Enlaces accesibilidad
Processats 1-O

El recurs de Turull per la sentència de l'1-O arriba a Estrasburg

  • Turull presenta el recurs espera "gaudir dels èxits a la justícia europea"
  • Els advocats asseguren que l’Estat ha vulnerat els drets de l’exconseller a un judici just

Per
El recurs de Turull per la sentència de l'1-O arriba a Estrasburg

Els advocats Jordi Pina i Francesc Homs han presentat aquest dijous al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg el recurs de l'exconseller Jordi Turull contra la sentència de l'1-O perquè consideren que vulnera els seus drets fonamentals. Pina i Homs han estat acompanyats per l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s'ha mostrat esperançat amb la Justícia Europea.

Per la vulneració drets fonamentals

En el seu escrit, els advocats de Jordi Turull detallen les vulneracions de drets que al seu entendre ha patit l'exconseller. Asseguren que el judici s'hauria d'haver celebrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no al Suprem, que els jutges han estat parcials, que hi ha hagut ingerències per part del Govern espanyol i que s'ha vulnerat el dret a manifestació i de lliberat d'expressió.

L'advocat Jordi Pina i l'expresident Puigdemont han presentat el recurs de Jordi Turull a Estrasburg

L'expresident Puigdemont ha assegurat que s'obre una nova etapa en la defensa dels drets fonamentals a Europa. Els advocats no han pogut determinar quant de temps pot trigar el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg a resoldre els recursos.

El cas de Turull

L’exconseller de Presidència durant el Govern de Carles Puigdemont va ser condemnat el 14 d’octubre del 2019 a 12 anys de presó pels delictes de sedició i malversació. El Tribunal Suprem diu que Turull "va intervenir activament en l'actuació sediciosa concertada" i va participar en diverses reunions que van definir l'estratègia a seguir. La sentència també recorda que les campanyes publicitàries del referèndum depenien del Departament de la Presidència.

Turull ha arribat a Estrasburg després d’esgotar les vies judicials a Espanya. El Tribunal Constitucional va negar a l’abril que la condemna del Suprem fos desproporcionada. També que s’hagin lesionat els drets de Turull a la defensa, a no ser discriminat per raó de llengua en el judici oral, el dret a la igualtat d'armes o el dret de prova. Igualment va rebutjar les acusacions de parcialitat dirigides a magistrats del Suprem i torna a confirmar la seva competència per encausar els fets.

Cuixart presenta el primer recurs a Estrasburg

El recurs de Turull segueix els passos del recurs presentat aquest dimecres per la defensa de Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, L'equip jurídic de Cuixart entrava a registre a Estrasburg un dia després de conèixer la sentència completa i els vots particulars del Tribunal Constitucional.

En un comunicat, Òmnium Cultural ha explicat que els advocats de Cuixart han registrat el recurs on rebutjen l'empresonament de Cuixart en català i acompanyat d'uns 60 informes que ocupen dues mil pàgines. Entre aquests hi ha pronunciaments d'organismes internacionals que han demanat l'alliberament del President d'Omnium i resolucions d'altres tribunals europeus sobre el cas.