaces accesibilidad
Planeta R

Mites i certeses dels aliments ecològics

  • Escollir productes ‘bio’ o ‘orgànics’ sempre és sinònim de sostenibilitat
  • A més del tractament químic, s’ha de valorar si els aliments són de proximitat i de temporada
  • A 'Planeta R', la Martina Klein visita una explotació ecològica per parlar amb el Francesco Cerutti i el Valentí Roger sobre aquest tema

Per
La Martina Klein visita una granja ecològica a Cardedeu

Catalunya hi ha 16 explotacions ecològiques de vaques lleteres. A 'Planeta R', la Martina Klein visita una per parlar amb el formatger italià Francesco Cerutti i el Valentí Roger, un ramader que defensa el concepte de 'vaques felices'.

El ramader ens explica que per complir amb la regulació ecològica "s'han de tenir unes instal·lacions sobredimensionades, s'ha de poder sortir a pasturar i tot el que mengin les vaques no ha d'estar tractat químicament amb cap producte".

Conscients d'això, quins són els mites i certeses dels productes ecològics?

Escollir productes 'bio' o 'orgànics'

No sempre és la millor opció. Per valorar el seu impacte ambiental és important conèixer la seva procedència. Alguns aliments amb aquesta categoria poden viatjar milers de quilòmetres abans d'arribar als nostres supermercats.

Els productes ecològics són més nutritius

És un tema molt controvertit, però està clar que un aliment de temporada consumit poc després de ser collit tindrà més nutrients que d'altres als que se li han afegit conservants o que es trobi a milers de quilòmetres.

No porten conservants i fertilitzants

No sempre és cert. Que un aliment porti l'etiqueta eco no vol dir que estigui exempt d'utilitzar aquest tipus de productes. El que és cert és que els residus són molt inferiors.

Millor pel medi ambient.

L'agricultura ecològica promou la biodiversitat de la terra, sols més saludables i millor qualitat de l'aigua. Cal remarcar que Espanya és un dels màxims productors d'agricultura ecològica, però s'acaba exportant quasi un 90% de la producció a altres països d'Europa. Cal fomentar el consum d'aquests productes per abaratir costos i exportar menys.

Més saludables

No tots els productes ecològics ho són, l'etiqueta eco ens garanteix que compleix amb la normativa, així i tot pot contenir altres ingredients poc saludables.

Més cars

Quan diem que un aliment és car hauríem de pensar perquè l'altre és més econòmic. Cal tenir en compte que el procés ecològic és més lent que el tradicional, però contribueixen al consum responsable i desenvolupament social.

Més gustosos

Un aliment ecològic i de proximitat sempre serà més ric i saborós que els productes plens de conservants i colorants que han viatjat milers de quilòmetres fins a arribar al nostre plat.