Enlaces accesibilidad

Fred intens a l'abril, nevades i fortes ventades

  • La matinada d'aquest dissabte ha estat la més freda en un mes d'abril en molts observatoris i ha glaçat fins a la costa
  • L'estampa del Pirineu canvia amb gruixos de 5 a més de 30 cm de neu nova i les ventades superen els 100 km/h

Per
Nevades de primavera a Lin, a la Val d'Aran | Jesús Puigmartí
Nevades de primavera a Lin, a la Val d'Aran | Jesús Puigmartí

L'abril ha començat amb regust d'hivern. L'entrada d'una glopada d'aire fred d'origen àrtic a Catalunya ha fet desplomar les temperatures, ha provocat fortes ventades en molts indrets i nevades concentrades al Pirineu, on cal sumar-li el fenomen del torb.

Fred intens de rècord i glaçades extenses

La passada nit i matinada, les glaçades s'han extés per moltes comarques de la meitat nord de Catalunya i, fins i tot, han arribat a tocar la mateixa línia de la costa del Baix Empordà. En aquest sentit, 37 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya amb més de 10 anys de dades, han viscut la nit més freda en un mes d'abril.

A la costa els termòmetres s’han quedat per sota dels 5 ºC, a l’interior entre 2 ºC i -3 ºC, i al Pirineu, les gelades han estat moderades a les valls i intenses a les cotes altes. S'han fregat els els -15 ºC al Cap de Vaquèira, a Ulldeter o al Port del Comte. Són temperatures excepcionalment baixes per un mes d'abril, concretament entre 5 i 10 graus inferiors a les habituals a l'interior i a l'àrea pirinenca.

A l'Observatori Fabra (Barcelona), amb 0,5 ºC, no feia tant fred en un mes d'abril des de 1977, i en d'altres punts del centre de la ciutat en els els últims 24 anys, també a l'abril.

Fins a 30 cm de neu nova al Pirineu

Quan la verdor primaveral començava a imposar-se al Pirineu, una nova capa de neu ha tenyit de blanc els paissatges, sobretot de la cara nord de la serralada. Entre divendres i aquest dissabte al matí, s'han acumulat 34 cm de neu nova a Lac Redon, 30 cm a Bagergue, 24 cm a Malniu o 23 cm a Certascan. També ha nevat fins a les valls pirinenques deixant 10 cm de neu a Vielha, 5 a Puigcerdà, 3 a Das i a la Vall de Boí o 1 cm a Planoles. De forma testimonial, també s'ha vist nevar a la Seu d'Urgell i a la serra de l'Albera, a l'Alt Empordà.

Fortes ventades i torb

El vent del nord ha estat l'altre protagonista de les últimes hores. Al Pirineu, juntament amb la neu ha deixat fort torb i molt mala visibilitat. A l’Empordà, la tramuntana ha bufat entre 70 i 115 km/h. Al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, el vent de mestral ho ha fet a cops de 90 a 120 km/h. I al Pirineu a ratxes de 90 a més de 115 km/h.

Neu a cotes baixes aquest diumenge?

Durant la nit, matinada i fins a mig matí d'aquest diumenge, entre la Costa Central i el Camp de Tarragona, podem tenir alguns ruixats, que seran de neu per sota dels 300 metres. A la tarda, en canvi, al Pirineu, Prepirineu i comarques del nord-est creixeran nuvolades que deixaran nous ruixats, localment intensos, amb tempesta o calabruix. En aquestes zones la cota de neu rondarà els 500 metres. En canvi, a Ponent i al sud serà una jornada de sol i el vent anirà de baixa.

El fred intens tocarà fons

La matinada de diumenge serà més freda i amb el vent fluix, les gelades seran més extenses al Pirineu i a les comarques interiors. Tindrem temperatures mínimes entre 3 i 10 graus més baixes a les habituals d’una nit d’abril. De dia, farà més fred, també perquè les màximes es quedaran al voltant dels 10 ºC gairebé a tot Catalunya.