Enlaces accesibilidad
COVID-19

L'òmicron "sigil·losa" ja és a Catalunya

  • Salut confirma que els dos casos sospitosos corresponen a la nova subvariant de l'òmicron
  • Encara amb prudència i falta d'estudis concloents, però seria més transmissible i mutable

Per
Micrografia acolorida d'una cèl·lula fortament infectada (verda) amb partícules del virus SARS-COV-2 (taronja)
Micrografia acolorida d'una cèl·lula fortament infectada (verda) amb partícules del virus SARS-COV-2 (taronja)

La nova subvariant de l'òmicron ja ha arribat a Catalunya després que Salut hagi confirmat els dos casos que s'estudiaven. La secretària de Salut Pública, la Dra. Cabezas de Salut Pública ja informava aquest dimecres que sospitaven de dos casos detectats, però eren a l'espera que es confirmessin amb la seqüenciació completa de les mostres analitzades. De la resta de l'Estat també s'han confirmat contagis per aquesta nova variant a les Illes Balears.

La 'Ómicron sigilosa': la nueva subvariante de la COVID-19 - Ver ahora

Com és aquesta variant "sigil·losa"?

La nova subvariant, coneguda com a òmicron "sigil·losa" per la dificultat en detectar-la, té més mutacions que l'òmicron inicial i seria més transmissible. La presidenta del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC), Silvia de Sanjosé, explica que la variant sigil·losa sembla ser molt similar a l'òmicron, però falten dades per saber si és més infecciosa.

En aquesta mateixa línia de prudència es va mostrar aquest dimecres en roda de premsa la Dra. Cabezas: "No hi ha evidència d'una major severitat" ni un "major escapament a les vacunes". "Té més mutacions. Sembla per les primeres publicacions que pot ser més transmissible, tanmateix no hi ha evidència d'una major més severitat ni que s'escapi més a les vacunes", afegia Cabezas

Una nova ramificació d'aquest coronavirus que ja és present en més de 40 països i que des del departament de Salut no descarten que arribi les properes setmanes a Catalunya.

Quin comportament té?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat que la nova subvariant d'òmicron té un comportament "similar" a l'original. "Ho dic amb tota la prudència perquè encara està sent objecte de valoració" i és una subvariant "incipient", ha dit Darias aquest dijous en una compareixença al Congrés.

Darias ha explicat que aquesta subvariant (BA.2) està principalment a Dinamarca, l'Índia i Suècia "Fins ara la informació que tenim, amb tota la prudència, és que es comporta almenys de forma similar a la BA.1", ha insistit. També s'han detectat casos en fins a 40 països.

Darias ha subratllat que la situació de la sisena onada "no és igual a onades anteriors" per les característiques de la variant òmicron i per "les altes cobertures vacunals". Tanmateix, la titular de Sanitat ha dit que malgrat la menor probabilitat d'hospitalització, l'alta incidència fa que continuï havent-hi pressió assistencial.