Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Eduard Fernández i Òscar Camps ens presenten 'Mediterráneo'

  • L'actor assegura que guarden "moltes coses en comú" amb l'activista
  • El film relata la primera experiència de Camps, en el viatge a Lesbos de l'any 2015
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Eduard Fernández i Òscar Camps ens presenten 'Mediterráneo'

Eduard Fernández es posa a la pell de l'activista Òscar Camps a Mediterráneo, un film que pretén acostar l'experiència dels activistes en el seu viatge a Lesbos l'any 2015. L'actor i el fundador de Proactiva Open Arms visiten el plató del Cafè d'idees de Gemma Nierga per explicar-nos què pretén el film i acostar-nos el relat que van viure.

Semblances entre activista i actor

L'actor explica com és això de representar a l'activista Òscar Camps. "Tenim moltes coses en comú", en relació amb temes relacionats amb la procedència o d'edat.

Fernández diu que també se sent reconegut amb la timidesa i amb la duresa: "A la duresa hi ha una part de timidesa", reflexiona. I reconeix que tenia moltes ganes d'explicar aquesta història.

Una tasca crua

L'actor català revela que la voluntat del film és relatar com una organització i una persona com Òscar Camps poden arribar a fer tantes coses per als altres. En aquest sentit, el socorrista ens parla de les difícils decisions que s'han de prendre en un context tan complicat. Al final, diu que "t'has de centrar en el mar, que no hi ha a ningú".

"Tot es va complicant tant que t’adones que no pots marxar": Òscar Camps també explica les dificultats en el procés d'oferir ajuda a un altre país, des del primer moment clau, que és decidir aixecar-te del sofà, fins que decideixes no tornar i seguir prestant ajuda als necessitats. "Ho pateixes. Només que parlis cinc minuts, empatitzes, pel seu grau de patiment. Li donaries tot", relata l'activista.

Responsabilitat

Camps parla la responsabilitat que comporta una tasca de fer una guàrdia com a socorrista en una zona com la que van anar a treballar, en la que el pitjor que et pot passar és que se't mori un nen. "No és el mateix trobar-te un mort a què se't mori", diu l'activista.

En aquest sentit, quan es troben amb el cas d'un mort, el primer que pensen és amb ajudar, per tothom més qui pot trobar-se en una situació límit. "Però no hi ha ningú. No podíem ajudar a cap operatiu perquè no n'hi havia cap", relata en referència a una de les ocasions.

Open Arms

D'altra banda, l'activista posa en valor a la molta gent que ha recolzat a l'organització Proactiva Open Arms, després d'aquesta primera acció a Lesbos. "Hi ha hagut una resposta ciutadana que ens ha protegit i ens està suportant econòmicament", reivindica.

1 d'octubre, al cinema

El film Mediterráneo arriba a les sales de cinema aquest divendres 1 d'octubre. Està dirigida per Marcel Barrena, i Fernández la coprotagonitza amb Dani Rovira, que interpreta a Gerard.