Enlaces accesibilidad

75 anys del naixement de Montserrat Roig

  • Aquest 13 de juny es compleixen 75 del naixement a Barcelona de l'escriptora i periodista Montserrat Roig
  • Recuperem un documental biogràfic escrit per la seva germana Carmina sobre la seva trajectòria professional, política i feminista
  • Per primer cop a la carta, oferim l'única obra de teatre de Roig, representada per la seva germana Glòria

Per
Arxiu TVE Catalunya - La persistència de la memòria

L'escriptora i periodista Montserrat Roig hauria complert aquest diumenge 13 de juny 75 anys. La seva trajectòria professional a TVE Catalunya va ser molt important, perquè a part dels seus llibres i fins i tot una obra de teatre, va escriure planes històriques per a la televisió.

Els qui la van conèixer parlen d'ella

De la feina de Montserrat Roig per a fer televisió en parla Sergi Schaaff al documental sobre Montserrat Roig que va fer la seva germana Carmina. Periodista com ella, eren les dues germanes petites d'una gran família d'un pis de l'Eixample.

Carmina Roig va enregistrar moltes veus que recordaven Montserrat: Josep Maria Benet i Jornet, Pilar Aymerich, Dom Cassià Maria Just, Isabel-Clara Simó, Carme Riera, Josep Maria Castellet...

El documental gairebé només surt de Barcelona per a portar-nos a l'horror dels camps de concentració nazis. És colpidor com Joan Escuer, de l'Amical de Mathausen, parla de Montserrat Roig, de quant li deuen per l'esforç de la recopilació històrica. El llibre Els catalans als camps nazis, es va publicar el 1977 i va rebre el Premi Crítica Serra d'Or.

Podeu veure el documental damunt aquestes línies o clicant aquí. La fotògrafa Pilar Aymerich hi recorda com va fer la seva coneguda fotografia de tres homes que van sortir vius de l'infern. És d'un matí a Barcelona, després que Montserrat Roig els entrevistés.

Ferran Planes, Joan Pagés i Joaquim Amat-Piniella, amb la tristor del passat als camps nazis als ulls, a Barcelona quan Roig els va entrevistar

Ferran Planes, Joan Pagés i Joaquim Amat-Piniella, amb la tristor del passat als camps nazis als ulls, a Barcelona quan Roig els va entrevistar Pilar Aymerich

Un arxiu per a la nostra història

Montserrat Roig va saber dur a terme un seguit de programes amb personalitats valuosíssimes que tenien unes vivències, uns camins vitals i uns ensenyaments que no podien quedar en l'oblit. Parlem de la serie Personatges. Aquest llegat és una joia per a diferents disciplines, lluny de tants enregistraments d'entrevistes, tant de la televisió de llavors com la d'ara, per sortir del pas.

Feia de periodista en tots els sentits: preparava acuradament l'entrevista i es documentava a bastament. Després, passava hores amb el seu convidat i hi xerrava. Finalment, proporcionava no tant una entrevista, sinó un diàleg, una conversa que deixava a l'espectador complagut, amb els interrogants resolts.

Montserrat Roig entrevistant la pedagoga Marta Mata al programa Personatges

Montserrat Roig entrevistant la pedagoga Marta Mata al programa Personatges rtve

Des del setembre del 1977 fins al juliol del 1978, Montserrat Roig hi va entrevistar vertaders personatges catalans. Desgraciadament, TVE el va treure d'emissió per l'afiliació política de Roig.

Podeu veure Personatges clicant aquí. Complau veure com a instituts i centres d'ensenyament, aquest programa es visiona per a conèixer els convidats. No és estrany perquè eren entrevistes biogràfiques.

L'única obra de teatre de Montserrat, interpretada per Glòria Roig

L'única obra de teatre que va escriure Montserrat Roig és un monòleg: Reivindicació de la senyora Clitomestres. I la va representar una altra de les seves germanes, l'actriu Glòria Roig.

Tracta d'una dona que es queixa de com li ha anat de malament el matrimoni, i de que els fills no li fan cas. Un text que ens remet a la tragèdia grega perquè estableix un paral·lelisme irònic entre aquesta dona i la figura de Clitemnestra, esposa d'Agamenon i mare d'Electra i Orestes. Un intent de reivindicar la memòria menytinguda d'aquest personatge de tragèdia grega.