Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Lluís Rabell: "El 'procés' s'ha acabat, el problema polític no"

  • L'exportaveu dels Comuns creu que el lideratge d'Ada Colau té un "efecte eucaliptus" perquè no permet que hi hagi relleus
  • Lluís Rabell ens parla del seu llibre 'La izquierda desnortada': "Ens costa menys imaginar la fi del món que la fi del capitalisme"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Lluís Rabell: "El 'procés' s'ha acabat, el problema polític no"

L'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot i activista veïnal, Lluís Rabell, diu que el 'procés' polític independentista "s'ha acabat", però creu que "sota les cendres i l'amargor" que ha deixat el 'procés' "couen les brases": "El procés s'ha acabat, però el problema polític no". D'aquesta manera, Rabell critica el Govern de la Generalitat per "poc operatiu" i amb els "socis barallats", i afirma que s'enfronten dues visions del nacionalisme: "És una pugna entre l'espai postconvergent i ERC pel control d'un aparell de 34 mil milions d'euros".

En una entrevista al 'Cafè d'idees', Rabell defensa que el 'procés' va ser "capturat per les elits governants" per "esclafar i encotillar" la protesta contra les retallades i lamenta que la "destrossa" que es va produir han deixat "ferides mal tancades".

"L'Esquerra alternativa no va tenir una posició clara"

L'exdiputat de Catalunya sí que es pot defensa que els Comuns tenien la il·lusió de mantenir un espai que evités la confrontació amb el 'procés': "Va ser una il·lusió i un error. Un partit polític que vulgui respondre, ha d'ocupar tots els àmbits".

Asssegura que va ser Ada Colau i l'entorn de l'ajuntament de Barcelona els qui van marcar una posició intermèdia davant l'1 d'octubre: "Era una convocatòria sense cap garantia democràtica, ni complia amb la convenció de Venècia".

"Si es volia tenir una possibilitat a Barcelona, 'Messi havia de jugar'"

Amb relació a la tercera candidatura d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona, Lluís Rabell compara a Colau amb Leo Messi i diu que és l'única opció per tenir alguna possibilitat de repetir l'alcaldia: "Si es volia tenir alguna possibilitat a Barcelona 'Messi' havia de jugar".

Rabell considera que "el problema" és que Ada Colau manté un hiperlideratge dins dels Comuns: "Té un 'efecte eucaliptus' perquè no permet al seu voltant que sorgeixin de manera fàcil relleus. No és una crítica, és una constatació".

"Ens costa menys imaginar la fi del món que la fi del capitalisme"

Lluís Rabell ens parla del seu llibre 'La izquierda desnortada', on defensa que seria "poc raonable que la revolució no fos possible" davant les tensions arreu del món, "quan el segle XXI havia de ser el de la pau universal", i està "ple de guerres": "Ens costa menys imaginar la fi del món que la fi del capitalisme".

En aquest llibre reflexiona que en Podemos o els Comuns hi ha un tall generacional que veu la generació anterior com a fracassada: "Es pensaven que anaven a inventar el món. Però en el foc nou han recuperat experiències que ja teníem abans".