Enlaces accesibilidad
Institut de Salut Global

Un estudi no troba vincles entre l'ús del mòbil en joves i el risc de tumor cerebral

  • Els investigadors de l'ISGlobal no descarten que en el futur es descobreixi una possible relació
  • Aquest estudi s'ha basat en dades de prop de 900 joves entre 10 i 24 anys amb tumors cerebrals
  • Els participants van emplenar un qüestionari amb informació sobre l'historial d'ús de dispositius sense fil

Per
Un estudi no troba relació entre l'ús dels telèfons i els tumors cerebrals

La possibilitat que l'ús de dispositius de comunicació pugui augmentar el risc de tumors cerebrals ha estat motiu de preocupació creixent per a la salut pública a causa de l'increment de la seva utilització, sobretot per part dels joves. L'Institut de Salut Global de Barcelona assegura, però, que no ha trobat aquesta associació causal en el seu estudi internacional.

L'estudi internacional MOBI-Kids ha analitzat la relació entre l'ús de telèfons mòbils i fixos sense fil i el risc de patir tumors cerebrals en joves de 14 països diferents. Sota la coordinació de l'Institut de Salut Global de Barcelona, la recerca no ha trobat una associació causal entre els tumors cerebrals i la utilització d'aquests telèfons. Gemma Castaño, investigadora de l'institut de salut global de Barcelona i primera autora de l'estudi explica que és el més important que s'ha realitzat fins ara sobre aquest tema, però que les conclusions no són definitives.

Mostra amb 900 joves amb tumors cerebrals

La possibilitat que l'ús de dispositius com el mòbil pugui augmentar el risc de tumors cerebrals ha estat motiu de preocupació creixent últimament. En particular a causa de l'increment considerable de la seva utilització per part dels joves. Per això aquest estudi es va proposar analitzar el possible vincle basant-se en dades de prop de 900 joves entre 10 i 24 anys amb tumors cerebrals que van comparar amb 1.900 controls de 14 països diferents.

Els participants van emplenar un qüestionari amb informació detallada sobre l'historial d'ús de dispositius sense fil. Les mares o pares també van completar un qüestionari sobre exposicions anteriors a la concepció, durant l'embaràs i el primer any de vida. Per avaluar la qualitat de les dades, es van fer altres dos estudis sobre els registres de les operadores de telefonia mòbil per comparar el nombre i la durada de les trucades i sobre l'ús real dels telèfons durant quatre setmanes.

Incertesa en els resultats

"És poc probable que aquestes troballes representin un efecte preventiu de l'exposició a aquests telèfons", ha argumentat Gemma Castaño. En canvi, aquests resultats semblen explicar-se principalment "per la incertesa en l'ús reportat quan no són els propis casos o controls qui contesten l'entrevista, sinó les mares o els pares. I també els símptomes del càncer abans del diagnòstic poden afectar l'ús del telèfon mòbil dels casos", ha afegit.