Enlaces accesibilidad
Centenari

Francesc Català Roca: 'les fotos ja hi són, només cal captar-les'

  • Ara fa 100 anys, el 19 de març de 1922, va nèixer Francesc Català Roca, el fotògraf català més important del segle XX
  • Acompanyeu-nos en aquest recull d'entrevistes i converses de l'arxiu de TVE Catalunya i escolteu com pensava
  • Fotògraf de catalans universals i de la gent del carrer, explica en diferents espais les seves imatges i perquè les va fer

Per
Arxiu TVE Catalunya - Vostè pregunta - Francesc Català Roca - reportatge

Francesc Català Roca va néixer el 19 de març d'ara fa 100 anys a Valls, a l'Alt Camp. Se'l considera el fotògraf català més important del segle XX i sens dubte, si haguès nascut a l'estranger o hi haguès anat més, haria tingut una transcendència que no ens podem ni imaginar.

El seu pare va ser el fotògraf Català Pic i d'ell en va aprendre. De petit, a Valls, li'n deien 'el xiquet de cal retratista'. I gràcies a la seva visió privilegiada per a retratar la realitat va entrar a treballar a les principals publicacions catalanes, com ara la revista Destino. Ha deixat milers d'imatges de gran valor testimonial.

Ell mateix explica el perquè de cada foto

Recuperem les imatges del mateix fotògraf a les entrevistes i als reportatges que se li han fet al llarg dels anys a TVE Catalunya. I comencem per escoltar-lo. Quan Català Roca arriba al plató de Vostè pregunta està preparant el catàleg per una exposició a la Biblioteca Nacional, a Madrid. És conegut, la gent admira el seu treball. En aquest espai presentat i dirigit per Joaquim Maria Puyal, del 1984, hi ha uns minuts impagables en què Català Roca fa una explicació de cada foto.

El fotògraf retrata Josep Pla, Eduardo Chillida, Salvador Dalí, Joan Miró... Però també la gent del carrer, de qui també en diu 'personatges'. Les fotos que en fa ens aporten un testimoni molt valuós de com era la vida aquells anys, quan les fotos s'havien de revelar per poder veure com havien quedat. A Francesc Català Roca potser no li calia esperar tant, perquè les duia al cap. El seu 'ull fotogràfic' li permetia trobar, com deia ell, les fotos que 'ja existeixen'.

Per a il·lustrar el programa es va elaborar un reportatge que no va aparèixer complet en emissió. Són fotos del convidat i també les que va fer al desert, a Tunísia. El podeu trobar a l'encapçalament d'aquesta notícia o clicant aquí.

Català Roca explicà les seves fotos a TVE Catalunya: un senyor amb el braç enlaire i Joan Miró

Català Roca explicà les seves fotos a TVE Catalunya: un senyor amb el braç enlaire i Joan Miró rtve

De la seva part, l'espai Crear i viure, que reunia tot el valor artístic del país, entrevista Català Roca a la sèrie Fotògrafs, ara. L'entrevista Josep Maria Carandell. El fotògraf li va un resum de la seva filosofia: el temps, la natura, l'activitat humana són 'col·legues' seus. La fotografia és estàtica però se li pot trobar una coreografia, com ara als toros. Català Roca n'era admirador però ja tenia clar que acabarien desapareixent. També admirava els vestits de les persones i jugava amb les ombres.

Un llibre pel segle XXI

Poques persones preparen llibres perquè siguin publicats quan ells ja no hi siguin. Al següent programa que us oferim, un capítol molt breu de la sèrie cultural L'Odissea, Català Roca explica a Montserrat Minobis que ja té llest un llibre sobre Manhattan per publicar en el futur. Ell mateix hi diu per què.

No cal anar pas tan lluny, com a l'altra banda de l'Atlàntic, per veure la gran quantitat d'informació que amaga una sola imatge de Català Roca. Un exemple en són les fotos que va fer a Madrid.

El Madrid de Català-Roca en el Museo del Ferrocarril

Las fotografías del catalán muestran la evolución del transporte madrileño

anterior siguiente
8 Fotos 1 / 8 ver a toda pantalla
  • Tranvía que cubría la línea 3, Plaza Mayor-Extremadura en 1954 y foto actual de la misma zona (Madrid)

    Tranvía que cubría la línea 3, Plaza Mayor-Extremadura en 1954 y foto actual de la misma zona (Madrid)

    Tranvía que cubría la línea 3, Plaza Mayor-Extremadura en 1954 y foto actual de la misma zona (Madrid)

  • Trolebús linea 3 en 1954 y foto actual de la misma zona (Madrid)

    Trolebús linea 3 en 1954 y foto actual de la misma zona (Madrid)

    Trolebús linea 3 en 1954 y foto actual de la misma zona (Madrid)

Un programa homenatge

'Ull i càmera eren una mateixa cosa, agafava aquell moment especial i el transformava en fotografia'. Així definex Daniel Giralt-Miracle la vida de Francesc català Roca quan ell ja ha mort. TVE li va retre homenatge amb un reportatge en què també el recorden ...

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya conserva gran part del seu fons, que podeu consultar en línia. L'any 2019 el seu fons fotogràfic va passar a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, en règim de comodat, és a dir, gratuïtament durant un temps, passat el qual retornarà als seus hereus. Al mateix arxiu hi ha el fons del seu pare, Pere Català i Pic, de que va dir que havia après l'ofici. 'Si el pare haguès estat ebenista, jo també n'hauria estat', diu Francesc Català Roca al Vostè pregunta que teniu més amunt.

El gran talent de Català Roca per a la imatge, per a trobar les fotografies 'que ja són fetes', com ell diu, potser no s'aprèn, de tant fi com és. En tot cas, un testimoni del segle passat de valor incalculable de quin celebrem, admirant-ne les imatges, el centenari.