Enlaces accesibilidad
L'entrevista

José Manuel Albares: "L'agent extern pot ser un país o una mena d'entitat"

  • El ministre d'Exteriors afirma que l'executiu actua "amb transparència, dins la legalitat i l'estat de dret"
  • José Manuel Albares confirma que ja es treballa a Rabat reprendre l'operació Pas de l'Estret
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Albares: "L'agent extern pot ser un país o una mena d'entitat"

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, José Manuel Albares, tanca files amb el Govern espanyol i defensa la seva actuació amb l'espionatge amb el programari Pegasus: "Transparència, legalitat i estat de dret. Aquest són els paràmetres", ha sentenciat Albares, alhora que assegura que el Govern desconeixia l'espionatge del CNI als independentistes catalans.

El ministre d'Afers Exteriors ha assegurat que ningú li ha qüestionat la imatge exterior d'Espanya, davant la iniciativa del Govern espanyol de ser el primer país en admetre públicament que ha sigut espiat: "És la meva competència, la ciberseguretat és el gran desafiament per tots els Estats d'Europa i el món".

José Manuel Albares diu que la voluntat d'arribar a acords amb Catalunya "està intacta" i és fonamental en aquests moments, després de la pandèmia i amb la guerra a Ucraïna: "Hem d'estar units, és gairebé una obligació" i afegeix que dins del govern de coalició hi ha cohesió: "no veig polèmiques els dimarts, veig unitat" en referència al dia que se celebra el Consell de Ministres.

"És un agent extern"

En una entrevista al Cafè d'idees de La2 i Ràdio 4, Albares ha destacat que l'origen de l'espionatge al president del Govern, Pedro Sánchez, i a la ministra de Defensa, Margarita Robles, han estat un "agent extern", pot ser un altre país o "una altra mena d'entitat": "S'ha parlat d'un agent extern a les institucions de l'Estat".

Sobre l'origen d'aquest espionatge, Albares ha descartat que hi hagi vinculacions amb el Marroc: "Les relacions internacionals no es fan d'acord amb hipòtesis. No entraré en conjectures amb cap país del món".

Hi estem treballant. Serà molt beneficiosa per a Espanya. Una obertura ordenada i gradual

El ministre d'Exteriors creu que l'episodi d'espionatge no afectarà les relacions amb el Marroc. Per una altra banda, ha avançat que una delegació espanyola està a Rabat per reprendre l'operació del "Pas de l'estret": "Ara mateix hi estem treballant. Serà molt beneficiosa per a Espanya. Una obertura ordenada i gradual". Albares afegeix que l'entrada il·legal d'immigrants a les Canàries ha caigut un 40% i creu que l'obertura serà beneficiosa per molts sectors econòmics.

Contactes de l'independentisme amb Rússia?

Davant les informacions sobre les possibles relacions del món independentisme català amb líders russos, José Manuel Albares no ha confirmat si han existit aquests contactes: "No puc confirmar el que desconec".

Així i tot, el titular d'Exteriors ha admès que Rússia ha intentat desestabilitzar la Unió Europea a través de molts mecanismes com fent difusió de notícies falses, els ciberatacs o el cibercrim. Per això, el ministre ha defensat el tancament dels mitjans russos, Rússia Today i Sputnik: "La guerra d'Ucraïna ho deixa ben clar que Rússia amenaça el model de la UE".

"El final de la guerra d'Ucraïna està molt lluny"

José Manuel Albares diu que la guerra a Ucraïna va per llarg i que Rússia vol aconseguir "alguna mena de victòria" coincidint amb el 9 de maig, com podria ser l'ocupació de MariúpolEls canals de diàleg amb Rússia continuen oberts, segons el titular d'Exteriors espanyol malgrat la guerra: "Volem demostrar que, si Putin vol, la via del diàleg està oberta". Malgrat tot, Albares afirma que hi ha "molt poc diàleg amb l'ambaixador" en aquests moments, encara que descarta l'expulsió de l'ambaixador rus a Espanya: