Enlaces accesibilidad
Energies renovables

El Govern de la Generalitat aprova la modificació del decret d'energies renovables

  • El Govern aspira a fer avançar en l'objectiu de descarbonitzar Catalunya en l'horitzó del 2050
  • Els promotors estaran obligats a informar prèviament a la població de la zona afectada del seu interès
  • Qualsevol projecte haurà de comptar amb el compromís dels que representin un 50% de la superfície ocupada

Per
Catalunya, a la cua de renovables

El decret llei de les energies renovables ha estat aprovat aquest dimarts. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha posat la "pacificació territorial" en el centre del decret que ha de permetre tenir un model energètic propi "distribuït, participat, democràtic i amb cohesió territorial". El decret, fixa per al 2030 que la meitat de l'energia que es produeixi provingui de les renovables. Aspira a fer avançar en l'objectiu de descarbonitzar Catalunya en l'horitzó del 2050.

Oferta de participació del 20%

El text pretén minimitzar l'impacte social dels projectes oferint un paper més actiu de la ciutadania en tot el procés. Els promotors estaran obligats a informar prèviament a la població de la zona afectada del seu interès, fer una oferta de participació en el projecte de com a mínim el 20% i comptar amb el vistiplau d'almenys els propietaris de la meitat de la superfície afectada.

Compromís del 50%

El nou decret vol primar els projectes de petits promotors amb suport local. A Juneda és el que han fet. El poble té 3.500 habitants i 50 parcs fotovoltaics, la meitat explotats per pagesos i veïns.

Qualsevol projecte haurà de comptar amb el compromís dels propietaris de les finques que representin com a mínim un 50% de la superfície ocupada. La immensa majoria de projectes presentats són en finques rústiques i afecten diversos propietaris. Si no s'aporta el vistiplau de la majoria de la propietat de les terres que ocupi el parc solar o eòlic, el projecte decaurà automàticament. Els propietaris hauran de deixar escrit i signat que "no els sembla malament" el projecte. En una fase més avançada, però, caldrà donar el sí definitiu amb la venda o el lloguer del terreny per al projecte.

600 projectes energètics

La Generalitat té en aquests moments aproximadament 600 projectes energètics d'empreses sobre la taula. Amb el nou decret, segons explica Jordà, no es preveu excloure ningú, però sí que es vol prioritzar unes iniciatives per sobre de les altres. Per això, el text prioritza el tràmit per les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a cinc megawatts tendint a instal·lacions més petites. Els projectes que puguin presentar el consens i l'acord amb els propietaris del 85% dels terrenys afectats podran agilitzar els tràmits.

La col·lisió entre l'agricultura i el turisme i les grans instal·lacions de renovables ha dificultat l'expansió d'aquestes energies. Però, hi ha més causes. Els experts adverteixen que, si no es reverteix la situació, es farà difícil tancar les nuclears d'aquí a 10 anys.