Enlaces accesibilidad
Castellà a l'escola

La Generalitat s'oposa a l'aplicació de la sentència del 25%

  • El president Aragonès considera que la sentència del TSJC és "una mena de 155 educatiu"
  • L'oposició demanarà responsabilitats penals si no es fa efectiu el que ha ordenat la Justícia
  • Entitats de docents i famílies expressen públicament el rebuig a l'aplicació del 25% en castellà

Per
La Generalitat s'oposa a l'aplicació del 25% en castellà

El president de la Generalitat, Pere Aragonès denuncia que la sentència que obliga les escoles a fer un 25% de les classes en castellà és "una mena de 155 educatiu" i assegura que faran el possible per no acatar-la perquè és "un intent de trencar el consens" al voltant del model "d'èxit" de l'escola catalana. En declaracions a Vic, Aragonès ha avançat que el Govern defensarà el català a l'escola "amb totes les eines a l'abast", i ha garantit als docents que és l'executiu qui assumirà "la responsabilitat política i jurídica d'actuar en defensa del model d'escola catalana".

Entre la desobediència i l'apel·lació al govern espanyol

En ser preguntat per si el Govern es planteja desobeir la sentència, Aragonès ha dit que "no és qüestió d'obeir o desobeir", sinó de "defensar el model". "Això es fa jurídicament, i tenim els arguments jurídics i legals per fer-ho", ha assegurat el president, que ha aprofitat per remarcar que la llei d'educació catalana fa 13 anys que gaudeix "d'un ampli consens". Aragonès ha admès que el context "no és fàcil" perquè tenen al davant "institucions de l'Estat que conceben el plurilingüisme i la diversitat de llengües com una qüestió a la que tenen al·lèrgia".

En tot cas, el president de la Generalitat insta el govern espanyol a tenir "una actitud clara" de defensa del model actual, que ha remarcat que s'ha aplicat "de manera transversal" a Catalunya. Per això, ha afegit, cal que l'executiu espanyol sigui "coherent" i es posicioni al cantó de l'escola catalana i no de "les ingerències polítiques i ideològiques que intenten generar problemes".

La sentència ja és ferma

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat la fermesa de la resolució judicial del 16 de desembre passat i ha donat 10 dies a la Generalitat perquè notifiqui que l'ha rebuda. El govern català té dos mesos per complir la sentència i si no ho fa aleshores qualsevol de les parts i persones afectades podrà instar a l'execució forçosa, tal com marca l'article 104 de la Llei 29/1998 del contenciós-administratiu.

El procediment el va iniciar el Ministeri d'Educació quan governava el Partit Popular. Tot i que la resolució és ferma, sí que es pot presentar un recurs tècnic de reposició en un termini de cinc dies i això és el que farà la Generalitat, tot i tenir poques esperances que l'apel·lació prosperi. El conseller d'Educació, Josep López-Cambray, assegurava ahir que res no canvia.

Diversos grups de l'oposició ja han avisat que si la Generalitat no aplica en breu la resolució judicial emprendran accions penals contra els responsables polítics i totes aquelles persones que no l'acatin.

A les últimes hores algunes organitzacions sindicals del professorat, com la USTEC (IAC), han fet públicament una crida a desobeir la decisió del TSJC.

USTEC també insta la Generalitat a convocar una cimera d'urgència per "acordar una estratègia i fer força unitària" davant una sentència que, adverteix, respon "a criteris ideològics i no pedagògics".