Enlaces accesibilidad
Llicències d'edat

La CUP admet ara que "s'hauria d'haver estat més contundent"

Per
Cafè d'idees - Pau Juvillà: "Hem de ser autocrítics"

La CUP fa autocrítica. El secretari tercer de la Mesa del Parlament i diputat de la CUP, Pau Juvillà, admet ara que no han actuat “prou bé” alhora d’aturar les polèmiques llicències per edat. En una entrevista al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La2, ha reconegut que haurien d’haver estat “més contundents” per eliminar els privilegis dels funcionaris de la cambra catalana que continuen cobrant tot i estar retirats.

La mateixa presidenta del Parlament,  Laura Borràs, ha reconegut que en el darrer any i sota el seu mandat se n'han concedit 12 de noves a funcionaris que complien els requisits. En declaracions a Rac1 la presidenta de la Cambra ha apuntat que els treballs per eliminar aquesta figura s'han accelerat aquesta setmana davant "l'alrma social" que ha generat la informació destapada pel diari ARA.

Avançar cap a la seva extinció

Juvillà ha explicat que el 21 de desembre va votar a favor de modificar només el règim de les llicències d’edat perquè entenia que era “una reducció” que avançava “cap a la seva extinció” i implicava “una reducció de la despesa”. La intenció inicial era reduir de cinc a tres anys el període en que els treballadors jubilats poden seguir cobrant abans de complir els 65 anys. Finalment, aquest dimarts els grups s’han compromès a negociar l’eliminació per complet.

Hora d'abordar les dietes i els sous

El diputat de la CUP s’ha mostrat convençut que si el 2008 haguessin estat a la Mesa del Parlament, “no ho hauríem aprovat” i ha recordat que sempre han votat en contra del pressupost de la cambra per demanar una reducció de sous. Juvillà ha retret a la presidenta del Parlament que no hagi estat “més transparent”.

El diputat anticapitalista ha aprofitat precisament la polèmica per obrir el debat sobre el sou i les dietes dels diputats a la Cambra. En aquest últim cas ha advertit de la incongruència que suposa que se segueixin pagant tot i que la majoria dels diputats estan teletreballant per la pandèmia.

Ara bé, el secretari tercer de la Mesa també ha advertit que el que no faran és anar contra les millores de les condicions laborals: “S’ha de destriar el gra de la palla. Hi ha cacera de bruixes”, ha dit.

Torrent hauria actuat diferent amb més informació

L'actual conseller d'empresa i darrer president del Parlament, Roger Torrent, s'ha mostrat convençut que aquest tipus de privilegi "es retirarà després de la decisió adoptada pels grups que formen la Mesa de la Cambra". En una visita a la fira FITUR de Madrid, Torrent ha destacat la celeritat amb què s'ha actuat i ha afegit que "si haguéssim tingut una altra informació abans, hauríem actuat d'una altra manera".