Enlaces accesibilidad
Salut

Argimon adverteix que la grip està pujant, però manté la voluntat de retirar la mascareta

  • El conseller manté la voluntat de retirar de forma gradual les mascaretes a les aules
  • L'òmicron sigil·losa causa el 55% dels contagis a Catalunya
  • El nou Pla de Salut assumeix el repte d’avançar en la transformació del sistema amb una visió més estratègica

Per
Salut confirma que hi ha epidèmia de grip a Catalunya

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit que els casos de la grip estan pujant "de manera vertical" a Catalunya i ha informat que aquesta malaltia ja es troba en fase epidèmica. Argimon ha indicat que habitualment els casos de la grip no incrementaven d'aquesta manera i ha admès que els preocupa que l'epidèmia coincideixi amb la pandèmia de la covid-19 per la pressió assistencial al sistema sanitari.

Els contagis de grip estan començant a pujar "de manera important" a Catalunya, una situació que no s'havia produït en els dos últims anys per la pandèmia de la covid-19, ha observat Argimon en una atenció als mitjans de comunicació aquest dijous.

Argimon ha advertit que no es pot "menystenir" la grip perquè pot afectar de forma greu persones en una situació de salut fràgil i perquè genera molta pressió sobre el sistema sanitari. De fet, ha recalcat, per aquest motiu no ha estat mai partidari del concepte de 'gripalització' de la covid-19.

Les mascaretes a l'interior

Amb tot, el conseller manté la voluntat de retirar de forma gradual les mascaretes a les aules i ha explicat que tornaran a portar aquesta proposta al Consell Interterritorial de la setmana que ve. "Les mascaretes prevenen de la grip, però ara també és un símbol de la covid i crec que l'hem d'anar normalitzant", ha defensat.

Salut demana la retirada gradual de les mascaretes de les aules des de fa unes setmanes i ha portat la proposta al Consell Interterritorial –òrgan del Ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes- en diverses ocasions, però la mesura no troba consens entre les diverses administracions i cal aplicar-la a nivell estatal via decret. Salut té la intenció d'insistir-hi en la propera reunió de la Interterritorial, prevista per a la setmana que ve.

Sobre l'òmicron sigil·losa -la subvariant BA.2-, el titular de Salut ha indicat que causa el 55% dels contagis a Catalunya, segons l'última actualització. De moment, Salut no està observant que aquesta nova subvariant tingui una major repercussió assistencial, però ha advertit que les dades actuals sobre la seva afectació no són concloents i que cal continuar monitoritzant la situació en les properes setmanes.

Un pla que vol reduir desigualtats en salut

Argimon ha fet aquestes declaracions en la jornada per presentar el Pla de salut de Catalunya 2021-2025, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), amb mig miler d'assistents, entre els quals responsables de serveis i secretaries del departament; gerents de les regions sanitàries i experts en diferents àmbits que han inspirat el model que proposen.

El nou pla assumeix el repte d’avançar en la transformació del sistema de salut amb una visió més estratègica.

La directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza, ha destacat que la lluita contra les desigualtats és un eix fonamental del pla i també ha posat l'accent en la necessitat de desenvolupar polítiques amb una mirada intersectorial.

Entre molts altres objectius, el pla preveu desplegar la Llei de l'atenció pública de la salut bucodental i les prioritats són els grups de persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i reforçar la promoció en infants i dones embarassades, ha indicat Plaza com un dels exemples d'accions per reduir les desigualtats en salut.

Altres prioritats que es fixa el pla són l'atenció a la cronicitat, la complexitat i la fragilitat; la salut mental i el benestar emocional; la medicalització de la vida quotidiana i la resistència microbiana; les violències; les malalties transimsissibles; les pandèmies i l'emergència climàtica. El finançament del pla és el pressupost de Salut.