Enlaces accesibilidad

La gestió a les residències durant la pandèmia segueix sota sospita

  • ERC, PSC i Junts han creat un grup de treball però descarten una comissió d'investigació al Parlament
  • S'investiga penalment l'actuació i la gestió a quatre geriàtrics durant la pandèmia
  • La Fiscalia manté oberts a Barcelona una desena d'expedients més que podrien derivar als jutjats

Per
Familiars de víctimes a residències reclamen investigar a fons

Desenes de familiars de persones grans que han mort des del març de 2020 a residències s'han aplegat aquest dissabte davant del centre Ca n'Amell de Premià de Mar, al Maresme, per exigir que es crei una comissió d'investigació sobre les morts als geriàtrics durant el pitjor de la crisi sanitària de la covid-19.

Els familiars volen que s'investigui a fons la gestió a les residències

Els familiars volen que s'investigui a fons la gestió a les residències

"PSC, Esquerra i Junts, de què teniu por?", és un dels missatges que s'han pogut llegir a la concentració convocada aquest dissabte per la plataforma 'Els Estels Silenciats'. El mes de febrer els grups parlamentaris d'ERC, JxCat i PSC van forçar la creació d'un grup de treball, compost per experts designats pels partits, per saber què va passar durant la pandèmia a les residències geriàtriques i de discapacitats, però d'aquesta manera van evitar constituir una comissió d'investigació parlamentària específica, que és el que han reivindicat sempre els familiars de les persones mortes.

La mobilització dels 'Estels silenciats' ha reunit desenes de familiars

La mobilització dels 'Estels silenciats' ha reunit desenes de familiars

A la concentració d'aquest dissabte hi ha participat la diputada de Ciutadans Anna Grau, que ha dit que el partit taronja serà "molt exigent i implacable" en el marc del grup de treball del Parlament. "Hem vist autèntics drames i hem de saber per què va passar el que va passar i qui va prendre les decisions", ha assenyalat Grau.

A més a més, ha explicat que en una comissió d'investigació "les compareixences són obligades i públiques i les conclusions podrien arribar a la Fiscalia" , mentre que els grups de treball són "molt menys efectius".

Investigacions penals obertes

Els tribunals estan investigant la gestió feta a quatre residències de gent gran que van registrar una elevadíssima mortalitat durant el primer any i mig de pandèmia. Són històries de mort, solitud i dolor que potser es van donar a molts més geriàtrics però que no han transcendit.

Les residències, sota la lupa dels jutjats

Un jutjat de Mataró investiga la direcció de l'antiga residència Ca n'Amell de Premià de Mar per un cas d'homicidi per imprudència professional després que durant els primers mesos de la pandèmia morissin 87 dels 200 residents.

A la residència Fiella de Tremp van morir 64 dels 142 ususaris, més del 42 per cent. El jutjat investiga per homicidi imprudent i vexacions però també també per delictes contra la seguretat dels treballadors, que denuncien que no disposaven d'EPIs i només se'ls facilitava una mascareta nova un cop per setmana.

També a la demarcació de Lleida, 6 famílies van portar al jutjat les morts dels seus ancians a la residència Sant Josep de la capital del Segrià. A aquest centre van morir 36 persones, el 40% dels usuaris.

Finalment, a sobre de la taula d'un jutjat de Sabadell hi ha la denúncia per la mort de 55 avis al residencial Palau, de Palau Solità i Plegamans.

A més a més, la Fiscalia manté oberta a Barcelona investigacions de caire penal en una desena de geriàtrics més. Encara no ha decidit si arxiva els casos o els porta als jutjats.