Enlaces accesibilidad
Previsions estacionals

Torna la tendència seca?

  • Després de les pluges de primavera, tornem a entrar a una època que podria ser més seca segons els models estacionals
  • Discrepàncies en com acabaria el maig, uniformitat en què juny serà més sec, i juliol normal o amb menys precipitació

Per

Previsió estacional (precipitació) pel mes de juny
Previsió estacional (precipitació) pel mes de juny

Les pluges de març, abril i la d'aquesta primera setmana de maig, associades a l'arribada de diverses borrasques que han multiplicat fins a 10 a 40 vegades la pluja respecte l'hivern, han fet augmentar l'estat de les reserves hídriques. Tot i això, les condicions de sequera continuen moderades en molts indrets. És per això que cal fer un ús racional de l’aigua. A més, un altre motiu que ens ha de fer pensar quan consumim aigua és que ens encarem a l’estiu, l’estació més seca de l’any, la que menys aigua reben les reserves. Però què diuen els models estacionals?

Maig acabarà més sec o humit?

La primera setmana de maig ha estat molt humida a la mediterrània, especialment a València on s'han assolit rècords de precipitació. Ara bé, continuarà l'aixeta oberta durant les pròximes setmanes de maig? Segons el model centre europeu, no. Aquest apunta un mes que podria acabar sent notablement més sec a l’habitual, per tant les pròximes setmanes hauria de ploure molt poc. En canvi, els models nord-americans diuen tot lo contrari, i aquests preveuen que acabarà sent més plujós del que ho acostuma a fer. Per tant, de complir-se, hauria de mantenir-se la situació de pluges d'aquesta setmana a curt i mitjà termini. Aquesta tendència, però, no es veu ara per ara, ja que la setmana que ve s’entreveu més seca i càlida. Veurem quin dels dos models acaba portant la raó.

Previsió estacional (precipitació) pel mes de maig

Juny i juliol amb poques perspectives de pluja

La tendència seca s’agreujaria al juny que podria tornar a ser molt sec a gran part de Catalunya. I aquí si. Tant el model europeu com l’americà coincideixen amb que plourà menys de lo habitual.

Previsió estacional (precipitació) pel mes de juny

De nou el juliol, recordem que no us mes que ens acostumi a portar gaire pluja. El model europeu el preveu força més sec de lo que acostuma a ser. El model nord-americà preveu un juliol normal que de per si ja és sec, de fet el mes sec i el que plou menys de tot l’any. Cal tenir en compte que no són previsions meteorològiques, sinò models estacionals que indiquen una possible tendència que cal contemplar amb molta cautela.

Previsió estacional (precipitació) pel mes de juliol