Enlaces accesibilidad
Dia Mundial contra la Sida

40 milions de morts i encara sense una vacuna contra el VIH

  • Fa 40 anys, l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona va diagnosticar el primer cas positiu de VIH a Espanya
  • El Govern vol que l'any 2030 la sida deixi de ser un problema de salut pública
  • L'Àfrica, el continent més castigat pel VIH, s'enfronta ara a la Covid-19 amb només un 7% de la població vacunada

Per
40 milions de morts i encara sense una vacuna contra el VIH

Fa 40 anys, un octubre de 1981, el doctor Albert Pahissa de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona va diagnosticar el primer cas de VIH a Espanya. Aleshores, la sida va esclatar com una pandèmia que ha matat uns 40 milions de persones a tot al món. Encara avui no té cura, però sí tractament, gràcies al qual el virus d'immunodeficiència humana ha deixat de ser una sentència de mort per convertir-se en una malaltia crònica.

El médico que diagnosticó el sida por primera vez en España

Als pacients afectats de VIH els ha perseguit l'estigma fins avui. Un dels col·lectius més castigats per aquest virus ha estat l'homosexual, que ja per si mateix és un grup social vulnerable als prejudicis de la població. Per aquest motiu, la ministra d'Igualtat Irene Montero ha demanat disculpes públicament en nom de tot el Govern perquè "les administracions públiques no van estar a l'altura".

Un 13% de casos sense diagnosticar

Actualment, a Espanya hi ha gairebé 160.000 persones infectades de VIH i cada any se'n registren uns 3.500 casos nous, però un 13% d'aquests desconeix ser seropositiu. Les proves diagnòstiques de VIH han caigut dramàticament a causa de la convulsió que ha suposat la Covid-19 en el sistema sanitari. Com a objectiu per l'any 2020, Onusida va instar tots els països a tenir diagnosticats el 90% dels casos positius; d'ells, el 90% en tractament i, d'aquests, el 90% amb una càrrega viral indetectable. Espanya no ha complert aquest 90-90-90, ja que en diagnostiquen el 87% dels casos.

Lluitar contra l'estigma | Lourdes Gata

El Govern ha fet una declaració institucional per resoldre aquesta situació d'infradiagnòstic en la qual es compromet a què el 95% dels casos positius estiguin en tractament el 2030.

Àfrica,el continent més vulnerable

L'actual pandèmia, a més, ha agreujat la discriminació social de les persones que conviuen amb el VIH. Però no només això, ha constatat encara més les històriques diferències dels recursos sanitaris entre els diferents països. Ja abans de l'impacte de la Covid-19 la sida era un dels problemes principals de salut pública als països africans. Un 67% dels pacients infectats de VIH al món estan a Àfrica. La Covid-19 no ha fet més que agreujar la situació sanitària d'aquest continent que no té tractaments per atendre els casos positius de sida com tampoc vacunes per pal·liar els efectes de la Covid-19.

A més, Onusida ha denunciat que podrien morir mig milió de persones a l'Àfrica a causa de la sida perquè la Covid-19 ha interromput l'administració de tractaments antiretrovirals.