Enlaces accesibilidad
Contaminació

A Barcelona es podrien evitar gairebé 4.000 morts si es complissin els límits sobre contaminants

  • Barcelona encapçala els pitjors pronòstics d'impacte a la nostra salut tant per les partícules lleugeres com les de NO2

Mollet ocupa la setena posició pel que fa als pitjors nivells de NO2

Por
A Barcelona es podrien evitar gairebé 4.000 morts si es complissin els límits de contaminants

Barcelona i la seva àrea metropolitana podrien evitar gairebé 4.000 morts si es complissin els límits sobre partícules contaminants, segons el que estableixen els nivells de l'OMS.

Són les conclusions d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) després de revisar en un miler de ciutats europees com afectaria la salut els paràmetres dels indicadors ambientals: per una banda, les partícules molt petites PM2.5 que estan suspeses a l'aire, inclou substàncies químiques orgàniques, pols i metalls; i per un altre els nivells de diòxid de nitrogen (NO2).

Barcelona té les pitjors xifres

La revisió per part de l'OMS dels límits recomanats per al diòxid de nitrogen, la contaminació generada pels vehicles, situen l'àrea metropolitana de Barcelona com la sisena ciutat europea amb més morts evitables del miler de ciutats analitzades. Fins a 1.554 defuncions es podrien evitar el 2021. Segons els càlculs amb els llindars de l'OMS de 2005, abans en suposaven 82.

Les ciutats catalanes que s'han ficat de ple al rànquing per la seva mala qualitat de l'aire hi figuren poblacions molt poblades o tradicionalment, industrialitzades com Girona, Tarragona, Lleida, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Reus, Manresa, Igualada, Mollet del Vallès, Mataró.

"En ciutats més compactes, o tendència a tenir molt de trànsit, molta congestió hi ha molta emissió de combustible i això fa que s'emeti diòxid de nitrogen i s'acumuli i en carrers molt gran veiem els nivells de NO2 en relació a altres parts de la ciutat", assegura la Sasha Khomenko, investigadora ISGlobal.

En l’àmbit mundial Mollet ocupa la setena posició pel que fa als pitjors nivells de NO2 que a l'estat lidera Madrid amb 1.966 morts i que també segueix Barcelona en segona posició, i fins a una desena de ciutats catalanes se situen per sobre de la meitat del rànquing.

Pel que fa a les partícules més fines, Barcelona segueix encapçalant els pitjors nivells i també, xifres de defuncions que l'estudi augmenta fins a 2.215 morts evitables per la contaminació de NO2 Unes xifres que estan molt lluny de la resta de ciutats catalanes analitades com es poden veure en aquest gràfic, en que contràriament a les dades de NO2, Mollet té les dades més baixes amb 27 casos letals evitables.

Fins i tot, Barcelona supera les morts evitables d'altres ciutats de l'estat com per exemple Madrid, de la que calculen unes 1.876 morts evitables i un terç respecte de les de València (718).

La recomanació actual és la meitat del que s'havia fixat, i això eleva al doble el nombre estimat de morts evitables amb el límit anterior.

El gran nombre de morts evitables, concentrades en les àrees més contaminades, indica que cal fer un replantejament de les mesures "Hi ha possibles intervencions: reduir l'ús del cotxe, continua sent predominant i canviar aquesta manera de moure'ns dins de la ciutat podria ser una política important", recorda Khomenko.

Un nou disseny de l'espai urbà, que elimini vehicles, fomenti el transport públic i augmenti els espais verds se situen entre les mesures més implantades.